Dünya 'Rusya, Kiev'i alamayacak fakat savaş sürecek'

'Rusya, Kiev'i alamayacak fakat savaş sürecek'

01.04.2022 - 09:29 | Son Güncellenme:

ABD'nin eski Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Ben Hodges, Rus ordusunun Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ele geçiremeyeceğini söyledi.

Rusya, Kievi alamayacak fakat savaş sürecek

Yunanistan'ın ünlü gazetelerinden Kathimerini'de 30 Mart'ta yayımlanan röportajında Hodges, Rus istilacıların ilerleyişine dair değerlendirmesinde "Odessa'yı alabilecek durumda olduklarını sanmıyorum. Eminim ki Kiev'i de ele geçiremeyecekler. Ruslar zor bir durumda olduklarının farkında" dedi.

Haberin Devamı

Rus ordusunun "zirve noktasına" ulaştığını ve artık ilerleme kaydetmesinin çok güç olduğunu savunan Hodges, "Yeniden ivme kazanmaya çalışacaklar ama bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum. Büyük ihtimalle şu ana kadar elde ettiklerini tutabilmek için kendilerini güçlendirmeye başlayacaklar. Mariupol'ü ele geçirmeye uğraşacaklar. Sonra da kazanabilecekleri en iyi müzakere pozisyonuna sahip olmaya çalışacaklar" ifadelerini kullandı.

Almanya'nın Wiesbaden şehrindeki Avrupa Kara Kuvvetleri'nde 2014-2018 arasında görev yapan emekli korgeneral, "Ruslar başta olmak üzere tüm dünya bunun otokrasiye karşı demokrasi mücadelesi olduğunu unutmamalı. Askerlerin öteki tarafta durduğu ve toplulukların öldürülmesine göz yumduğu başka bir Srebrenitsa yaşanmasını istemiyoruz. Ama daha fazlasını yapmazsak maalesef iş buraya kadar gidecek" dedi.

Haberin Devamı

Hodges, Rusya'nın kimyasal veya biyolojik silah kullanma ihtimaline de değinerek "Fakat şimdi, 'Neden kullanalım?' diye soracaklar. Ruslar, kimyasal silah kullanmaları durumunda Batılı ülkelerin savaşa daha aktif şekilde müdahil olabileceğini, bunun da kendileri için sadece kötü bir sonuç doğurabileceğinin farkında" değerlendirmesini yaptı.

Nükleer savaş tehlikesi için de benzer bir durum olduğunu ve bunun düşük bir ihtimal olduğunu belirten Hodges, "Kremlin'in NATO'ya karşı savaşmak istemediğinden eminim. Putin'i destekleyenlerin, Putin sonrasında da orada bir yaşam olacağını düşünmesi lazım. Bu kriz bittikten sonra yaşanacak bir hayat olmalı" diye konuştu.

Şu anda ABD merkezli Avrupa Politika Analizi Merkezi'nde (CEPA) görev yapan Hodges, savaşın zannedildiği kadar kısa sürede bitmeyeceğini savunarak "Çatışmalar bu yılın geri kalanında sürecek" yorumunu yaptı.

Hodges, 9 Mart'ta verdiği başka bir röportajda "Rus ordusunun zayıflıklarının ortaya çıktığını ve Kremlin'in zor durumda olduğunu" savunmuştu.

Kaynak: Independent Türkçe