Dünya Putin’in partisi oy kaybı yaşadı

Putin’in partisi oy kaybı yaşadı

21.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’da seçimi, beklentiler doğrultusunda Putin’in partisi Birleşik Rusya kazandı. Baskı ve yasak tartışmaları gölgesinde gerçekleşen seçimde, partinin oy kaybı yaşaması ise dikkat çekti.

Putin’in partisi oy kaybı yaşadı

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Duma için yapılan milletvekili seçimlerinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya, birinci çıktı. Ülke genelinde seçimlere katılım yüzde 51.68 olurken, seçimlere giren 14 siyasi partiden 5’i barajı geçti. Birleşik Rusya oyların yüzde 49.85’ini alarak birinci oldu. Putin’in partisi 2016 seçimlerinde ise yüzde 54.20 oy alarak 343 milletvekiliyle tarihinde en çok sandalyeye sahip olmuştu. Öte yandan Çeçenistan Cumhuriyeti Başkanı Ramazan Kadirov da, parlamento seçimlerinde oyların yüzde 99.6’sını aldı.

Haberin Devamı

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Duma seçimlerinde milletvekili adayı olmuştu. Rus basınında her iki bakanın milletvekilliğinden feragat edeceklerine dair iddialar çıktı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki bakanın kararı kendisinin vereceğini ifade etti.

Seçimlere, baskı ve hile iddiaları damga vurdu. Kremlin’in en sert muhalifleri ve eleştirel yaklaşan siyasetçilerin seçimde yarışması yasaklanırken, ülkenin çeşitli yerlerinden usulsüzlük iddiaları geldi.