Dünya Porsche'un arka camındaki ağlatan sembol! Kanserden öldü, doktoru için yaptı

Porsche'un arka camındaki ağlatan sembol! Kanserden öldü, doktoru için yaptı

19.05.2023 - 13:46 | Son Güncellenme:

Okulundan dereceyle mezun olmuştu. Birbirinden güzel oyuncak tasarımlarına imza atıyor, tüm dünyanın dikkatini üzerine çekiyordu. 37 yaşına geldiğinde ise hayat onun karşısına acı bir sürprizle çıktı, kolon kanserine yakalanmıştı. Tam 5 yıl boyunca doktorunun söylediği her tavsiyeye uydu ancak olmadı. Onun için her şey bittiğinde de geride kendisini tedavi eden doktora yıllarca unutulmayacak bir eser bıraktı.

Porscheun arka camındaki ağlatan sembol Kanserden öldü, doktoru için yaptı

Derleyen: Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr - Dünyaca ünlü oyuncak araba markası Hot Wheels'in tasarımcılarındandı. Henüz 37 yaşında kolon kanserine yakalandığını öğrendi. Tam 5 yıl boyunca doktorunun söylediği her söze tek tek uydu, sağlığına kavuşmak için adeta onunla kenetlendi. Bu süre zarfında her zaman yanında en büyük destekçi olan doktoruyla adeta dost oldu. Bir yandan tedavisine devam ederken, diğer yandan da doktoruna jest yapmak için hiç unutulmayacak bir şeye imza attı.

Haberin Devamı

Porscheun arka camındaki ağlatan sembol Kanserden öldü, doktoru için yaptı

Japonya'nın Osaka şehrinde doğan Ryu Asada, gençlik yıllarında ABD'ye göç etti. Gittiği sanat merkezi ve tasarım okulundan derece ile mezun olduktan sonra ilk olarak 2004'ten 2021'e kadar Mattel'de çalıştı. Tasarımcı proje lideri olarak Jun Imai'den görevi devralan Asada artık 1 dolarlık temel serideki arabaların tasarımını denetleyen ünlü Hot Wheels markasının bir tasarımcısıydı. Hot Wheels için ilk olarak 2009 yılında 'misafir tasarımcı' olarak görev yaptı. Tam 3 yıl sonra yani 2012’de ise tasarım ekibine dahil oldu.

Birçok kişi Ryu Asada’nın sanki oyuncak arabalar tasarlamak için dünyaya geldiğini söylüyordu. Gençliğinden beri takıntılı bir modelci ve araba hayranı olan Asada, sürekli kendi imkânlarıyla tasarımlar yapıyordu. Mesleğine aşıktı ancak 37 yaşında hayatını değiştirecek bir haberle sarsıldı. 

Haberin Devamı

Kolon kanserine yakalandığını öğrenen Asada, o günden sonra tek bir amaç için uğraşmaya karar verdi. 9 yıl sürecek meslek hayatındaki en unutulmaz imza olan 'Porsche 944' model tasarımının duyan herkesi duygulandıracak bir hikâyesi olacaktı.

DOKTORU İÇİN STETOSKOP EKLEDİ

Hot Wheels, Asada kendi Porsche’sini tasarlayana kadar birçok modeli piyasaya sürmüştü. Ancak en unutulmazı Asada’nın doktoruna duygusal vedasıyla ortaya çıkan 'Porsche 944' tasarımı oldu. Genç tasarımcı 37 yaşında yakalandığı kolon kanserinde, tedavisi boyunca kendisine destek olan doktoruna minnet duyuyordu.

'Porsche 944' model tasarımında arabanın arka camından gözüken bir stetoskop çizilmişti. Bir arabanın oyuncak versiyonu üretilirken, tasarımcılar kendileri için özel birkaç dokunuş yapardı. Asada, kendisi için özel olan doktoruna adadığı 944'e bir stetoskop eklemişti.

Porscheun arka camındaki ağlatan sembol Kanserden öldü, doktoru için yaptı

'POZİTİFLİK YAYAN BİR ADAMDI'

Asada, 23 Mart 2021 tarihinde 42 yaşında kolon kanserinden hayata veda ettiğinde birçok kişi onun arkasından duygusal sözler söyledi. Asada’yı tanıyan herkes bulaşıcı bir pozitiflik yayan bir adamdan bahsediyordu. Yıllarca çalıştığı Hot Wheels, 2022 ana üretim hattının Ryu's Rides adlı mini bölümünü ve 2021 Hot Wheels Efsaneleri Turu için Ryu Asada Ödülü'nü Asada’ya ithaf etti. Hot Wheels ve Matchbox'ta döküm ve araçlardan sorumlu tasarım direktörü Bryan Benedict, Asada hakkında şunları söyleyecekti: 

"Ryu sadece harika bir tasarımcı değildi. Aynı zamanda harikaydı. Tasarım okumaya başlamadan önce fizik diploması bile aldı."

'İÇİNDE ARABA OLMAYAN BİR ŞEYİ NEDEN İZLEYEYİM Kİ?'

Haberin Devamı

Ryu’nun eşi Hazel Diaz ise onun için, "Kendisi için çok şey ifade eden araçlar tasarladı" dedi. Hazel Diaz, stetoskoplu 'Porsche 944' için de, "Ryu ile kanserle savaşı sırasında ilgilenen doktorlarından birine selam niteliğindeydi. İyi arkadaş oldular ve birlikte gezilere çıktılar. O aynı zamanda Honda arabalarıyla büyüyerek unutulmaz bir çocukluk geçirmişti. Honda'nın Prelude'unu annesine adadı” diye konuştu.

Japon Nostaljik Araba'nın kurucu ortağı ve baş editörü olan uzun süredir arkadaşı olan Ben Hsu da şunları söyleyecekti: "Onu bizimle 'Game Of Thrones'u izlemeye ikna etmekte zorlandık. Çünkü bize 'İçinde araba olmayan bir şeyi neden izlemek isteyeyim ki?' diyordu."

Yazarlar