Dünya ‘Putin intikamı soğuk sever’

‘Putin intikamı soğuk sever’

22.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CIA patronu Burns, Rusya Devlet Başkanı Putin için “intikamın soğuk yenen bir yemek olduğunu düşünür” diyerek Wagner liderinden isyanın acısını çıkaracağını öne sürdü. Burns, Rusya’nın Karadeniz’de sahte bayrak operasyonu yapabileceğini de savundu.

‘Putin intikamı soğuk sever’

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, Rusya’nın Karadeniz’de gemilere saldırıp suçu Ukraynalılar’ın üzerine atabileceği bir operasyon planlayabileceğine dair işaretler olduğunu söyledi. Burns, Rusya lideri Vladimir Putin’in Wagner grubunun lideri Yevgeni Prigojin’den hala intikam almak isteyebileceğini de savundu.

Haberin Devamı

BBC’nin haberine göre Burns, Aspen Güvenlik Forumu’ndaki konuşmasında, “Rusya’nın Karadeniz’de gemilere saldırıp suçu Ukraynalıların üzerine atarak sahte bayrak operasyonu yapmayı planlayabileceğine dair işaretler olduğunu” dile getirdi. Rusya, talepleri karşılanmadığı için, savaşın sürdüğü Ukrayna’dan tahıl ihracatını sağlayan ve Türkiye’nin de arabuluculuk ettiği Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı bu hafta başında askıya aldığını açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Rusya olmadan ve güvenlik garantileri sağlanmadan sürdürülmesinin riskli olacağını söylemişti.

‘KARMAŞIK BİR DANS’

Öte yandan Burns, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin’den hala intikam almak isteyebileceğini söyledi. Burns, Putin’in Prigojin’le nasıl başa çıkacağı konusunda zaman kazanmaya çalıştığını kaydetti. Putin’in zayıflıklarının Wagner isyanı sonrası ortaya çıktığını belirten Burns, “Çok karmaşık bir dansa şahit oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Prigojin’in sürekli yer değiştirdiğini ancak son zamanlarda Rusya’nın yanı sıra Belarus’un başkenti Minsk’te de bulunduğunun anlaşıldığını söyleyen Burns, “Putin genellikle intikamın soğuk yenen bir yemek olduğunu düşünen biri. Tecrübelerime göre Putin intikamın en büyük havarisidir, dolayısıyla Prigojin’in kendisinden daha fazla intikam alınmasından kaçabilmesi beni şaşırtacaktır... (Prigojin) Onun yerinde olsaydım yediklerime dikkat ederdim. Gözümü menümden ayırmazdım” dedi.

 

KREMLİN’DEN POLONYA İÇİN İMALI AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi toplantısında Varşova yönetimini hedef gösterdi. Polonya’nın Ukrayna’nın batısındaki toprakları kontrol altına alma gibi bir amacının bulunduğunu savunan Putin, “Polonyalı liderlere gelince, belli ki istedikleri NATO şemsiyesi altında bir koalisyon oluşturarak Ukrayna krizine doğrudan müdahil olmak. Bunu da Ukrayna topraklarından büyükçe bir lokmayı kendilerine ayırmak için yapıyorlar ve tarihi olarak kendilerine ait saydıkları batı Ukrayna’yı geri almayı planlıyorlar. Bugünkü Polonya’nın batısındaki topraklar, Stalin’in Polonyalılara bir hediyesi. Varşova’daki dostlarımız bunu unutmuş. Hatırlatacağız” diye konuştu. Putin, Polonya’nın Belarus topraklarını da işgal etme gibi bir planı olduğunu ancak buna izin vermeyeceklerini kaydetti.