Dünya Putin’e suikast iddiasında cevapsız sorular!

Putin’e suikast iddiasında cevapsız sorular!

04.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna’nın İHA’lar kullanarak Devlet Başkanı Putin’e suikast girişiminde bulunduğunu öne sürdü. İki İHA Kremlin üzerinde düşürüldü ancak çok sayıda cevapsız kalan soru var!

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Moskova’da çarpıcı bir olay gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanlık Sarayı Kremlin’in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “Ukrayna’nın Rusya  Devlet Başkanı’nın Kremlin’deki konutuna insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminde bulunduğu” belirtildi. Açıklamada, saldırının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik suikast girişimi olarak nitelendirildiği duyuruldu.

Haberin Devamı

Kremlin açıklamasında, askeri ve özel servislerin radar sistemlerini devreye soktuğu, böylece iki İHA’nın etkisiz hale getirildiği kaydedildi. İHA parçalarının Kremlin Sarayı yerleşkesine düştüğü, can ve mal kaybı yaşanmadığı da vurgulandı. Açıklamada, olay, 9 Mayıs Zafer Bayramı öncesinde gerçekleştirilen planlı bir terör saldırısı olarak nitelendi, “Rusya, uygun gördüğü zamanda ve uygun şekilde bu saldırıya karşılık verme hakkını saklı tutuyor” denildi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin’in olay sırasında sarayda olmadığını söyledi. 

KİEV REDDETTİ 

Ukrayna sınırından Rusya'nın başkenti Moskova, kuş uçuşu en yakın mesafe 450 kilometre.  'Suikast girişimi' iddiası, kafalarda soru işaretleri yarattı. Zira olayla ilgili görüntülerde, İHA’nın çok küçük bir patlama yarattığı görülürken, bunun, İHA’nın vurulması sebebiyle gerçekleştiği tahmin ediliyor. İHA’nın patlayıcı taşıması halinde, patlamanın çok daha büyük çapta olacağı ifade ediliyor. İki İHA’nın nasıl bütün savunma sistemlerini aşarak Kremlin üzerinde uçmayı başardığı da bir başka soru işareti. Nitekim Ukrayna yönetimi de, Putin’e yönelik herhangi bir İHA saldırısını yalanladı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de iddiaları reddederek, “Putin’e veya Moskova’ya saldırmıyoruz. Bunun için yeterli silahımız yok” dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın İHA kullanarak daha önce yaptığı saldırılarda, çok büyük patlamalar yaşanmıştı. Bununla birlikte görüntülerde, İHA kuleye çarptığı sırada iki kişinin kuleye tırmanmakta olduğu da dikkat çekiyor. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Rusya’nın Kremlin Sarayı’na düzenlenen İHA saldırısının arkasında Ukrayna’nın olduğu yönündeki iddialarını doğrulayamadıklarını ve şüpheyle yaklaştıklarını ifade etti.

CEVAPSIZ KALAN SORULAR!

Ukraynalılar Kremlin'in bir 'false flag-sahte bayrak' operasyonu yürüttüğünü belirtirken, BBC Russia cevapsız kalan soruları gündeme taşıdı. İlk dikkat çeken detay, Kremlin semalarında infilak eden insansız hava araçlarının yarım gün sonra açıklanması.

Olayın görüntüleri ilk kez, Yakimanka ve Zamoskvorechye semtleri için yayın yapan bir kanalda gece yarısı yayımlandı. Görüntünün kayda alındığı yer, Serafimovicha Caddesi'nde bir binaydı. Ancak Kremlin'de yaşananların Moskova'nın geri kalanında hiç konuşulmaması göze çarpıyor. Saldırıya rağmen Kremlin Müzesi açıktı ve sarayın yanındaki Alexander Garden'a (Alexander Bahçesi) erişim vardı.

Haberin Devamı

Dahası, Serafimovicha Caddesi sakinlerinden biri, gece veya sabah saatlerinde hiçbir acil durum belirtisi görmediğini söyledi. Moskova sakini, olayı televizyondaki haberlerden öğrendiğini de ekledi.

Ortaya çıkan tüm kayıtlar incelendiğinde, Kremlin'in sembolü Spasskaya Kulesi'ndeki çanların farklı dakikalar gösterdiği açıkça görünüyor. İlk saldırının gece yarısı yerel saatle 02.30'da gerçekleştiği, yaklaşık 15 dakika sonra bir başka drone'nun Kremlin'e farklı bir yönden yaklaştığı dikkat çekiyor. Kızıl Meydan üstünden geçen ikinci insansız hava aracı Kremlin'in çatısında infilak etti ancak yayımlanan yeni görüntülerde çatıda bir hasar göze çarpmıyor.

MEDVEDEV: ZELENSKIY KİEV'DE ÖLDÜRÜLMELİ

Ukrayna işgalinin başından beri Moskova'dan en şahin çıkışları yapan isim olan Rusya'nın bir önceki lideri ve Putin'in yakın dostu Dmitriy Medvedev, fırsatı kaçırmadı ve yine sahne aldı. Halihazırda resmi unvanı Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Medvedev, Ukrayna lideri Zelenskiy ile yanındaki grubun fiziksel olarak tasviye edilmesini istedi.

Haberin Devamı

Zelenskiy'nin Ukrayna'nın başkenti Kiev'de öldürülmesi çağrısı yapan Medvedev, geçtiğimiz aylarda Batılı ülkeleri defalarca bir nükleer savaşla tehdit etti.

Putin’e suikast iddiasında cevapsız sorular

MOSKOVA’DA İHA UÇURMA YASAĞI!

İki İHA’nın nasıl tüm güvenlik önlemlerinin aşarak Kremlin üzerinde uçtuğu soru işaretleri yaratırken, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, dünden itibaren başkent semalarında İHA kullanmanın yasaklandığını belirtti. Sobyanin’in duyurduğu karara göre devlet kurumlarından özel izin alınan durumlar haricinde başkentte İHA uçurulamayacak.