Dünya Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 19'uncu günü... İşte dakika dakika yaşananlar!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 19'uncu günü... İşte dakika dakika yaşananlar!

14.03.2022 - 16:11 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının üçüncü haftasının sonuna yaklaşılıyor. Yaşananları anbean aktarıyoruz.

Rusyanın Ukraynayı işgalinin 19uncu günü... İşte dakika dakika yaşananlar

13.00 : Başkent Kiev yakınlarındaki Antonov uçak fabrikasının Rus güçlerince vurulduğu öğrenildi. Kent yönetimi Telegram üzerinden saldırıyı duyururken, kurtarma ekiplerinin bölgeye intikal ettiği açıklandı.

Haberin Devamı

Haber portalı strana.news de fabrika üzerinde dumanların yükseldiğini gösteren fotoğraf ve videolar paylaştı. Antonov fabrikasında kargo ve yolcu uçaklarının üretildiği belirtiliyor. Kiev kent yönetimi Ukrayna vatandaşlarından bir kez daha siren seslerini duyduklarında güvenli bölgelere gitmelerini istedi.

12.40 : Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, işgal boyunca Rus ordusunun 389 tank, 77 uçak ve 90 helikopter, 1249 zırhlı araç, 150 top, 64 roketatar sistemi ve 34 hava savunma sistemini kaybettiğini açıkladı. Bunun yanı sıra Rus orudusu 617 araç, üç hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve sekiz İHA kaybetti.

12.10 : Ukrayna başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, Rus işgalinin başladığı günden bu yana 90 çocuk hayatını kaybetti. 

Haberin Devamı

POLONYA ADINI KOYDU

12.00 : En az 35 kişinin öldüğü füze saldırıları, Pazar günü Yavoriv'de işgal başlamadan NATO ülkeleri tarafından eğitim için kullanılan askeri üssü hedef aldı. Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Marcin Przydacz, işgalci Rus ordusunun sınıra yalnızca 10 kilometre mesafedeki bir Ukrayna askeri üssünü vurmasının NATO'ya bir mesaj olduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı Przydacz, Rus füzelerini 'son derece provokatif' olarak tanımladı ve NATO'yu tehdit eden bir girişim yaşandığını aktardı: "Ruslar bu askeri üssün Polonya sınırına çok yakın olduğunu kesinlikle biliyorlardı. Ruslar hiç kuşku yok ki neyi vurduklarından haberdardı ve NATO'yu tehdit etmek istediler... NATO'yu tehdit eden bir mesaj vermek istediler. Putin yaşadığımız dünyayı yok etmeye çalıştığı için hem benim ülkem hem de başka birkaç ülke, kendisini tehdit altında hissederek korkuyor."

Rusya ise söz konusu üste yabancı savaşçıların eğitim gördüğünü ve füze saldırısında yüzlercesinin öldüğünü ileri sürdü.

11.40 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, bugün gerçekleşecek dördüncü tur müzakereler öncesi Kiev yönetiminin pozisyonunun değişmediğini söyledi: "Rusya ile müzakerelerde barış, ateşkes, askerlerin derhal geri çekilmesi ve güvenlik garantileri ele alınacak. Müzakereler zorlu geçiyor."

10.30 : Ukrayna başbakan yardımcısı bugün 10 insani koridor açılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

10.10 : Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko Rusya ve Ukrayna arasındaki dördüncü tur görüşmelerin TSİ 10:30'da başlayacağını duyurdu. Ukraynalı müzakereci Miykhaylo Podolyak'ın daha önce haftasonu yapılan görüşmelerin "yapıcı" olduğunu söylemesinin ardından görüşmelere dair umutlar artmıştı. Podolyak "Rusya yapıcı bir şekilde görüşmeye hazır. Sanırım günler içinde bazı sonuçlara ulaşacağız" demişti.

KİEV'DE BU SABAH

09.10 : Ukrayna televizyonu, başkent Kiev'deki bir apartmanın Rus işgalciler tarafından vurulduğunu duyurdu. En az bir kişinin öldüğünü aktaran televizyon, üç kişinin de yaralandığını belirtiyor.

Dokuz katlı binaya Ruslar tarafından ateşlenen bir top mermisinin isabet ettiği bildiriliyor. Yayınlanan ilk fotoğraflarda, apartman bloğunun harabeye döndüğü görülüyor. 

Rivne kentindeki televizyon kulesi ise Rusların füze saldırısında hasar gördü. Rivne Valisi Vitaliy Koval ekiplerin olay yerine ulaştığı bilgisini verdi ancak detayların henüz netleşmediğini kaydetti. Televizyon kulesi, Rivne şehrine 15 kilometre mesafede bulunuyordu.

Haberin Devamı

Jitomir bölgesindeki Stavische köyünde ise yerel yönetim binası yine Ruslar tarafından füzeyle hedef alındı. Yedi binanın yok olduğu saldırıda dört yaralı var.

Pazartesi günü Ukrayna'nın doğusundan batısına pekçok şehrinde sirenler çaldı. Doğudaki Harkov, Karadeniz kıyısındaki Odesa ve batıdaki Polonya sınırına yakın konumda yer alan Lviv'de hava sirenleri duyuldu.

07.50 : ABD, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaşayan vatandaşlarının acil şekilde kentten ayrılmalarını isteyen bir uyarı yayımladı. Kiev Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından paylaşılan uyarıda, Amerikalıların kara yoluyla şehirden çıkmaları istendi ve sınır kapılarının açık olduğu hatırlatıldı.

