Dünya Rehine takası için yeni ‘ateşkes’ mesajı

Rehine takası için yeni ‘ateşkes’ mesajı

20.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Beyaz bayrak’ taşıyan İsrailli 3 rehineyi “yanlışlıkla” öldürdüğünü itiraf eden Tel Aviv yönetimi, baskılar karşısında geri adım atmaya hazırlanıyor. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, rehine takası için yeni “insani araya” hazır olduklarını söyledi. Hamas ise saldırılar durmadan müzakerelere sıcak bakmadığını açıkladı.

Rehine takası için yeni ‘ateşkes’ mesajı

DIŞ HABERLER  - Gazze’ye yönelik saldırılarına 75 gündür devam eden İsrail, ikinci bir “insani araya” hazır olduğunu duyurdu. Açıklama, 80 ülkenin büyükelçileriyle buluşan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’dan geldi. 

Haberin Devamı

Gazze’de beyaz bayrak taşıyan İsrailli 3 rehinenin İsrail ordusu tarafından öldürülmesi, ülkede büyük tartışma yaratmıştı. Özellikle rehine yakınları Başbakan Netanyahu’ya büyük tepki göstermişti. Bir yandan İsrail içinde bu gelişmeler yaşanırken, bir yandan da rehine takası konusunda Mossad, CIA ve arabulucu olarak Katarlı yetkililerin yer aldığı yeni bir müzakere sürecinin başladığına dair iddialar gündeme gelmişti. 

BM’yi suçladı 

Büyükelçilere hitap eden Herzog, İsrail’in Filistin halkıyla değil Hamas’la savaştığını savundu. Herzog, “İsrail’in esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak üzere yeni bir insani araya ve ilave insani yardıma hazır olduğunu bir kez daha ifade edebilirim” dedi. 

Herzog, Gazze’ye giren insani yardım miktarının az olmasının sorumlusunun Birleşmiş Milletler (BM) ve sahadaki diğer ortakları olduğunu savundu. 

Haberin Devamı

Hamas’tan yanıt 

Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Basem Naem ise, Herzog’un konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, İsrail’in saldırıları sona ermeden esir değişimi konusunda herhangi bir müzakere yapılmasına sıcak bakmadıklarını söyledi. Naem, “İsrail’in devam eden soykırım savaşı kapsamında esir değişimi konusunda herhangi bir müzakere yapılmasını reddeden tutumumuzu teyit ediyoruz. Ancak halkımıza yönelik saldırganlığın sona ermesine ve Filistin halkına yardım sağlamak için geçişlerin açılmasına katkıda bulunacak her türlü girişime açığız” dedi. 

İlk ‘ara’da ne olmuştu? 

İsrail ve Filistin arasında 24 Kasım’da başlayan 4 günlük insani ara 2 kez uzatılmasının ardından 1 Aralık’ta sona ermişti. İnsani ara kapsamında Hamas Gazze Şeridi’nde tutulan 80 İsrailli esiri, İsrail ise 240 Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı. İsrail ordusuna göre Gazze Şeridi’nde hala 100’den fazla İsrailli esir bulunuyor. 

‘Her çocuğu, her kadını evine getireceğiz’

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü harekat devam ederken, ABD’nin İsrail üzerindeki savaşı bitirme yönündeki baskısı büyüyor.  

Son olarak ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, önceki gün gerçekleştirdiği İsrail ziyaretinde önemli mesajlar verdi. Austin, “Hamas tarafından alıkonulan her erkeği, kadını ve çocuğu eve getirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Gazze’deki Filistinli sivilleri korumak hem ahlaki bir görev hem de stratejik bir zorunluluk. ABD çatışma sırasında sivillerin korunması ve Gazze’ye insani yardım akışının arttırılması için ısrarcı olmaya devam edecektir” dedi. 

Haberin Devamı

‘Dönebilirler’ 

Austin, İsrail’in operasyonlarını daha “nokta atışı” ve “düşük kapsamlı” yapmasını vurgularken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin savaşta yeni bir aşamaya geçeceğinin mesajını verdi.  Gallant, “Yakında Gazze Şeridi’nin farklı bölümlerini birbirinden ayırabilecek durumda olacaklarını” belirtti, “Görevimizi tamamladığımız her bölümde kademeli olarak yeni bir aşamaya geçeceğiz” dedi.  

Gallant, bu aşamaya gelindiği zaman da Filistinlilerin bu bölgeye yeniden dönebileceğini, bunun da muhtemelen önce Gazze Şeridi’nin kuzeyinde başlayacağını söyledi. 

Refah’ta saldırı 

Öte yandan İsrail ordusunun Cibaliye Mülteci Kampı’na yönelik saldırısında 13 kişi yaşamını yitirirken, Refah kentine gerçekleştirilen saldırıda da aralarında Filistinli gazeteci Adel Zourub’un da bulunduğu 29 kişi hayatını kaybetti. İsrail roketlerinin üç apartmana isabet ettiği belirtildi. İsrail ordusu Refah’ta Hamas’ın bir finansörünün hedef alındığını da açıkladı, ancak ayrıntı vermedi. 

Haberin Devamı

Rehine takası için yeni ‘ateşkes’ mesajı

İsrailli yaşlı rehineler kamerada

Hamas’a bağlı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nde esir tutulan 3 yaşlı İsraillinin görüntülerini yayınladı. Rehineler 79, 80 ve 85 yaşlarında. Videoda yer alan rehineler sağlık sorunları yaşadıklarını ve “çok zorlu koşullarda ciddi şekilde zorlandıklarını” söylüyor. Öte yandan Gazzeli 6 Filistinli erkek, BBC’ye yaptıkları açıklamada, İsrail askerlerinin yaklaşık 1 ay kendilerini gözaltında tuttuğunu ve dövdüğünü belirtti.