Dünya Rusya’dan yeni hamle! Dolgun maaş ve vatandaşlık

Rusya’dan yeni hamle! Dolgun maaş ve vatandaşlık

09.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın, Ukrayna’daki cephelere yollamak için Orta Asya kökenlileri orduya dahil etmeye çalıştığını, dolgun maaş ve hızlı Rus vatandaşlığı vaadinde bulunduğunu iddia etti.

Rusya’dan yeni hamle Dolgun maaş ve vatandaşlık

DIŞ HABERLER - İngiltere Savunma Bakanlığı, Moskova’nın Orta Asya kökenlileri yüksek maaş ve hızlandırılmış Rus vatandaşlığına geçme süreci vaatleriyle Rus ordusuna asker olarak kazandırmaya çalıştığını iddia etti. Bakanlığın, Ukrayna Savaşı’na dair istihbarat birimlerinden elde ettiği ve kamuoyuyla paylaştığı günlük rapora göre, söz konusu askere alma faaliyeti için yetkililer, camilerde ve göç merkezlerinde yoğun çalışma yürütüyor. Bu çalışmayı yürütenler arasında, Tacikçe ve Özbekçe bilen çok sayıda görevli olduğu iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Bakanlığın verdiği bilgiye göre, Rus ordusuna girmeyi kabul edenlere 2 bin 165 euro’ya karşılık gelen bir ön ödeme, sonrasında da aylık 4 bin euro’ya yaklaşan bir maaş vaat ediliyor. Buna ek olarak, normal şartlar altında beş yıl süren Rus vatandaşlığına geçme sürecinin, asker olanlar için 6 ay ila bir yıl arasında tamamlanacağı sözü veriliyor. DW Türkçe’nin haberine göre istihbarat uzmanları, bu yolla askere alınanların “büyük ihtimalle, savaşta kayıpların çok olduğu cephenin ön saflarına gönderildiğine” işaret ederek Moskova’nın bu girişiminin sadece kısmen başarılı olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’dan yeni hamle Dolgun maaş ve vatandaşlık

PLANIN PARÇASI

Rusya Savunma Bakanlığı’nın söz konusu çabasını, Ukrayna’ya karşı yürütülen savaşa 400 bin gönüllü asker gönderme planının bir parçası olarak gören İngiltere, “(Rus) yetkililerin, ülkedeki hoşnutsuzluğu asgari düzeye indirmek için herhangi bir açık zorunlu seferberliği mümkün olduğunca geciktirmeye çalıştığını” öne sürdü.

Haberin Devamı

Ukrayna savaşının başından bu yana, savaşın gidişatına dair istihbarat birimlerinin elde ettiği bilgilerden derlenen raporları günlük olarak yayınlayan İngiltere Savunma Bakanlığı’nın bu faaliyeti, Moskova tarafından dezenformasyon kampanyası olarak nitelendiriliyor.

Rusya’dan yeni hamle Dolgun maaş ve vatandaşlık

‘NAZİZM GİBİ YENİLENECEK’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, daha önce Rusya ile birlikte ülkesinin Nazizm’e karşı Zafer Bayramı olarak kutladığı 9 Mayıs’ı “Avrupa Günü” olarak ilan ederken, Rus kuvvetlerinin İkinci Dünya Savaşı’ndaki Nazi Almanya’sı gibi yenileneceğine dair söz verdi. Ukraynalı lider, bir savaş anıtının önünde yaptığı açıklamada, “Modern Rusya’nın geri getirdiği tüm eski kötülükler, tıpkı Nazizm’in yenildiği gibi yenilenecek. Nasıl ki o zaman kötülüğü birlikte yok ettiysek, şimdi de benzer bir şekilde hep birlikte şerri yok ediyoruz” ifadelerini kullandı. Rusya, Nazi Almanya’sının müttefiklere teslim olmasının ve Sovyetler Birliği’nin 2. Dünya Savaşı’ndaki galibiyetinin yıldönümü olan 9 Mayıs’ı Zafer Bayramı olarak kutluyor.