Dünya Rusya'dan iltica eden pilot Dmitry Mishov: Ben bir askerim, bir suçun ortağı değil

Rusya'dan iltica eden pilot Dmitry Mishov: Ben bir askerim, bir suçun ortağı değil

13.06.2023 - 10:23 | Son Güncellenme:

Rusya'dan yaya olarak iltica eden askeri pilot Dmitry Mishov, BBC'ye verdiği mülakatta Rus ordusunun ağır kayıplar verdiği ve moralinin bozuk olduğu bir tablo çizdi.

Rusyadan iltica eden pilot Dmitry Mishov: Ben bir askerim, bir suçun ortağı değil

Siyasi iltica talebiyle Litvanya'ya başvuruda bulunan 26 yaşındaki teğmen Dmitry Mishov, Rusya'dan küçük bir sırt çantasıyla kaçmanın kendisi için son çare olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Mishov, Ukrayna'ya savaşmak için gönderilmeyi reddeden ve Rusya'dan bu nedenle iltica eden az sayıdaki askerden biri.
BBC'nin edindiği bilgilere göre de iltica ettiği bilinen ilk askeri pilot.

ÇIKIŞ YOLU

Helikopter pilotu olan Dmitry, Rusya'nın kuzeybatısındaki Pskov bölgesinde görev yapıyordu.
Helikopterinin çatışmaya hazırlanması emri geldiğinde, Dmitry bunun bir tatbikat değil gerçek bir savaş hazırlığı olduğunu anladı.
Ocak 2022'de hava kuvvetlerinden ayrılmaya teşebbüs etti ancak Rusya'nın Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat tarihinde evrakı halen eline ulaşmamıştı.

Bunun üzerine askeri kargo taşıyan helikopterleri kullanmak üzere Belarus'ta görev yaptı. Dmitry Ukrayna'ya hiç gitmediğini söylüyor.
BBC Dmitry'nin anlattıklarını bağımsız kaynaklarca doğrulayamadı ancak sunduğu belgeler gerçek görünüyor. Yaptığı açıklamalar da başka kaynakların aktardıklarıyla örtüşüyor.

Haberin Devamı

Dmitry Mishov Nisan 2022'de Rusya'daki kışlasına döndü ve burada işten çıkarılma sürecinin bir an önce sonuçlanmasını bekledi.
Ancak Eylül 2022'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kısmi seferberlik ilan edince Dmitry'ye ordudan ayrılmasının mümkün olmayacağı söylendi.

Eninde sonunda Ukrayna'ya gönderileceğini düşünen Dmitry, bunu önlemenin yollarını araştırmaya başladı. Ordudaki havayı karışık olarak nitelendiren Dmitry, bazı askerlerin savaşı desteklediğini, bazılarının ise ölesiye karşı çıktığını söyledi. Savaşın Rusya'yı gerçek bir tehlikeden koruduğunu düşünenlerin sayısının ise çok az olduğunu savundu.

MUHTEŞEM KAÇIŞ

Bu yıl Ocak ayında kendisine bir göreve gönderileceğinin açıklandığını söyleyen Dmitry, bunun tek bir anlamı olduğunu ve Ukrayna'ya gideceğini düşünmesinin üzerine intihara teşebbüs ettiğini belirtti.

Bu teşebbüsün akabinde sağlık nedenleriyle orduyla ilişkisinin sonlandırılacağını umdu, ancak sonuç beklediği gibi olmadı.
Hastanede tedavi gördüğü sırada Pskov bölgesinden 27 yaşındaki eski bir polis memurunun Letonya'ya iltica ettiği haberini gördü. Kendisi de aynı şeyi yapmaya karar verdi.

Dmitry Litvanya'ya ilticasının ardından Rus yetkililerin hakkında bir soruşturma açmasını beklediğini de belirtti.

Haberin Devamı

Ancak ordudaki diğer askerlerin kendisini ve ilticasının nedenlerini anlayabileceklerini savundu.

Bazı arkadaşlarının Rusya'da kalıp saklanması yönünde tavsiyelerde bulunduğunu söyleyen Dmitry, ne kadar geniş bir ülke olsa da Rusya'da kaldığı takdirde eninde sonunda yakalanıp cezalandırılacağını düşündüğünü belirtti.