Dünya Putin'in sahte zaferi! Ukrayna'nın NATO'yu suçlaması taktik mi? BBC analiz etti

Putin'in sahte zaferi! Ukrayna'nın NATO'yu suçlaması taktik mi? BBC analiz etti

17.03.2022 - 10:08 | Son Güncellenme:

En korkunç savaşlar bile bir gün biter. Ama çoğunlukla savaşlar, tarafların hiçbirini tamamen tatmin etmeyen bir anlaşmayla sonlanır. BBC'den John Simpson'a göre, Rusya lideri Putin'in de şu anda zafer kazanmış gibi gözükmeye ihtiyacı var.

BBC Dış Politika editörü John Simpson, Rusya ve Ukrayna'nın emellerine ilişkin şunları yazdı: Ukrayna, kentleri ve kasabaları korkunç bir saldırı altında olduğu için barış istiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy'e göre ise Rusya şimdiden Çeçenistan'daki iki kanlı savaştan daha fazla asker ve teçhizat kaybetti. Hiç kimsenin kendi sonunu getirecek bir barış anlaşmasını gönüllü olarak imzalamayacağı da bir gerçek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yenilmiş görünmemesi ve bunun yollarını bulması gerekiyor.

Haberin Devamı

RUSYA'NIN BİR EYALETİ OLMAMAK İÇİN MÜCADELE EDİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy kayda değer diplomatik beceri gösterdi ve Rusya'yı ülkesinden çıkarmak için, kendisi ve halkı açısından nelerin kabul edilebilir olduğunu açıklıkla ifade ediyor. Zelenskiy için her şeyden önemli olan, Ukrayna'nın bu korkunç deneyimden, Putin'in başta hedeflediği gibi Rusya'nın bir eyaleti olarak değil, birlik ve bütünlük içinde bağımsız bir ülke olarak çıkabilmesi.

Putinin sahte zaferi Ukraynanın NATOyu suçlaması taktik mi BBC analiz etti

PUTİN'İN ŞU ANKİ HEDEFİ

Putin açısından ise en önemli şey bir zafer elde etmiş gibi görünmek. Yönetimdeki herkesin, bu gereksiz işgal yüzünden Rusya'nın fena halde kayba uğradığının farkında olması önemli değil. Rusların muhtemelen yaklaşık yüzde 20'si olan bitenin farkında. Bu kesim Putin'in, kendi hayallerinin peşinde kumar oynadığını ve kaybettiğini görüyor.

Haberin Devamı

BİR TAKTİK OLARAK 'NATO'YU SUÇLAMAK'

O zaman Putin'in, Rusya'da halkın çoğu nezdinde, savaşta zafer kazanmış görünmesi için ne olması gerekiyor? Öncelikle Ukrayna'da, ülkenin yakın zamanda NATO'ya katılma niyeti olmadığı konusunda belki de anayasaya da geçecek bir güvence verilmesi lazım. Zelenskiy, NATO'yu kendisini yalnız bırakmakla suçladı. NATO böyle davranıyorsa, ittifaka katılmaya değip değmediğini sorguladı.

Putinin sahte zaferi Ukraynanın NATOyu suçlaması taktik mi BBC analiz etti

Zeki ve usta siyasi pozisyonlar arasında en iyisi bu görünüyor. NATO suçlanacak, ki bu NATO'nun kolayca kaldırabileceği bir şey ve Ukrayna istediği gibi hareket etme özgürlüğüne kavuşacak. Fakat burası işin en kolay kısmı. Zelenskiy, Ukrayna'nın bir an önce Avrupa Birliği üyesi olmasını hedefliyor. Rusya buna da, Ukrayna'nın NATO üyeliği tartışmasında olduğu gibi, hemen hemen aynı ölçüde karşı çıkıyor. Ama onun da aşılmasının yolları var. Ukrayna açısından kabullenilmesi en zor şey, Rusya'nın, daha önce sınırların korunması için varılmış bir uluslararası anlaşmayı hiçe sayarak bir kısım Ukrayna toprağına el koyması.