Dünya Rusların 'Bakhmut' takıntısının sebebi belli oldu!

Rusların 'Bakhmut' takıntısının sebebi belli oldu!

07.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna’nın, kabul etmediği ateşkesi ‘bozduğu’ gerekçesiyle bu ülkeye yönelik saldırıları sürdürdü. Ortodoks Noel’i için ilan edilen sözde ateşkes esnasında iki ülkenin karşılıklı saldırıları dün devam etti. Ayrıca Bakhmut kentindeki yoğun çatışmaların perde arkasından ise yine Wagner çıktı.

Rusların Bakhmut takıntısının sebebi belli oldu

Rusya’nın önceki akşam ilan ettiği ateşkes Ukrayna kanadında tepkiyle karşılandı ve kabul edilmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 6-7 Ocak’ta geçerli olacak 36 saat süreli ateşkes ilan etti. Putin’in açıklaması öncesi Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill, Ortodoksların Noel kutladığı bu tarihlerde bir ateşkes için çağrı yapmıştı.

Haberin Devamı

Ancak bu ateşkes ilanı samimi bulunmadı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bu ateşkesin cephedeki ilerlemelerini durdurmak için ilan edildiğini savundu. Zelenskiy, Rusya’nın ateşkesi kullanarak cepheye daha fazla asker ve silah taşımayı hedeflediğini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden da Putin’in ‘nefes almak için böyle bir hamle yaptığını’ belirtti. Ateşkes teklifinin bir “çaresizlik işareti” olduğunu öne süren Biden, Ukrayna savaşının kritik bir noktada olduğunu belirterek, Kiev’e desteği sürdüreceklerini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise, “İkiyüzlülüğünü kendinize saklayın” açıklamasıyla karara tepki gösterdi ve bunun bir propaganda adımı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Rusların Bakhmut takıntısının sebebi belli oldu

‘KARŞILIK VERDİK’

Nitekim ateşkes ilanını samimi bulmayan Ukrayna, Rusya’nın tek taraflı ilan ettiği geçici ateşkesin yürürlüğe girmesinden yaklaşık bir saat önce Rus ordusunun saldırı düzenlediğini duyurdu. Rusya’nın Herson’daki bir itfaiye istasyonunu bombaladığı, saldırıda bir itfaiye erinin öldüğünü, 4 kişinin ise yaralandığı açıklandı. Rusya ayrıca Kramatorsk’u da hedef aldı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, ateşkese rağmen Ukrayna’nın Donbas’a saldırmaya devam ettiğini açıkladı. Rus Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın top atışlarına karşılık verildiğini duyurdu. Konaşenkov bu saldırılarda çok sayıda Ukrayna askerinin öldürüldüğünü de ifade etti. Bu durumda ateşkesin niteliğine yönelik sorgulamalar da arttı.

 

REDDEDECEKLERİNİ BİLİYORDU...

ABD merkezli düşünce kuruluşu ‘Institute for the Study of War’, Rus lider Putin’in ateşkes ilan ederken amacının Ukrayna’yı lekelemek olduğunu ifade etti. Konuyla ilgili yapılan çalışmada, bunun Rus dezenformasyon kampanyasının bir diğer ayağı olduğu ve önceden Ukraynalı makamlarla hiçbir görüşme yapılmadan ilan edilen ateşkesin gerçekçi olamayacağı vurgulandı. Ukrayna’nın bu öneriyi reddetmesiyle birlikte Kremlin’in Rus halkına karşı “Kiev barış istemiyor ve inançlılara saygısı yok” söylemini kullanması bekleniyor.

Rusların Bakhmut takıntısının sebebi belli oldu

MADEN KAYNAKLARININ PEŞİNDEYMİŞ!

Haberin Devamı

Rus paralı asker şirketi Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’in, son haftalarda Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı Bakhmut kenti yakınlarındaki madenlerle ilgilendiği öne sürüldü. Beyaz Saray yetkilileri, Prigojin’in, Wagner askerlerinin ağırlıklı olarak savaştığı Bakhmut kentindeki tuz ve alçıtaşı gibi madenlerin kontrolünü almak istediğini belirtti. ABD’li yetkili, “parasal saiklerin Rusya’nın Bakhmut’a takıntısını yönlendirdiğine dair göstergeler bulunduğunu” söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda da Prigojin’in Bakhmut’u ziyaretinde, askerlerinin bazen Bakhmut’taki tek bir evi ele geçirmesinin haftalar sürdüğünü belirtmişti. Cephedeki Ukraynalı askerler de Bakhmut’un askeri olarak stratejik bir değeri olmadığını ve Rusların neden bu kadar ısrarlı olduğunu anlamadıklarını aktarmıştı.

Rusların Bakhmut takıntısının sebebi belli oldu

 

UKRAYNA’YA ZIRHLI YARDIMI

Fransa’nın Ukrayna’ya tank göndereceğini açıklamasının ardından Almanya’nın da, Ukrayna’ya “Patriot” hava savunma sistemi ve “Marder” tipi zırhlı muharebe araçları vereceği açıklandı. ABD’nin de 50 adet Bradley tipi zırhlı muharebe aracı göndereceği ifade ediliyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile konuşan ABD Başkanı Joe Biden, “Ukrayna’ya desteği artıracağız. Biz, Bradley Piyade Muharebe Araçlarını, Almanlar ise Marder Piyade Muharebe Araçlarını Ukraynalılara verecekler” şeklinde konuştu. Ayrıca Ukrayna’nın Rus hava saldırılarına karşı kendini savunmasına yardım edeceklerinin altını çizen Biden, hem ABD hem de Almanya’nın Ukrayna’ya ek Patriot Hava Savunma Sistemi desteği sağlayacağını ifade etti.