Dünya Rus işgalinin 14'üncü gününde yaşananlar

Rus işgalinin 14'üncü gününde yaşananlar

09.03.2022 - 11:19 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının üçüncü haftasına girildi. Yaşananları anbean aktarıyoruz.

Rus işgalinin 14üncü gününde yaşananlar

12.00 : Yaklaşık 5 bin sivilin Rus saldırısı altındaki Sumi kentinden ayrıldığını açıklayan Ukraynalı yetkililer, yeni kafilenin de yola çıktığını bildiriyor.

Haberin Devamı

Sumi Belediye Başkanı Oleksandr Lysenko, şehir sakinlerinin kendilerine ait araçlarla açılan koridordan ilerlediğini söyledi.

BBC Doğu Avrupa Muhabiri Sarah Rainsford, Ukraynalı siviller ve yabancı öğrencilerin dün gece geç saatlerde trenlere bindirilerek Rus birliklerinin iki haftadır saldırdığı Sumi kentinden tahliye edildiğini bildirdi. Tahliye edilen kişiler iki hafta boyunca binaların bodrum katında kaldıklarını ve 'açlıktan neredeyse öldüklerini' söylüyor.

Rus işgalinin 14üncü gününde yaşananlar

Ukrayna tarafı, Rusların insani geçiş koridorların kurulması için sabah 9'dan akşam 9'a kadar 12 saat sürecek ateşkesi kabul ettiğini bildiriyor. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, Mariupol'da da dahil olmak üzere toplam altı geçiş koridoru kurulacağını söyledi.

Haberin Devamı

Sumi'de üçü çocuk 22 ölü

Pazartesi gecesi Rus birliklerinin Sumi şehrine düzenlediği hava saldırısında üçü çocuk 22 kişinin hayatını kaybetti. Sumi Valisi Dimitro Zhivitski, Rus birliklerin şehrin kuzeydoğusunda tek bir gecede üç saldırı düzenlediğini söyledi, olayı 'toplu cinayet' olarak tanımladı.

Saldırı sırasında tek bir evde dokuz kişi yaşamını yitirdi. Şehirde toplam altı ev tamamen yerle bir edildi, 20 ev ise kısmen yıkıldı.

Ukraynalı kadınlardan intikam videosu! 'Her karış toprakta yok edeceğiz'

Rus işgalinin 14üncü gününde yaşananlar

11.25 : Ukrayna'nın 'First Lady'si Olena Zelenska, tüm dünyaya yazdığı bir mektup ile ilk defa Ukrayna'daki savaş ile ilgili açıklamada bulundu.

Zelenska, mektupta savaşın özellikle kadınlar ve çocuklar için ne kadar dehşetli olduğunu yazdı, hayatını kaybeden çocukları andı.

Zelenska, "Rusya sivillere karşı savaş açmadığını söylediğinde ben ilk olarak hayatını kaybeden çocukların isimlerini sayıyorum" yazdı. Saydıkarı arasında bunlar bulunuyor:

Zelenska mektubunda tüm dünyaya gösterdikleri destek için teşekkür etti, eşi Ukrayna Devet Başkanı Zelenskiy'nin Batı'dan talep ettiği uçuş yasağını tekrar dile getirdi ve devam etti: "Nükleer savaş ile hepimizi tehdit eden Putin'i durdurmazsak dünyada hiçbirimiz için güvenli yer kalmayacak"

10.50 : ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Rusya'ya yönelik ABD yaptırımlarına direnen Çinli firmalara da ihracat kısıtlaması getirilebileceğini söyledi. New York Times gazetesine bir mülakat veren Raimondo, Rusya'ya yarı iletken ve diğer modern teknolojiler temin eden Çinli firmaların ABD'den üretimde kullanmak için donanım ve yazılım alamayabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Raimondo söz konusu uygulamaya maruz kalabilecek firmalar arasında Çin'in en büyük yarı iletken şirketi olan Semiconductor Manufacturing International Corporation'ı (SMIC) saydı. SMIC halihazırda ABD Ticaret Bakanlığı'nın kara listesinde yer alıyor. Bu durum ABD'li tedarikçi firmaların SMIC ile ticari faaliyette bulunmasını zorlaştırıyor.

