Dünya Rusya kendi kentini vurdu!

Rusya kendi kentini vurdu!

22.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rus ordusuna ait bir Su-34 tipi savaş jeti, Belgorod üzerinde uçarken taşıdığı bombayı bıraktı. Rusya Savunma Bakanlığı uçağın bombayı yanlışlıkla bıraktığını duyurdu.

Rusya kendi kentini vurdu

Rusya’nın Ukrayna sınırında bulunan kendi kenti Belgorod’u vurduğu ortaya çıktı. Rusya Savunma Bakanlığı’nca da doğrulanan olayda, Rus ordusuna ait Su-34 tipi savaş uçağının, Ukrayna sınırındaki Belgorod kenti üzerinde uçarken mühimmatını acil olarak tahliye ettiği belirtildi. 

Haberin Devamı

Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, patlamanın kent merkezinde 20 metre genişliğinde bir krater yarattığını söyledi.  

Tuhaf bir durum 

Patlamada iki kadın yaralanırken birkaç bina da hasar aldı. Büyük patlama sonrası Rusya’da sosyal medya karışırken, Ukrayna tarafından büyük bir saldırı gerçekleştirildiği sanıldı. Ancak daha sonra Savunma Bakanlığı’nın açıklamasıyla, olayın aslı ortaya çıktı. 

Olay hakkında soruşturma başlatılırken, uzmanlar, yaşananların ve Rusya’nın açıklamasının tuhaf olduğu görüşünde. Nitekim CNN’de yer alan uzman görüşünde, savaş uçaklarının motorlarında güç kaybetmeleri durumunda taşıdıkları bombaları bırakmak zorunda kalabileceği ancak Belgorod’da yaşananın dikkat çekici olduğu paylaşıldı. Zira uçağın bıraktığı bombanın patlamış olması, başlı başına tuhaf. Zira benzer durumlarda, bırakılmak zorunda kalınan bombalar “güvenli” modda olmak durumunda. Ancak yaşananların, bombanın şoklara karşı duyarlılığının çok yüksek olduğu anlamına da gelebileceği kaydediliyor. 

Haberin Devamı

Rusya kendi kentini vurdu

Öte yandan bir diğer tuhaflık da, olayın, kalabalık bir kentin göbeğinde yaşanmış olması. Zira pilotlar bu gibi durumlarda bombanın kent yakınına düşmemesi için gerekli manevraları yapıyor. Uzmanlar düşen bombanın neredeyse kent merkezini “hedef almış gibi” bırakıldığını ifade ediyor. 

Ukrayna’nın en büyük ikinci kenti Harkov’un hemen kuzeyinde bulunan 370 bin kişilik Belgorod, savaşın başından bu yana sık sık top atışlarının hedefi oldu. Ukrayna’ya saldırmak üzere havalanan Rus uçakları da düzenli olarak bu kentin üzerinden uçuyor. Daha önce de bir Rus savaş uçağı Yeysk kentinde apartmanların üzerine düşmüştü.