Dünya Rus güçlerinde kargaşa çıktı!

Rus güçlerinde kargaşa çıktı!

13.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna ordusunun beklenen karşı taarruzu başlattığına yönelik haberler gelirken, Bahmut’ta büyük kayıp veren Wagner lideri Prigojin Rus ordusunu suçladı ve Savunma Bakanı Şoygu’yu cepheye çağırdı!

Rus güçlerinde kargaşa çıktı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Rusya’nın Bahmut kentinde son günlerde gerilemeye başladığı yönündeki haberler, Wagner tarafından doğrulandı.

Haberin Devamı

Wagner paralı asker grubunun lideri Yevgeny Prigojin, savaşın en uzun ve en kanlı muharebesinin merkezindeki kent olan Bahmut’taki durumdan yine şikayet etti ve Rus ordusunu suçlayan açıklamalarda bulundu. Prigojin sesli mesajında “Kanatlardaki durum öngörülen en kötü senaryoya göre gelişiyor” derken, “Aylar boyunca yoldaşlarımızın kanı ve canıyla alınan, günde onlarca ya da yüzlerce metre ilerlenen tüm topraklar, şimdi kanatlarımızı tutması gerekenler tarafından neredeyse hiç savaşmadan bir bir kaybediliyor” dedi. Prigojin, düzenli ordu birliklerini Bahmut civarındaki mevzileri terk etmekle suçladı. Nitekim Ukrayna’nın Bahmut’ta ilerlediklerine yönelik açıklamaları da Rus yanlısı kaynaklar tarafından doğrulandı. Ukrayna ordusunun Bahmut’taki cephede 2 kilometre ilerleme sağladığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Gelin görün!

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı ise, bazı Rusya yanlısı kaynakların Ukrayna askerlerin ülkenin doğusunda cephede ilerleme kaydettiği yönündeki haberlerini reddetti. Bununla birlikte Ukrayna’nın beklenen karşı taarruza başladığı yönünde de iddialar geliyor. Bu haberler henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Rus Genelkurmayına ve orduya yönelik eleştirilerini esirgemeyen Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu da muharebe alanına davet etti. Prigojin’in, Şoygu’yu savaş alanına davet eden bir mektup yazdığı ortaya çıktı. Telegram kanalından mektubu paylaşan Prigojin, Bahmut’taki kayıplardan orduyu sorumlu tuttuğu mektubunda, Şoygu’yu bizzat cepheye çağırdı. Prigojin’in, Bakan Şoygu’ya “Zor durumu ve savaş operasyonlarında uzun yıllara dayanan deneyiminizi göz önünde bulundurarak, sizden Rusya Federasyonu paramiliter birimlerinin (Wagner) kontrolü altındaki Bahmut topraklarına gelmenizi ve mevcut durumu bağımsız olarak değerlendirmenizi rica ediyorum” ifadelerini yazdığı belirtildi.

‘Güney Afrika Rusya’ya silah sağladı’

Güney Afrika’nın Rusya’ya silah sağladığı iddia edilirken, ABD’den gelen bu açıklama ülkeyi karıştırdı. ABD’nin Pretorya Büyükelçisi Reuben Brigety, yaptığı basın açıklamasında, Güney Afrika’nın, geçen yılın aralık ayında, Cape Town yakınlarındaki Simon’s Town deniz üssüne yanaşan “Lady R” isimli Rus ticaret gemisi aracılığıyla Rusya’ya silah ve mühimmat satışı gerçekleştirdiğini tespit ettiklerini belirtti. Güney Afrika’da muhalefet iktidarı Rusya-Ukrayna savaşına taraf olmadığı konusunda yalan söylemekle suçladı.

Haberin Devamı

Blinken: Eksiklik varsa tamamlarız

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in silah konusunda Batı’ya yönelttiği eleştirilerden sonra Kiev’in talebi halinde eksik olduğu bildirilen silahları temin etme sözü verdi. Blinken, “Kiev’e destek sağlanması için her gün Ukraynalılar ve koalisyon ülkeleri ile çalışıyoruz. Eğer sorun çıkarsa, bir eksiklik olursa ve bunu bize söylerlerse, bunu tamamlamak için her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.