Dünya Putin ne yapacak? Muhtemel ilk tepkisini yazdı

Putin ne yapacak? Muhtemel ilk tepkisini yazdı

25.06.2023 - 13:21 | Son Güncellenme:

24 saati aşkın süredir kamuoyu önüne çıkmayan Rusya liderinin eşine az rastlanır 'ihanet'e vereceği yanıtta, birkaç ihtimal var. Ancak Olga Ivshina'ya göre ilk tepkisi kesinlikle tahmin edilebilir.

Putin ne yapacak Muhtemel ilk tepkisini yazdı

Wagner Grubu'nun lideri Yevgeni Prigojin'in Moskova'ya doğru ilerleyen askerlerini durdurup isyanın merkezi Rostov'dan ayrılmasıyla, Rusya'daki fırtına dindi.

Haberin Devamı

Rus medyası, Wagner paralı askerlerinin 200 kilometre kadar yaklaştığı başkent Moskova'yı çevreleyen otoyolların yeniden trafiğe açıldığını duyurdu. Ancak Moskova'da ilan edilen olağanüstü hal halen kaldırılmış değil. 'Terör karşıtı operasyon idaresi' adı verilen sıra dışı önlemler kaldırılmadı, yanı sıra Moskova sakinleri yarın işlerine gitmeyecek ve tatil edilen okullar açılmayacak.

Askeri isyanın başındaki Yevgeni Prigojin'in nerede olduğu bilinmiyor, gece yarısı Rostov'u bir siyah araçla terk ederken AP haber ajansı tarafından görüntülendi.

Cumartesi günü sabah televizyona çıkıp eski dostu Prigojin'in adını anmadan "Sırtımızdan bıçaklandık" diyen Rusya lideri Putin'in bir sonraki adımı ne olacak?

Haberin Devamı

'BUGÜN KONUŞTUĞUNU GÖRMEYECEĞİZ'

BBC'den Yaroslav Lukiv, 'Putin'in bugün konuştuğunu görmeyeceğiz' deyip ekliyor:

"Rusya'da 24 saat devam eden isyan kargaşasının ardından kriz patlak vermiş gibi görünüyor. Wagner grubu şefi Yevgeny Prigojin'in bir sonraki durağının, Alexander Lukaşenko ile yaptığı anlaşma sonrası Belarus olduğu bildirildi. Rusya lideri Putin'e gelince; son yıllarda otoriter yönetimine karşı en ciddi meydan okumalardan birini atlatmış gibi görünüyor. Ancak hem Rusya'da hem de yurtdışında bazı Kremlin gözlemcileri, Putin'in bir zamanlar çok sadık destekçi olan ve hatta kendisine verilen yemek sözleşmeleri nedeniyle 'Putin'in şefi' lakaplı Prigojin ile böylesine açık kapışmadan dolayı feci şekilde yara aldığını söylüyor."

Putin ne yapacak Muhtemel ilk tepkisini yazdı

"Putin artık güç kullanma tekelini de kaybetti. Bu, Prigojin tarafından iki büyük Rus kentindeki askeri bölgelerin kontrolünü ele geçirdiğinde çarpıcı şekilde gösterildi" yorumunu yapan Lukiv, şöyle devam etti:

"Cumartesi sabahı, katı görünen Putin ülke çapında bir televizyon konuşması yaptı ve Prigojin'i 'sırttan bıçaklamak' ve vatana ihanetle suçladı. Putin o konuşmadan beri kamuoyu önüne çıkmadı ve Cumartesi günü geç saatlerde sözcüsü Dmitry Peskov, yakın gelecekte yeni bir konuşma planlanmadığını açıkladı."

Putin ne yapacak Muhtemel ilk tepkisini yazdı

'BELKİ DE HER İKİSİ'

BBC Rusça'dan Olga Ivshina ise, Vladimir Putin'in St. Petersburg yıllarından bu yana yanından ayırmadığı Yevgeni Prigojin'in ayaklanma başlatmasına vereceği ilk tepkinin bir güç gösterisi olacağını kaydediyor.

"Kesinlikle güç göstererek tepki verecek, bunu her zaman yaptı. Rusya genelinde özgürlüklere sınırlama getirmek ya da aralarında bazı etkili Telegram kanallarının da yer aldığı yeni bir medya düzenlemesi olabilir. Ya da Putin, Ukrayna topraklarında yeni bir saldırıya girişebilir. Belki de her ikisi de olacak. Açık olan şu ki, eğer Ukrayna gelecek hafta cephede Rus savunma hattını kırarsa, Moskova tartışma götürmez şekilde Wagner'i ve onun 'ihanet'ini suçlayacak."

Putin ne yapacak Muhtemel ilk tepkisini yazdı

'GECENİN KARANLIĞINDA SESSİZCE KAYBOLACAK BİRİ DEĞİL'

Ukrayna'daki Rus işgalinin on altıncı ayının dolduğu gün başlayan ayaklanmanın neden sona erdiği, bir diğer yanıtsız soru.

Polonya'dan bildiren BBC Doğu Avrupa Muhabiri Sarah Rainsford, analizine 'Yevgeni Prigojin isyanını neden durdurdu?' sorusunu soruyor ve analizine "Para? Muhtemelen, bundan çok daha fazlası olduğunu düşünmeme rağmen. Dün evinde yapılan aramalarda kesinlikle pek çok şey bulundu" cümlesiyle başlıyor: 

"Yanı sıra, güvenliği ve ileriye dönük rolü için kendisine hangi garanti verildi? Wagner şefi, Başkan Putin için uzun süredir gölgelerde görevini yerine getiren önemli bir figür oldu. Prigojin, Suriye'de savaşmaktan, 2014'te Kırım'ın ilhakından Ukrayna'da savaşmaya kadar Kremlin için birçok kirli iş yaptı. Aynı zamanda sözde 'trol çiftlikleri' ile yayılan dezenformasyona da karıştı. Belarus'a gitmesine izin vermek için onunla tam olarak hangi anlaşmanın yapıldığını ve bundan sonra ne yapacağını bilmek ilginç olacak. Sessizce emekli olmasını beklemiyorum ve bundan sonra tam olarak ne yapacağı da net değil. O, gecenin karanlığında sessizce kaybolacak bir adam değil."