Dünya Putin Batı’ya verdi veriştirdi

Putin Batı’ya verdi veriştirdi

10.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratıldığı 9 Mayıs Zafer Günü anması için Moskova’daki Kızıl Meydan’da düzenlenen törende konuştu.

Putin Batı’ya verdi veriştirdi

Konuşmasında Batı’yı Rusya’ya karşı “gerçek bir savaş” yürütmekle suçlayan Putin, “Biz egemenliğimizi savunuyoruz. Bugün medeniyet yeniden belirleyici bir dönüm noktasında. Anavatanımıza karşı bir savaş başlatıldı. Vatanımızı koruyacağız” dedi. Konuşmasında Ukrayna’daki savaşa da değinen Putin, Rusya’nın güvenliği ve geleceğinin “özel askeri operasyondaki” Rus askerlerine bağlı olduğunu belirtirken, geçit törenine katılan Ukrayna’da savaşan askerleri de selamladı. Putin, Rusya’yı savaşta kazanmaya çağırdığı konuşmasını, “Rusya için, silahlı kuvvetlerimiz için, zafer için! Yaşasın!” ifadeleriyle bitirdi.

Haberin Devamı

Putin Batı’ya verdi veriştirdi

Kapsamı daraltıldı

Putin, 2000 yılında iktidara geldiğinden beri, ülkesinin 1945’de Sovyetlerin Nazilere karşı galibiyetini “vatanseverliğin önemli bir simgesi” olarak görüyor. Bu yüzden Zafer Günü,  Rus ordusunun askeri gücünün sergilediği bir gün olarak kutlanıyor. 

Ukrayna’da süren savaş, geçen hafta Rusya’yı sarsan bir dizi patlama ve İHA saldırılarının ardından, bu yılki geçit töreninin kapsamı daraltıldı. BBC Rusya, törene geçen yıl 11 bin, bu yıl ise 8 bin askerin katıldığını, savaş uçaklarının uçmadığını ve yeni tankların sergilenmediğini aktardı. En az 21 Rus kentinde de ilk kez Zafer Günü geçit törenleri iptal edildi. Yine ilk defa, 2. Dünya Savaşı’nda ölen gaziler ve ailelerinin fotoğraflarının taşındığı “Ölümsüz Alay Yürüyüşü” de yapılmadı.

Haberin Devamı

Kutlamalarda eski Sovyet Cumhuriyetlerinden 7 lider Putin’i yalnız bırakmadı. Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan liderleri törende hazır bulundu.

Putin Batı’ya verdi veriştirdi

Wagner liderinden itiraf gibi açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı’yla anlaşmazlıkları ve sert eleştirileriyle gündemde olan Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, Rusya’nın kendisini savunamadığını söyledi. Salı günü paylaştığı videosunda, “Ukrayna karşı taarruza hazırlanırken, devlet neden ülkesini savunamıyor?” diyen Prigojin, Ukrayna’nın Rus sınırlarını “başarılı bir şekilde vurduğunu” belirtti. Talep ettikleri mühimmatın sadece yüzde 10’u aldıklarını “Kandırıldık!” ifadesiyle vurgulayan Prigojin, Bahmut’ta “birkaç gün” daha kalarak mühimmat bekleyeceklerini de sözlerine ekledi.