ABD, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan ihracat kısıtlamalarını baypas eden şirketleri de kara listeye alma tehdidinde bulunuyor.

ABD, Ukrayna'nın komşusuna Patriot füzeleri konuşlandırıyor

10.45 : BBC'ye konuşan Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) Ukrayna ofisi yöneticisi Olena Stokoz, Mariupol'da acil yardım gerektiğini söyledi.

Stokoz, "Şehirde hala elektrik, su ve gıda gibi temel ihtiyaçlar eksik. İnsanlar susuzluktan ölüyor. Tekrar geçiş koridoru açmak için uğraşacağız ama başarılı olacağımızı garanti edemiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Rusya, sivillerin Ukrayna şehirlerinden tahliye edilebilmesi için Kiev, Çernigiv, Sumi, Harkov ve Mariupol'da insani geçiş koridorlarının açılacağını açıkladı.

Ancak Ukrayna yetkilileri geçtiğimiz günlerde Çernigiv ve Mariupol'da açılan koridorların başarısız olduğunu ve ateşkesin ihlal edildiğini belirtmişti.

Ukrayna yetkilileri Salı günü Sumi şehrinden 5 bin kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Sumi Valisi bu koridorun Çarşamba günü de açık tutulacağını söyledi.

ZIRHLI RUS TRENİ İLK KEZ UKRAYNA TOPRAKLARINDA

10.40 : Kuzey, doğu ve güney cephelerinden Ukrayna'ya saldıran Rus ordusu, ele geçirdiği Kırım yakınlarındaki Herson kentine zırhlı trenle çıkarma yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı, zırhlı trenin ilk kez Ukrayna topraklarına girdiğini ve 248 yabancının savaş bölgesinden tahliye edildiğini bildiriyor. Rus işgalcilerin elindeki Herson'dan hareket eden trenin Kırım Yarımadası'ndaki Armyansk'a vardığı aktarılıyor.

Rus işgalinin 14üncü gününde yaşananlar

Ancak trenin tahliye için değil ağır silahları cephe hattına götürmek için kullanıldığı yönünde haberler var. Melitopol kentinin 25 kilometre kuzeyinde görüntülenen trende, ZU-23-2 tipi makineli uçaksavar topları da vardı. ZU-23, alçaktan uçan savaş uçakları ve yer hedefleri için kullanılıyor.

Haberin Devamı

Rus işgalinin 14üncü gününde yaşananlar

Üstünde devasa Z harfi bulunan iki lokomotifli ve sekiz vagonlu trene roketler yüklendiği kaydediliyor. Öndeki bu üçlünün arkasında bir yük vagonu, bir otomobil, bir düz yataklı vagon, iki zırhlı vagon, ikinci bir lokomotif ve sonunda da başka bir düz yataklı vagon var.

Rus işgalinin 14üncü gününde yaşananlar

Ortadaki düz yatak, örtüler altında bir tür büyük kargo taşıyor gibi dururken, sondaki ise boş görünüyor.

Rus işgalinin 14üncü gününde yaşananlar

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Melitopol sakinlerinin tren geçerken Rus işgalcilere karşı sloganlar attığı duyuldu.

Rus işgalinin 14üncü gününde yaşananlar

Sosyal medyada ayrıca trenin görüntülendiği yerin koordinatları da paylaşıldı.

Rus işgalinin 14üncü gününde yaşananlar

 

10.20 : Rusya, yaptırımlara karşı hızlı ve Batı'nın en hassas bölgelerinde hissedilecek geniş bir yanıt üzerinde çalışmakta olduğunu açıkladı. Dışişleri bakanlığının ekonomik işbirliği dairesi direktörü Dmitry Birichevsky, "Rusya'nın tepkisi, muhataplara karşı hızlı, düşünceli ve duyarlı olacaktır." dedi.

