Dünya Rumları ayağa kaldıran ziyaret

Rumları ayağa kaldıran ziyaret

04.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Cumhuriyetçi Parti Teksas Eyaleti Kongre Üyesi Pete Sessions’ın, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) davetlisi olarak KKTC’yi ziyaret etmesi Ada’yı karıştırdı.

Rumları ayağa kaldıran ziyaret

Rum basını, Sessions’ın ziyareti öncesinde ABD’li siyasetçinin KKTC’ye doğrudan ziyaret etmesinin farklı bir anlam içereceğini öne sürdü. KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgide, Sessions’ın Ercan Havalimanı üzerinden KKTC’ye geldiği belirtildi.

Haberin Devamı

KKTC basınında yer alan haberlere göre Sessions, daha önce Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yaptığı ziyaretin ardından bu kez Kuzey Kıbrıs Türk yönetimiyle istişarelerde bulunmak, Ada’daki her iki tarafa dair fikir sahibi olmak amacıyla KKTC’ye gitti. Sessions’ın, KKTC’de başta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Meclis Başkanı Zorlu Töre olmak üzere bir takım temaslarda bulunduğu, tarihi yerleri ziyaret ederek, ülke hakkında detaylı bilgi edindiği kaydedildi.

Kıbrıs Türk halkını bugüne kadar katettiği başarıdan dolayı takdir ettiğini ifade eden Sessions, teknoloji konusundaki kendi tecrübelerine dayanarak, özellikle ülkedeki üniversitelerin kaydettiği ilerlemeye ve üniversite mezunlarının kalitesine şahit olmaktan memnun olduğunu ifade etti. Sessions, KKTC’nin dostu olduğuna vurgu yaparak, Kıbrıs Türk halkının sesinin duyurulması çabalarına elinden gelen katkıyı koymaya hazır olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Tanımaya davet

KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, KTTO’nun davetiyle Ercan Havalimanı üzerinden Kuzey Kıbrıs’a gelen Sessions, KTTO Başkanı Turgay Deniz ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi. Tatar, görüşmesinde, uluslararası topluma ve ABD’ye“Kıbrıs Türk tarafının iki devlet ve egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı yeni politikasını tanıma” çağrısında bulundu. Tatar, bu yeni politikanın, sadece Kıbrıs’taki taraflar için değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz bölgesinde sorunların çözümü için de uygulanabilir, adil ve sürdürülebilir bir temel oluşturacağını vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, Sessions’ı kabulünde, kendisini “Haketmediğimiz ambargolara tabii tutuluyorken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelip bizleri dinleme cesaretinizden dolayı sizlere teşekkür ederim” diye karşıladı. Töre de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin artık uluslararası toplum tarafından tanınması vaktinin geldiğini, ABD’den beklentilerinin daha fazla adalet olduğunu belirtti.

Pete Sessions ise, “Hiçbir zaman ifade etmekten çekinmiyorum, ben her zaman adaletten, denge ve doğruluktan yanayım. Adaletsizliklerle ilgili aslında söylenebilecek pek çok şey vardır. Geçmişte Güneyi de ziyaret ettim, şimdi ise Kuzeyi ziyaret etmenin son derece doğru ve adil olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda, sizlerin de görüşlerini duymaktan son derece mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Sessions’ın ziyareti öncesi Rum basını, ABD’li siyasetçinin Kuzey Kıbrıs’a planladığı ziyareti doğrudan uçuşla gerçekleştireceğini belirterek, Lefkoşa’nın bu konuda alarmda olduğunu öne sürdü. “Philenews” adlı sitenin haberinde, üst düzey ABD’li bir yetkilinin bu eyleminin, Kuzey Kıbrıs’ın statüsünü yükseltmek için sistematik çabaları daha da artıracağını savundu. Rum basını, ayrıca bu ziyareti “yasadışı” ilan etti.