Dünya Rüşvetin adı 'düğün hediyesi'

Rüşvetin adı 'düğün hediyesi'

03.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

FETÖ bağlantısı nedeniyle hapiste olan İlhan İşbilen'in İngiltere'de yaşayan eşinin pasaport alabilmek için Prens Andrew'a verdiği rüşvetin resmi kayıtlara "düğün hediyesi" olarak geçtiği ortaya çıktı

Rüşvetin adı düğün hediyesi

Telefon görüşmesi

Haberin Devamı

FETÖ'den ağırlaştırılmış hapis cezası alan ve Sincan Cezaevi'nde yatan eski milletvekili İlhan İşbilen'in İngiltere'de yaşayan eşi Nebahat İşbilen'in, İngiltere vatandaşlığı almak için Londra merkezli bankacı Selman Türk aracılığıyla, Kraliçe II. Elizabeth'in oğlu Prens Andrew'a 750 bin sterlin rüşvet verdiği önceki gün ortaya çıkmıştı. Nebahat İşbilen'in servetini İngiltere'ye taşımasını istediği Selman Türk'ün kendisini dolandırdığı iddiasıyla İngiltere'de dava açması üzerine olay ortaya çıkmıştı. Yeni gelişmeye göre, Prens Andrew’a ödenen 750 bin sterlin "düğün hediyesi" olarak kayda geçmiş. Selman Türk'ün bir telefon görüşmesi rüşvet skandalının detaylarını ortaya çıkardı.

'Kızı için' dediler

Haberin Devamı

İngiliz "Daily Mail" gazetesinin ulaştığı telefon kayıtlarına göre, Hampden & Co. bankasında çalışan Stephen Buckland, İşbilen'in hesabından Prens Andrew'un Coutts'taki hesabına 750 bin sterlinlik transfer talimatını görünce işlemi teyit etmek istedi. Meblağın fazla olmasından şüphelenen Buckland, Kasım 2019'da İşbilen'in mali işlerini organize eden Selman Türk'ü arayarak paranın "ne amaçla" transfer edildiğini sordu. Türk ise Prens Andrew'un kızı Prenses Beatrice'e düğün hediyesi olarak bu ödemenin yapıldığını söyledi. Daha sonra Buckland, Prens Andrew'un o dönem özel sekreteri olan Amanda Thirsk'i de arayarak ödemenin "düğün hediyesi" olduğunu teyit etti.

Prens Eugenie de para aldı iddiası

İngiliz basını, Selman Türk’ün Nebahat İşbilen’in İngiliz vatandaşlığı hedefini gerçekleştirmek için Prens Andrew’un yanı sıra Andrew’un eski eşi Sarah Ferguson’a 225 bin sterlin, kızı Prenses Eugenie’ye de 25 bin sterlin rüşvet verdiğini yazdı. Türk’ün bu paraları İşbilen’in hesabından aktardığı öne sürüldü. Konuyla ilgili açıklama yapan Eugenie, bir aile dostundan aldığı 25 bin sterlinle annesi Sarah’ın 60’ıncı doğum günü için sürpriz parti yapılmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Prenses, Selman Türk ve Nebahat İşbilen’i tanımadığını belirtti.

Kraliçeye ait evde oturuyor iddiası

Nebahat İşbilen’in hakkında dolandırıcılık davası açtığı Selman Türk’ün Londra’nın lüks Mayfair bölgesinde Kraliçe II. Elizabeth’e ait olan bir mülkte “hiçbir ödeme yapmadan” yaşadığı da iddia edildi. Bu arada Selman Türk’ten aldığı “rüşveti” iade ettiği öne sürülen Prens Andrew, ABD’de aleyhinde cinsel saldırı davası açan davacıyla geçtiğimiz günlerde 12 milyon sterlinlik tazminat anlaşması yaparak uzlaşmıştı.