Dünya Pompeo İran’a yüklendi

Pompeo İran’a yüklendi

30.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mike Pompeo, ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı olarak ilk yurtdışı gezisini Sudi Arabistan’a gerçekleştirirken, İran’ın bölgedeki nükleer ve askeri eylemlerini sert bir dille eleştirdi.

Pompeo İran’a yüklendi

Ziyaret sırasında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile basına açıklamada yapan Pompeo, “İran tüm bölgeyi istikrarsızlaştırıyor. Milisleri ve terörist grupları destekliyor. Yemen’deki Husi milislerine silah satıyor ve siber saldırılar düzenliyor. Ayrıca katil Esad rejimini destekliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İran konusunda Amerika ile aynı bakış açısına sahip olduklarını ifade eden Cubeyr ise, İran’ın uluslararsı hukuku ihlal ettiğini savunarak ülkesinin “Trump yönetimin İran’a yönelik politikasını ve İran ile yapılan nükleer anlaşmanın maddelerinin geliştirilmesini desteklediğini” söyledi. El Cubeyr, İran’daki nükleer tesislerde ek incelemeler talep ederek, bu ülkeye yönelik yeni yaptırım çağrısında da bulundu. Bununla birlikte Pompeo, söz konusu toplantıda Körfez ülkelerine de değindi ve bölgede birliğin sağlanması gerektiğini ifade etti.

‘Kalbimizde özel yeriniz var’

Pompeo, Suudi Arabistan görüşmesinin ardından gittiği İsrail’de de, Başbakan Binyamin Netenyahu’yla bir araya geldi. Pompeo, burada da İran konusuna değinerek, İsrail’in Tahran yönetimine karşı duruşunu takdir ettiklerini, bu konuda yanlarında olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Netanyahu’nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada Pompeo’nun, Netanyahu’ya “Siz bizim için son derece önemli ortaklarsınız. Kalbimde özel bir yeriniz var” dediği aktarıldı.

Pompeo İran’a yüklendi

Hasan Ruhani’den mesaj

Tahran’da İşçi Günü için düzenlenen toplantıda konuşan İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, Trump’ı kastederek, “ABD’de İran’a yönelik sürekli kötü sözler söyleyen biri, İran İslam Cumhuriyeti’nin, devrimin 40’ıncı yılını göremeyeceğini söylemiş. Şu an devrimimizin 40. yılındayız ve 11 Şubat’ta daha fazla başarı elde ederek devrimimizin 41’inci yılını kutlayacağız” ifadelerini kullandı.