Dünya Rehine takasına ‘yeşil ışık’ iddiası

Rehine takasına ‘yeşil ışık’ iddiası

21.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail devlet televizyonu KAN’a konuşan bir analist, Tel Aviv’in, 5 günlük ateşkes ve rehine takasına “yeşil ışık” yaktığını iddia etti. Biden da “Anlaşma yakın” dedi.

Rehine takasına ‘yeşil ışık’ iddiası

İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı başlattığı harekat devam ederken, “insani bir ateşkes” ve “rehine takası” için anlaşmanın “yakın” olduğu öne sürüldü. İsrail devlet televizyonu KAN’a konuşan analist Roi Şaron, İsrail’in esir takası anlaşmasına “yeşil ışık” yaktığını ve Hamas’ın yanıtını beklediğini söyledi. “Bir anlaşmaya varmaya her zamankinden daha yakın olduğumuz için şu anda kritik saatlerdeyiz” diyen Şaron, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

‘TOP HAMAS’TA’

“Geçtiğimiz günlerde Hamas İsrail’e bir teklif iletti ve Hamas’ın şart ve taleplerinin kabul edilmesi konusunda İsrail’de mutabakata varıldı. Artık top Hamas’ın sahasında ve Hamas’ın aslında sorumluluk ve ciddiyet göstermesi gerekiyor. Olumlu yanıt verirse doğrulanabilir bir anlaşmaya girmiş olacağız.”

BİDEN: ANLAŞMA YAKIN

ABD Başkanı Biden da Gazze’de rehine anlaşmasının yakın olduğuna      inandığını söyledi. Biden, Beyaz Saray’da her yıl düzenlenen Şükran Günü geleneği olan “hindi affetme töreni”nde Gazze’deki rehinelerle ilgili soruyu yanıtladı.

Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmanın yakın olup olmadığına ilişkin soruya Biden, “Öyle olduğuna inanıyorum” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘KÜÇÜK ZORLUKLAR KALDI’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson da önceki gün, “Anlaşmaya varmak için çok çalışmaya devam ediyoruz” demişti. Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ise dün yaptığı açıklamada, “Hamas ile İsrail arasında bir esir takası için önümüzde sadece küçük zorluklar kaldı” ifadesini kullandı.

ANLAŞMA TASLAĞI

Hafta sonu Amerikan The Washington Post gazetesinde yer alan haberde, anlaşma için taslak çalışmasının yapıldığı belirtilmişti. Taslak metne göre, ateşkes süresi beş gün olacak. Buna karşılık olarak Hamas bu süreçte en az 50 kadın ve çocuk rehineyi serbest bırakacak. Bu işlem 24 saatlik aralıklarla olacak.

ŞARTLAR ZORLAŞIYOR

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da diplomatik çabalarını sürdürürken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeler yaptı. Netanyahu ile görüşmede, Batı Şeria’da Filistinli sivillere uygulanan şiddeti kınayan Macron’un, İsrailli yetkililerden bu duruma son vermeleri talebinde bulunduğunu dile getirdiği aktarıldı. Macron, “teröristlerle halk arasındaki ayrımın yapılması” gerekliliğini hatırlattı.

Diplomatik çabalara karşın, sahada İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılar kesilmiyor. İsrail ordusunun, Gazze’deki Endonezya Hastanesi’ne saldırısı sonucu en az 12 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Hastanenin abluka altına alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

Rehine takasına ‘yeşil ışık’ iddiası

BEBEKLER MISIR’A ULAŞTI

Şifa Hastanesi’nden Gazze’nin güneyine nakledilen 31 prematüre bebekten 28’i Mısır’a ulaştığı açıklandı. Diğer 3 bebeğin ise durumunun iyi olduğunu, bu nedenle bölgedeki hastanede gözlem altında tutulmaya devam edileceği belirtildi. Tahliye işlemleri Dünya Sağlık Örgütü ve BM İnsani İşleri Koordinasyon Ofisi ile iş birliği içinde yapıldı.

 ‘TAHRAN’A YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR ASILSIZ’

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Yemen’de İran destekli Husiler tarafından kargo gemisinin alıkonulmasına ilişkin Tahran’a yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu belirterek, “Bölgede hiçbir direniş grubu İran’dan emir almıyor. İran olarak bizim bölgede emir vereceğimiz bir vekil güç de bulunmuyor” ifadelerini kullandı. 

“İsrail rejimi Gazze’de karşı karşıya kaldığı vahim tablo nedeniyle İran’a yönelik bu asılsız suçlamaları yapıyor” diyen Kenani, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen’deki direniş gruplarının İran’dan bağımsız hareket ettiklerini savundu, İran’dan emir almadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Rehine takasına ‘yeşil ışık’ iddiası

İSRAİL’DEN YENİ VİDEOLAR

İsrail, Şifa hastanesiyle ilgili iddialarını doğrulamak adına yeni videolar yayınladı. İsrail ordusu, Şifa’nın 10 metre altında bir tünelin tespit edildiğini duyurdu ve bununla ilgili bir video yayınlarken, bunun Hamas’ın hastanedeki çeşitli binaların Hamas tarafından kullanıldığının kanıtı olduğu öne sürüldü.

Öte yandan yayınlanan bir diğer videoda ise bazı rehinelerin Şifa Hastanesi’ne götürülme görüntülerine yer verildi. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, rehinelerden biri olan 19 yaşındaki asker Noa Marciano’nun, Şifa Hastanesi’nde infaz edildiğini öne sürdü. Hagari, “Noa, Şifa Hastanesi’ne götürüldü ve orada başka bir Hamas teröristi tarafından öldürüldü” dedi. Hamas, Noa Marciano’nun, İsrail’in düzenlediği bir hava saldırısında öldüğünü iddia etmişti.