Dünya Rusların Kerç misillemesi

Rusların Kerç misillemesi

19.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, Kerç Köprüsü’ne yönelik saldırıya Odesa gibi Ukrayna kentlerini vurarak karşılık verdi. Ancak Rusya’nın vereceği karşılığın sınırlı kalması bekleniyor.

Rusların Kerç misillemesi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya ve Kırım’ı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü’ne düzenlenen saldırı sonrası, Rus ordusu, Ukrayna topraklarına yönelik misilleme yaptı. Ukrayna Hava Kuvvetleri’nce yapılan açıklamada, Rusya’nın gece saatlerinde Ukrayna’nın güneyine ve doğusuna insansız hava araçları (İHA) ve seyir füzeleriyle saldırılar düzenlediği belirtildi. Ülkenin güneyinde kalan Odesa, Mikolayiv, Donetsk, Herson, Zaporijya ve Dnipropetrovsk bölgelerinin tehdit altında olduğu kaydedilirken, Odesa ve Mikolayiv’e fırlatılan 36 insansız hava aracından 31’inin Ukrayna tarafından düşürüldüğü açıklandı.

Haberin Devamı

Saldırılarda kullanılan füzelerden birinin Karadeniz kıyısına yakın liman kenti Mikolayiv’de bir tesiste yangın çıkardığı ifade edilirken, birçok ev ve altyapının zarar gördüğü, enkaz altında kalan bir kişinin ise hastaneye kaldırıldığı açıklandı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’nın Odessa kentindeki liman altyapısı tesislerine hassas silahlarla yapılan saldırıların Kırım Köprüsü’ne yapılan terör saldırısına misilleme olduğunu belirtti.

Putin’i zora soktu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kerç Köprüsü’ne yönelik saldırı sonrası Moskova’nın karşılık vereceğini belirtmişti. Putin, “Elbette Rusya’dan bir yanıt gelecek. Savunma Bakanlığı uygun teklifleri hazırlıyor” demiş ve ikinci kez vurulan köprüyle ilgili güvenlik önlemlerinin alınması konusunda yetkililerden somut öneriler beklediğini kaydetmişti.

Haberin Devamı

Ancak Putin’in Ukrayna’ya beklenen çapta bir karşılık vermesi mümkün gözükmüyor. Zira köprüye yönelik ilk saldırı sonrası Rusya, Ukrayna kentlerine yönelik yoğun bombardıman gerçekleştirmiş ve savaşın başındaki generalleri görevden alarak yerlerine Sergey Surovikin gibi isimler getirmişti.

Ancak sahada durum değişti. Rusya zaten kapasitesini zorlayarak Ukrayna’ya yönelik füze saldırıları düzenliyor ve bunu ciddi oranda artırması beklenmiyor. Surovikin ise Wagner’in isyanı sonrası ortada gözükmüyor ve görevden alındığı iddia ediliyor. Rus ordusu, generalleri neredeyse ‘tüketmiş’ durumda ve dolayısıyla Putin’in komuta kademesinde önemli değişiklik yapması da beklenmiyor. Bu durumun, Rusya’nın saldırıya sert karşılık vermesi konusunda baskı yapan şahin kanadı tatmin etmeyeceği ve Putin’i zora sokabileceği tahmin ediliyor.

Kerç Köprüsü kısmen açıldı

Rusya ile Kırım’ın bağlantısını sağlayan Kerç Köprüsü’ndeki patlamanın ardından dün köprüdeki trafiğin tek yönlü açıldığı duyuruldu. Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Huşnullin köprünün trafiğe kısmen açıldığına ilişkin görüntüleri paylaşarak, çift yönlü trafiğin ise gerekli restorasyon işlemleri tamamlanarak Eylül ayı ortalarına kadar açılacağını dile getirdi. 

Haberin Devamı

Ukraynalı komutan: Hızlı sonuç olmayacak

Ukrayna’nın topraklarını kurtarmak adına başlattığı karşı taarruzdan sorumlu General Oleksandr Syrskyi, BBC’ye yaptığı açıklamada, hızlı sonuç almanın mümkün olmadığını ifade etti. Syrskyi, “Hızlı bir sonucu biz de isterdik ancak gerçekte bu pek mümkün değil” derken, bununla birlikte Ukrayna’nın ‘önemli bir avantajı olduğunu, bunun da ordu içindeki birlik-beraberlik ve askerlerin birbirlerine güveni olduğunu’ ifade etti.