10.00 : Rusya, daha öncekilerin neredeyse tamamı başarısız olan ateşkes ilanlarına bir yenisini ekledi. Resmi açıklamaya göre, Rus işgalciler Ukrayna'da Çarşamba sabahı sivil halkın tahliyesi için ellerini tetikten çekecek. Rusların ilan ettiği ateşkesin saat 10.00'da başlaması bekleniyor.

Şimdiye kadar yalnızca Rusya sınırındaki Ukrayna kenti Sumi'den tahliye gerçekleştirilebildi. Ukraynalı yetkililer, ülkenin doğusundaki Sumi'den yaklaşık 5 bin kişinin daha batıdaki Poltava'ya ulaştığını belirtiyor.

09.55 : İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rus uçakların İngiltere hava sahasında uçuşunu yasaklayacaklarını ve uçakları alıkoyabileceklerini açıkladı. Truss, bu yeni kararın Rusya'ya ve Kremlin'e yakın olanları zor duruma sokmaya devam edeceğini belirtti.

İngiltere Ulaşım Bakanı Grant Shapps, İngiltere'nin halihazırda uygulanan yaptırımların bir adım ötesine gittiğini söyledi ve "Rus uçakların İngiltere hava sahasında faaliyet göstermesinin suç haline getirileceğini" ekledi.

BBC editörü Nick Watt, açıklanan bu yeni kararın Rusya'ya ait uçakları değil, üçüncü ülkelere kayıtlı ve varlıklı Ruslara ait özel jetleri hedeflediğini ifade etti.

09.40 : ABD, Rus üretimi Mig-29 savaş uçaklarının Ukrayna'ya gönderilmesi için anlaşmazlık yaşadığı Polonya'ya Patriot füzeleri konuşlandırıyor.

ABD Avrupa Komutanlığı, Ukrayna'nın batı komşusu Polonya'ya iki Patriot bataryası gönderileceğini bildiriyor. Açıklamaya göre, Patriot hava savunma sistemleri Polonya'da savunma amaçlı kurulacak.

09.00 : Rusya Dışişleri Bakanlığı, Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba’nın Türkiye’de bir araya geleceklerini doğruladı. Bu, 24 Şubat’ta başlayan işgal sonrası iki ülke yetkilileri arasındaki en üst düzey görüşme olacak. Antalya’daki buluşma Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun teklifi ile gerçekleşiyor ve onun da katılımı ile üçlü olarak gerçekleşecek.

08.30 : ABD'nin Rusya petrolüne ambargo uygulamaya başlaması ile eş zamanlı olarak, uzun süredir problemli olduğu Venezuela hükümeti ile yakınlaşma başladı. Sosyalist Nicolas Maduro hükümeti, Biden hükümeti yetkililerinin ülkeye ziyaretinden günler sonra iki Amerikalıyı serbest bıraktı. Venezuela, Rusya'nın, dünyanın Amerika kıtasındaki en yakın müttefiki konumundaydı.

Rusya petrolünün ithalini yasaklayan ABD'nin, talebi karşılamak için farklı seçenekler için temaslar yürütüyor. Körfez ülkelerinin, ABD'nin isteğine karşın, petrol ihracatını artırmaya yanaşmadığı bildiriliyor. Buna karşın bazı Amerikalı siyasetçiler, Venezuela ile işbirliği yapılması fikrine karşı çıkıyor.

08.00 : BBC, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlamalar duyulduğunu bildiriyor. Şehirdeki gazeteciler, bir dizi patlama duyduklarını aktardı. Şehirdeki saldırı sirenleri ise yerel saatle 06.00'da çaldı.

800 BİN ÇOCUK SAVAŞTAN KAÇMAYI BAŞARDI

07.55 : Rusya'nın Ukrayna işgalinde üçüncü haftaya girilirken, sayıları 2 milyonu aşan sivil savaştan kaçarak başka ülkelere sığındı. Çocukları Kurtarın organizasyonu, Ukrayna'yı terk edenlerin arasında 800 bin çocuk bulunduğunu bildiriyor

07.50 : Ukraynalı televizyoncu ve aktör Pasha Lee'nin Rusya kuvvetleri ile İrpin yakınlarında girilen bir çatışmada öldürüldüğü bildiriliyor.

