Dünya ‘Polis şiddeti toplumun çıkarlarına zarar verdi’

‘Polis şiddeti toplumun çıkarlarına zarar verdi’

05.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ermenistan’da göstericilere şiddetle müdahale eden polisler hakkında soruşturma açıldı. Güçlerini kötüye kullandıkları belirtilen polisler 6 yıl hapis cezası alabilir

‘Polis şiddeti toplumun çıkarlarına zarar verdi’

Ermenistan’da elektrik zammı protestolarında tazyikli su ile sert şekilde göstericilere müdahale eden polis hakkında soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında polisin şiddete başvurduğu, yetkisini kötüye kullandığı ve gazetecilere kötü müdahalede bulunduğu iddiaları araştırılacak. Polisler suçlu bulunmaları durumunda 6 yıla kadar hapis cezası alacaklar.

Haberin Devamı

‘Yetkisini aştı’

Gösterilere ilişkin video kayıtlarını inceleyen ve bunun sonucunda soruşturma açılması kararı alan devlet araştırma servisi, “polisin açık şekilde yetkisini aştığını, göstericiler ve gazetecilere karşı şiddet kullandığını, toplum ve devletin meşru çıkarlarına önemli derecede zarar verdiğini” bildirdi.

Rusya’daki krizden etkilenen Ermenistan’da, 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak yüzde 16’lık elektrik zammı kötü hayat koşullarına isyan eden halkın sokağa dökülmesine sebep olmuştu. Başkent Erivan’da 19 Haziran’da binlerce kişi, elektriğe yapılan zammı protesto etmek için gösteri düzenlemiş, bir grup gösterici daha sonra oturma eylemine başlamıştı. Eylemin dördüncü gününde polis, Azatutyan Meydanı’nda süren binlerce kişilik oturma eylemini dağıtmak için sabaha karşı sert şekilde müdahale etmişti. Polisin müdahale şekli, ABD ve AB’nin endişelerini bildirmesine neden olurken, polis şiddetine yönelik tepkiler sonucunda göstericilere bir daha herhangi bir şekilde müdahalede bulunulmadı.

Haberin Devamı

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, bir hafta sonunda geri adım atarak yapılacak inceleme sonuçlanana kadar yüzde 16’lık elektrik zammının devlet tarafından sübvanse edileceğini açıklamış, bunun üzerine gösteriler yavaş yavaş dinmişti.