Dünya Rusya’dan iki günlük ateşkes! Putin'i devirme planı

Rusya’dan iki günlük ateşkes! Putin'i devirme planı

06.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Moskova’nın Ukrayna’da yürüttüğü savaşın savunucularından Rus Ortodoks Kilisesi lideri Kirill, ateşkes çağrısı yaptı. Kremlin de, Putin’in ateşkes talimatı verdiğini duyurdu. Rusya içinde iki farklı güç arasında ise liderlik savaşı olduğu iddiaları gündemde...

Rusya’dan iki günlük ateşkes Putini devirme planı

Rusya, Ukrayna topraklarına yönelik işgal harekatına sürerken, Rus Ortodoks Kilisesi lideri ateşkes çağrısında yaptı. Rusya Devlet Başkanı Putin’in de, operasyon bölgelerinde 6-7 Ocak arasında 36 saatlik ateşkes talimatı verdiği açıklandı.

Haberin Devamı

Son günlerde ciddi darbe alan Rus ordusunun zorlandığı ve sahada gerçekleştirebileceği harekatların hayli sınırlı olacağı yönünde yorumlar yapıldığı bir dönemde, kiliseden gelen çağrı dikkat çekti. Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill, 6-7 Ocak tarihlerini kapsayan Ortodoks Noel’i döneminde Ukrayna’da ateşkes yapılması çağrısında bulundu. Ateşkesin, 6 Ocak öğlen saatlerinden 7 Ocak gecesine kadar uygulanması gerektiğini belirten Patrik Kirill, böylelikle Ortodoksların kiliselerdeki törenlere katılabileceğini ifade etti. Bunun hemen ardından gelen Kremlin açıklamasında, Putin’in, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya, 6-7 Ocak arasında 36 saatlik ateşkes talimatı verdiğini duyurdu.

Rusya’dan iki günlük ateşkes Putini devirme planı

Kiliseye tepki

Haberin Devamı

Bu arada Patrik Kirill, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın bir müttefiki ve Rusya’nın yürüttüğü savaşın savunucusu olarak dünyada tepki çekiyor. Bu nedenle bu çağrıyı Putin’in bilgisi dışında yapmış olması beklenmiyor. Çağrı Ukrayna’da tepkiyle karşılandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in danışmanı Mihaylo Podolyak, ‘savaş propagandası yürüten’ ve ‘Ukrayna halkına karşı toplu katliamdan sorumlu olan’ Rus Ortodoks Kilisesi’nin açıklamasını ‘utanmazca’ buldu. Bu çağrının bir propaganda tuzağı olduğu öne sürüldü. ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in ateşkes kararına ilişkin “Bunu ilginç buldum. 25’inde ve yılbaşında hastaneleri, kreşleri ve kiliseleri bombalamaya hazırdı. Putin sanırım biraz nefes almaya çalışıyor” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da “Sözde ateşkes, Rus işgali altında yaşayan halka ne özgürlük ne de güvenlik getirecektir” ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Putin’in planlarını değiştirdiği konusunda bir gösterge olmadığını belirterek, “Rusya’yı hafife almak tehlikeli olur” diye konuştu.

Rusya’dan iki günlük ateşkes Putini devirme planı

 Ukrayna’ya tank desteği geliyor!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptığı açıklamada, Ukrayna Rusya’ya karşı zafer kazanana ve Avrupa’da yeniden barış sağlanana kadar Ukrayna’ya desteklerini sürdüreceklerini vurguladı. Macron, Fransa’nın Ukrayna’ya hafif tanklar sağlayacağını ve hava savunması konusunda destek vermeye devam edeceğini duyurdu. ABD’nin de Ukrayna’ya hafif zırhlı savaş aracı gönderimine başlayacağı ifade ediliyor. ABD’nin Bradley tipi zırhlı araçları gönderme konusunda istekli olduğu Başkan Joe Biden tarafından doğrulandı.

Haberin Devamı

Almanya Patriot gönderiyor

Almanya’nın da Ukrayna’ya hava savunma sistemi ve zırhlı muharebe araçları vereceği açıklandı. Şansölye Olaf Scholz’ün dün ABD Başkanı Biden ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Almanya’nın Ukrayna’ya “Patriot” hava savunma sistemi ile “Marder” tipi zırhlı muharebe araçları vereceği duyuruldu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, Fransa’nın kendilerine tank gönderdiğini belirterek bunun diğer tüm ortaklara açık bir işaret olması gerektiğini vurguladı.

İlk mahkûmların görev süresi doldu

Rus paralı asker şirketi Wagner içinde Ukrayna’ya savaşa giden ilk mahkumların 6 aylık görev sürelerinin dolduğu ve af almayı başardıkları açıklandı. Wagner lideri Yevgeniy Prigojin’in bu askerleri tebrik ettiği görüntüler Rus basınına yansırken, askerlerin önemli kısmının Wagner’de paralı asker olarak Ukrayna’da savaşmaya devam edeceği öğrenildi. Wagner, Rus hapishanelerinden mahkumları, affedilecekleri vaadiyle silah altına almıştı.

Haberin Devamı

Rusya’dan iki günlük ateşkes Putini devirme planı

Rusya liderliği için Wagner lideri Prigojin ve Savunma Bakanı Şoygu’ya bağlı iki ayrı grubun mücadele içinde olduğu iddia ediliyor.

Putin’i devirme yarışı!

Rusya’da son dönemde yönetime karşı sesler daha gür çıkmaya başladı. Eski bir FSB albayı ve Ukrayna’da bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin eski savunma bakanı olan Igor Strelkov, önceki gün Rusya’nın Ukrayna’da her koşulda yenileceğini öne sürmesinin ardından bu kez ise Devlet Başkanı Vladimir Putin’i devirme “yarışının” başladığını iddia etti. Strelkov’a göre, Putin’in yakın arkadaşı olan Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında ülkenin yeni liderliği için bir rekabet var.

Rusya’dan iki günlük ateşkes Putini devirme planı

Strelkov, “Prigojin’in gruplaşması, Şoygu’nun da dahil olduğu gruplaşmaya karşı duruyor. Mücadeleye başladılar bile. Feodal bir savaş gibi. Askeri kriz bir güç krizine yol açtı” dedi. Strelkov, Prigojin’in siyasi bir aktör olmak istediğini belirterek, “Yetkisini kamuoyunda da dahil olmak üzere açıkça artırıyor” ifadesini kullandı.