Dünya Rusça gazete zehir zemberek: Ankara'ya, Ankara'ya!

Rusça gazete zehir zemberek: Ankara'ya, Ankara'ya!

04.06.2023 - 14:15 | Son Güncellenme:

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın Erdoğan'ın yemin törenine katılmasını yerel medya manşetten verdi, liderlerin kısa süre sohbet etmesi öne çıkarıldı. Rusça yayımlanan gazetenin manşeti ise gözden kaçacak gibi değil.

Rusça gazete zehir zemberek: Ankaraya, Ankaraya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim zaferinin ardından resmen görevdeki üçüncü dönemine başladı, yemin törenine çok sayıda ülke lideri katıldı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Ankara'ya gelen liderler arasındaydı. Paşinyan'ın törende yer alması, beklendiği gibi Ermenistan medyasında ilk haber.

Haberin Devamı

Resmi haber ajansın Armenpress, 'Başbakan Nikol Paşinyan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin törenine katılıyor', 'Ermenistan Başbakanı, Erdoğan'ın yemin töreni için Ankara'ya vardı' gibi haberleri abonelerine servis etti.

Aykakan Zhanamak-Armenian Times gazetesi töreni birkaç haberle birden gördü, 'Paşinyan Ankara'ya ulaştı', 'Paşinyan ve Aliyev Ankara'da kısa bir sohbet gerçekleştirdi' ve 'Erdoğan ve Paşinyan'dan ayaküstü sohbet, 'Aliyev ve eşi ön sırada, Erdoğan misafirlerini nezaketle karşıladı' gibi başlıklarını attı.

Başbakan Paşinyan'ın Ankara Esenboğa Havalimanı'na indiğini, burada Türkiye-Ermenistan ilişkileri özel temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç tarafından karşılandığını aktaran Armenian Times, Ermenistan liderinin daha sonra yemin törenine gittiğini yazdı.

Haberin Devamı

Yemin töreni için Beştepe'ye ulaşan Paşinyan'ın burada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılandığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuğuyla ayaküstü sohbet ettiği bilgisini de verdi. Gazete, resepsiyonda Nikol Paşinyan ve İlham Aliyev arasında gerçekleşen ayaküstü kısa sohbette ise eski Başbakan Binali Yıldırım'ın da kadraja girdiğini bildirdi.

Rusça gazete zehir zemberek: Ankaraya, Ankaraya

Zhanamak-Times gazetesinin ilk sayfası da Türkiye'deki törene ayrıldı, gazete 'Paşinyan ve Erdoğan kısa süre sohbet etti' başlığıyla sunduğu haberde liderlerin fotoğrafını kullandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de yer aldığı sohbete dair Türk medyasının daha fazla detay vermediğini kaydeden Times'a göre, Paşinyan ve Aliyev arasındaki ayaküstü sohbette ise ikili ilişkiler ve gelecek hafta gerçekleşecek buluşmanın organizasyonu konuşuldu.

Rusça gazete zehir zemberek: Ankaraya, Ankaraya

Gazetede yer verilen analizin başlığı ise, 'Paşinyan'ın Ankara ziyareti, Türk-Ermeni ilişkilerinde belirli bir perspektif açıyor' oldu.

Hanu Cumhuriyet Partisi'nin başkan yardımcısı Ruben Mehrabyan, Nikol Paşinyan'ın yemin törenine katılmasını doğru bir adım olarak niteledi ve kısa sürede Ankara-Erivan hattında birçok şeyin açığa kavuşacağını söyledi.

Rusça gazete zehir zemberek: Ankaraya, Ankaraya

Rusça yayın yapan Golos Armenii-Armenia's Voice gazetesi ise, 'Başbakan Paşinyan Türkiye cumhurbaşkanlığı yemin törenine katılıyor' başlıklı haberin yanı sıra, 'Ankara'ya, Ankara'ya' başlığını seçti. Haberin girişinde 'Moskova'ya, Moskova'ya, Moskova'ya' adlı şarkıyı hatırlatan Rusça gazete, Paşinyan'ın Türkiye ziyareti için zehir zemberek cümleler kurdu:

Haberin Devamı

"Elbette, tüm bunları dinlemek Paşinyan için hiç de güzel olmayacaktır. Ancak onun açık öncelikleri var. Esas şey, hayatın güzel olmasıdır. Recep Tayyip Erdoğan bugün size ev sahipliği yapıyor. Yarın Emmanuel Macron, öbür gün ise Olaf Scholz. Yarından sonra Michelle. Peki Putin, ayrıca evet..."

Mediamax internet sitesi, 'Paşinyan Erdoğan'ın yemin törenine katılıyor' manşetini attı. Benzer başlıklar news.am ve arminfo gibi internet haber sitelerinde de yer aldı.

AFP: BUZLARIN ERİDİĞİNİN İŞARETİ

Ankara'daki töreni geniş bir haber ve çok sayıda fotoğrafla abonelerine servis eden uluslararası haber ajansı AFP, Nikol Paşinyan'ın törende boy göstermesini 'iki ezeli düşmanın arasındaki buzların erimesi' olarak yorumladı.

Fransız Le Monde gazetesi ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin töreninde Nikol Paşinyan ile bir araya geldiğini yazdı. Gazeteye göre, Ermenistan ve Türkiye hiçbir zaman resmi olarak diplomatik ilişki kurmadı ve ortak sınırları 1990'lardan beri kapalı, ancak Ankara'nın Bakü'ye açık desteğine rağmen 2022'nin başından itibaren bir yakınlaşma başlatıldı.

Haberin Devamı

Azerbaycan'da Rusça yayımlanan Zerkalo gazetesi ise, 'Aliyev ve Paşinyan Türkiye'de kısa bir görüşme yaptı' dedi, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin yemin törenindeki ayaküstü sohbetine yer verdi.