Ünlü isim, savaşla birlikte bölgesel savunma birliklerine katılmıştı.

Filmlerde rol alan 33 yaşındaki aktör, Aslan Kral ve Hobbit filmlerinde de seslendirme yaptı.

Genç aktör, ikinci haftasına dayanan savaşta hayatını kaybeden toplumsal figürler arasına girdi.

Daha önce de araştırmacı gazeteci Viktor Dudar çatışmalarda öldürülmüştü.

Pasha Lee'nin çalıştığı kanalın müdürü Yulia Ostrovska, genç televizyoncu için "Çok neşeli, aydınlık biriydi" ifadelerini kullandı.

Kiev'in kuzeyindeki yaklaşık 20 kilometre mesafedeki İrpin'de günlerdir sert çatışmalar sürüyor.

SUMİ'DEN 5 BİN SİVİL AYRILMAYI BAŞARDI

07.45 : Ukraynalı yetkililer, doğudaki Sumi şehrinden gerçekleşen tahliyelerin başarılı bir şekilde tamamlandığını duyurdu. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin ofisinden Kyrylo Tymoshenko, 5 bin sivili taşıyan 1000 özel aracın güvenli bir şekilde Sumi'den ayrıldığını söyledi.

Rusya sınırında yer alan Sumi işgalin başından bu yana Rus işgalcilerin yoğun bombardımanı altında ve harabeye dönmüş durumda. Yalnızca Pazartesi günü aralarında üç çocuğun da bulunduğu 22 sivil Rus hava saldırısında hayatını kaybetti.

TÜRKİYE VE ABD TEKLİFİ GELDİ

07.40 : Ukrayna'da iktidarda olan Halkın Hizmetkarları Partisi, ülkenin egemenliğinin korunması yeni güvenlik garantilerini gündeme getirdi.

Partiden yapılan açıklamada, Türkiye olası garantör ülkeler arasında sayıldı.

"NATO, en azından gelecek 15 yıl Ukrayna'yı almaya hazır olmayacak, bunu açıkça belli etti" denilen açıklamada, Ukrayna'nın güvenliğinin zemini sağlam bir anlaşma ile garanti altına alınması gerektiği vurgulandı.

Türkiye'nin yanında ABD ve komşu bazı ülkelerin, garantör olarak askeri, ekonomik ve siyasi alanda Ukrayna'yı koruyabileceği kaydedildi.

Parti açıklamasında Rusya'nın da bu garantilere imza atması ve Ukrayna'nın egemenliğini yasal olarak tanıması gerekliliği vurgulandı.

Açıklamada Kırım, Luhansk ve Donetsk bölgelerinin teorik olarak bile kabul edilmeyeceği ifade edildi.

ABD VE POLONYA ARASINDA MİG 29 ANLAŞMAZLIĞI

07.35 : Ukrayna'nın Batı ülkelerine yaptığı savaş uçağı talebi ekseninde ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Hava kuvvetlerinde Rusya yapımı Mig-29 savaş uçakları olan Polonya, jetleri ABD'ye teslim etmeye hazır olduğunu duyurdu. Ancak bu açıklama Beyaz Saray'a sürpriz oldu.

Biden yönetiminde üst düzey bir isim olan Victoria Nuland, Polonya'nın bu açıklamayı kendilerine danışmadan yaptığını söyledi.

Varşova, Rus yapımı jetleri, Almanya'daki ABD üssüne teslim edebileceklerini duyurmuştu.

Ancak ABD'nin planı, Polonya'nın uçakları komşusu Ukrayna'ya iletmesi ve kendilerinin de Polonya'da oluşacak savaş uçağı açığını kapatmak üzerineydi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada da Polonya'nın teklifinin 'elle tutulur olmadığı' değerledirmesi yapıldı.

