Dünya Rusya'dan nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekilmek için ilk adım

Rusya'dan nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekilmek için ilk adım

17.10.2023 - 14:17 | Son Güncellenme:

Duma Başkanı Vyacheslav Volodin, "Ülkemizin güvenliğini sağlamak adına, Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nın onayını geri çekiyoruz." dedi.

Rusyadan nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekilmek için ilk adım

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma, Moskova’nın Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Anlaşması’nın (CTBT) onaylanmasından geri çekilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

Haberin Devamı

Yasa tasarısının ilk okunması dolayısıyla yapılan oylamada, 412 “evet” oyu çıkarken, ret ve çekimser oyu kullanan üye olmadı. Tasarın yasalaşması için iki kez daha oylama yapılacak.

Duma Başkanı Vyacheslav Volodin, salı günkü oturumun başlamasından önce yaptığı açıklamada, "Ülkemizin güvenliğini sağlamak adına, Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nın onayını geri çekiyoruz." dedi.

Volodin, Rusya'nın 1996'daki anlaşmayı 2000'de onayladığını, Washington'un ise "küresel güvenlik meselelerine karşı sorumsuz tutumu" nedeniyle bu anlaşmayı onaylamadığını söyledi.

RUSYA GERİ ADIM ATMAYACAK

Kremlin, Rusya’nın bu antlaşmayı çok eskiden imzaladığı ve onayladığını belirterek, ABD’nin onaylamamasının gerekçe göstererek bu yönde bir adım attığı görüşünü dile getiriyor.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’nın CTBT’yi onaylamaktan vazgeçmesinin Rusya’nın nükleer deneme yapacağı anlamına gelmediğini, bunu ancak ABD’nin böyle bir adım atması halinde gerçekleştireceğini belirtiyor.

8 ÜLKENİN ONAYI GEREK

Merkezi Viyana'da bulunan Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması Örgütü (CTBTO) Hazırlık Komisyonu, 19 Kasım 1996'da imzaya açılan CTBT'nin yürürlüğe girmesi için faaliyet yürütüyor.

CTBT'nin yürürlüğe girebilmesi için bütün ülkelerin antlaşmayı hem imzalaması hem de meclislerinde onaylamaları gerekiyor. Antlaşma bugüne kadar 185 ülke tarafından imzalanırken, 170 ülke tarafından onaylandı.