Dünya Prag saldırganı planını sosyal medyada açıklamış

Prag saldırganı planını sosyal medyada açıklamış

23.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çekya’nın başkenti Prag’daki Charles Üniversitesi’nde rasgele ateş açarak 14 kişiyi öldürdükten ve 25 kişiyi yaraladıktan sonra intihar eden David Kozak’ın katliam planlarını sosyal medya platformu Telegram’da paylaştığı ortaya çıktı.

Prag saldırganı planını sosyal medyada açıklamış

24 yaşındaki saldırganın paylaştığı bir gönderide, bir okul saldırısı düzenleyip daha sonra intihar etmek istediğini yazdığı belirtildi. Kozak’ın “Her zaman öldürmek istedim. Gelecekte bir manyak olacağımı düşündüm” ifadelerini kullandığı öğrenildi. Polis tarafından kimlik tespiti yapılan saldırganın, polisin müdahalesi sırasında intihar ederek hayatını kaybettiğinin anlaşıldığı, failin Orta Bohemya’nın Hostoun köyünden 24 yaşında bir fakülte öğrencisi olduğu, yasal olarak ateşli silahlara sahip olduğu ve bir sabıka kaydının veya kişinin riskli olduğunu gösteren başka bir kaydının bulunmadığı açıklandı. 

Haberin Devamı

Söz konusu katliamın, Çekya’da şimdiye kadarki en kötü toplu silahlı saldırı olduğu belirtilirken, Kozak’ın bu ayın başlarında Rusya’da 14 yaşındaki bir kız öğrencinin okulda gerçekleştirdiği silahlı saldırıdan ilham aldığına inanılıyor. Ayrıca Kozak’ın saldırıdan önce babasını öldürdüğü ve kız arkadaşına intihara meyilli olduğunu söylediği bir mesaj gönderdiği bildirildi. Polisin Kozak’ın evinin bodrumunda el yapımı bomba ile babasının cansız bedenini bulduğu açıklandı. Prag yakınlarında geçen hafta ormanlık alanda bir adam ve kızının ölü bulunduğunu aktaran polis, bu saldırının arkasında da Kozak olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Charles Üniversitesi’nde tarih alanında yüksek lisans öğrencisi olan Kozak’ı tanıyanlar ise onu silahlara meraklı, dünyadan nefret eden, içe dönük bir “inek” olarak nitelendirdi. Yaşanan silahlı saldırının ardından Çekya’da hükümet 23 Aralık’ı ulusal yas günü ilan etti. 

Haberin Devamı

Türk öğrenciler 11’inci sırada

Saldırının gerçekleştiği üniveriste dahil Prag’da çok sayıda Türk öğrenci de eğitim alıyor. Çek İstatistik Ofisi (CZSO) tarafından yayımlanan verilere göre geçen yıl ülkede yaklaşık 55 bin yabancı eğitimine devam etti. Çek İstatistik Ofisi verilerine göre, Çekya’ya okumak için gelen öğrenci sayısı açısından Türkiye; Slovakya, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Hindistan, Beyaz Rusya, Almanya, İtalya, Çin ve İran’ın ardından 11. sırada yer alıyor.