Sözcü John Kirby tarafından yapılan açıklamada, "Jetlerin, Almanya'daki ABD-NATO üssünden, Rusya ile mücadele alanı olan Ukrayna hava sahasına doğru havalanması, NATO ittifakı için ciddi güvenlik endişeleri oluşturuyor" denildi.

Kirby açıklamasının devamında Polonya ile lojistik sıkıntıları aşmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

07.30 : AFP'nin haberine göre Rusya Merkez Bankası, 9 Eylül'e kadar döviz satışını askıya aldı.

Kurumdan yapılan açıklamada 9 Mart ve 9 Eylül arasında bankaların vatandaşlara döviz satışı yapamayacağı duyuruldu.

Ancak vatandaşların döviz satışı yaparak ruble alabileceği eklendi.

07.25 : ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı direktörü Scott Berrier, Kongre oturumunda Rusya'nın Ukrayna'da 2 ve 4 bin arasında asker kaybettiğini açıkladı.

Berrier, bu tahminin istihbarat ve açık kaynak raporlamalaraya dayandığını belirtti.

Berrier, "Planları çok kötüydü" ifadesini kullandı.

Bugün sabah erken saatlerde Ukrayna Savunma Bakanlığı, Harkov yakınlarındaki çatışmalarda bir Rus generalin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başkanlığı'nın açıklamasına göre 41'nci Ordu Başkan Yardımcısı Tümgeneral Vitali Gerasimov'la birlikte bazı üst düzey subaylar da öldü.

BBC bu iddiayı bağımsız kaynaklara doğrulatamadı. Rus yetkililer de açıklama yapmadı. 

ABD, RUSYA'DAN PETROL, DOĞAL GAZ VE KÖMÜR İTHALATINI YASAKLADI

07.20 : ABD Devlet Başkanı Joe Biden, ABD'nin Rusya'dan fosil yakıt ithalatını yasaklayacağını açıkladı.

Biden, bu karar ile ABD'nin Rusya ekonomisini kalbinden vurmayı hedeflediğini, Amerikalı insanların desteklediği bu kararın Putin'in liderliğine 'güçlü bir darbe' olacağını belirtti.

Biden, "Putin'in savaşını desteklemeyeceğiz" dedi.

Hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından desteklenen bu karar, ülkede enerji fiyatlarının giderek artacağı endişelerinin ardından açıklandı.

Biden'ın açıklaması öncesinde petrol fiyatları hızlı bir yükselişe geçti. Brent ham petrol fiyatı yüzde 5 oranında artarak 130 dolara ulaştı.

Biden, Batılı müttefikler ile görüşmeler yapıldığını ve bu kararın birlikte verildiğini, ancak birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin Rus enerjisine daha bağımlı olduğu için aynı adımları atamadığını ekledi.

ABD Enerji Enformasyon Dairesi'ne göre ABD Rusya'dan doğal gaz almıyor. Amerikan Petrol ve Petrokimya Üreticileri Birliği'nin verilerine göre de 2021 yılında ABD Rusya'dan günlük 209.000 varil ham petrol ve 500.000 varil petrol ürünleri alıyor. Bu da ABD'nin petrol ithalatının yaklaşık yüzde 3,5'ine denk geliyor.

İngiltere İş ve Enerji Bakanı Kwasi Kwarteng, Twitter'dan yaptığı açıklamada 2022 sonuna kadar Rusya'dan petrol ve petrol ürünleri alımını aşamalı olarak sona erdireceklerini açıkladı.

Bu sürenin İngiltere ithalatının yüzde 8'ini oluşturan Rus ürünlerinin yerine yenisini bulmak için piyasaya ve şirketlere yeteceğini ekledi.

Kwarteng, İngiltere'nin petrol ürünleri üretiminde iyi bir konumda olduğunu, ithalatın çoğunun ABD, Hollanda ve Körfez ülkeleri gibi güvenilir ortaklardan geldiğini belirtti.

İngiltere doğal gaz ihtiyacının yüzde 4'ünü oluşturan Rus doğal gazı arzını ise tamamen bitirmek için alternatiflerin araştırıldığını vurguladı.

07.00 : Rusya'nın Ukrayna saldırısında tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.