Dünya Putin, 5. kez Rusya Devlet Başkanı

Putin, 5. kez Rusya Devlet Başkanı

18.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya devlet başkanlığı seçimlerinde 3 günlük oy verme işlemi dün sona erdi. Sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 87.8’ini alan Vladimir Putin, seçimi kazanarak 5’inci kez Rusya Devlet Başkanı oldu. Seçimin son gününde, Rusya vatandaşları, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkedeki Rus elçilik ve konsolosluklarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Seçimlere katılımın beklenenden yüksek olduğu belirtilirken, yüzde 74’ün üzerine çıktığı ifade ediliyor.

Putin, 5. kez Rusya Devlet Başkanı

Bununla birlikte cezaevinde ölen Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin destekçileri, eşi Yulia Navalnaya’nın çağrısı üzerine aynı saatte sandıklara giderek, geçersiz oy kullanma eylemi düzenledi. Oyunu Berlin’de kullanan Navalnaya, destekçilerine, “Seçimleri, sayımızın çok olduğunu, görmezden gelinen çok insan olduğunu ve Putin’e karşı olduğumuzu göstermek için değerlendirmeliyiz. Aynı gün ve saatte (bugün) seçim merkezlerine gitmeliyiz. Bundan sonra ne yapmanız gerektiği size kalmış” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Putin, 5. kez Rusya Devlet Başkanı

Savcılık ise, eylemin yasa dışı olduğunu öne sürerek, “Seçim ve seçim komisyonunun çalışmalarını engellemek, toplantı, gösteri, yürüyüş ile toplu eylem organize etmek ya da düzenlemek ve reşit yaşta olmayanların suça katılımının teşviki 5 ile 7 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılır” ifadeleri kullandı, eyleme katılanları uyardı. Rusya’ya bağlı Tataristan’ın başkenti Kazan, Rusya’nın başkenti Moskova ve diğer kentlerde eyleme katılanların gözaltına alındığı da öne sürüldü.