ABD'li gazeteci Brent Renaud, Pazar günü Kiev yakınlarındaki İrpin'de Rus işgalciler tarafından vurularak öldürüldü. Saldırıdan yaralı olarak kurtulan diğer gazeteciler, Rus birliklerinin kendilerine doğrudan ateş açtığını söylüyor.

Haberin Devamı

07.45 : İngiltere, Ukrayna'ya 500 jeneratör daha göndermeye hazırlanıyor. Başbakan Boris Johnson, söz konusu enerji üreticilerin sığınaklar ve hastanelerde kullanılacağı bilgisini verdi.

 

 

07.35 : Rusya, Instagram’a erişimi kesti. Bir sivil toplum kuruluşu olan ve internete uygulanan blokajları takip eden Netblocks internet sitesi, attığı tweetinde Instagram’a erişimin Rusya’daki servis sağlayıcılar tarafından kesildiğini aktardı.

Facebook’a erişim de daha önce kesilmişti, ancak Instagram ülkede daha popüler.

Cuma günü Rus hükümeti Instagram’a 14 Mart itibarıyla kısıtlama getireceğini açıklamıştı.

Rusya bu kararını Meta şirketinin kullanıcılara Rusya karşıtı mesaj atmasına izin vermesinin ardından aldı.

'YARDIM' HABERLERİ GÜNDEMİ DEĞİŞTİRDİ

07.30 : Financial Times ve The New York Times’ın haberlerine göre Rusya Çin’den askeri ve ekonomik yardım istedi. Financial Times’a göre Moskova Çin’den Ukrayna’da kullanmak için askeri malzeme talep etti.

Gazetenin haberindeki adı açıklanmayan ABD’li yetkililer, Rusya’nın Çin’den işgalin başından beri askeri malzeme istediğini belirtti. Ancak yetkililer ne tarz malzemelerin istendiğini belirtmedi.

Habere göre Çin yardım etmeye hazırlanıyor olabilir.

New York Times’taki bir başka habere göre, yine Amerikalı yetkililer, Rusya’nın Çin’den tarihi yaptırımların etkisinin üstesinden gelmek için yardım talep ettiğini söylüyor.

Çin'den ilk yanıt

Çin bu zamana kadar Rusya’nın işgal mevzusunda tarafsız kalmaya çalıştı. Financial Times ve New York Times'taki haberlerin yayımlanmasının ardından, Çin'in ABD Büyükelçiliği savaşın kontrolden çıkmasının önüne geçmek için çaba gösterildiğini kaydeden bir açıklama yaptı.

Washington Büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu'ya göre, Ukrayna'daki durum aslında endişe verici. Sözcü Pengyu, "Şu an ana öncelik artan gerilimi önlemek veya hatta kontrolden çıkmasını önlemek" dedi.

Bir Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise, ABD'li yetkililerin Rusya'nın Çin'den askeri malzeme istediği yönündeki sözlerinin 'dezenformasyon' olduğunu savundu.

ABD Çin'i uyardı: Cankurtaranlığa izin vermeyeceğiz

ABD ise, Çin'i Moskova'ya yardımcı olmaması konusunda uyardı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pekin’le doğrudan özel şekilde iletişim halinde olduklarını belirtti ve Rusya’yı desteklemenin sonuçları olacağını vurguladı.

Sullivan dünyada hiç bir ülkenin Rusya’ya bu ekonomik yaptırımlarda cankurtaran olmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Jake Sullivan, bugün İtalya’nın başkenti Roma’da Çin’in en üst düzey diplomatı Yang Jiechi’yle görüşecek.

CNN International yayınına çıkan Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan'ın sözleri, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov'un açıklamalarının ardından geldi.

Rus Maliye Bakanı, yaptırımların Moskova’nın yabancı bankalarda 300 milyar dolar değerinde altın ve dolara erişmesini engellediğini itiraf etti.

Ayrıca Çin'e de bu konuda baskı olduğunu dile getiren Anton Siluanov, Çin para birimi yuan cinsinden mevduatları olduğunu hatırlattı. Moskova'ya göre, Batılı ülkeler Çin’e Rusya’yla ticarete kısıtlama getirmesi için baskı uyguluyor.

Siluanov’un söyledikleri Ukrayna işgalinin başından bu yana Moskova’nın bu süreçte Çin’in yardımını arayacağını gösteren en net açıklama oldu.

Çin için karar zamanı

Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Marc Weller, Çin'in bir seçimle yüz yüze olduğunu kaydediyor. Uluslararası hukuk alanında çalışan Prof. Weller'e göre, Pekin yönetiminin şimdi bir karar vermek zorunda ve özellikle çatışmayı sona erdirecek müzakerelerin desteklenmesinde güçlü bir rol oynayabilir.

Batılı ülkeler Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’yı bankalar arası güvenli mesajlaşma olarak bilinen ve bankalar arasında para transferinin düzgün şekilde gerçekleşmesini sağlayan SWIFT sisteminden çıkardı.

Ayrıca Rusya’nın Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya bankalarındaki Rus Merkez Bankası mevduatları da donduruldu.

Rus Merkez Bankası’nın hem Rusya’da hem diğer bazı ülkelerde toplam 630 milyar dolar değerinde mevduatı olduğu tahmin ediliyor.

KARADENİZ KIYISINDAN ABLUKAYA ALDILAR 

07.20 : İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı Karadeniz kıyısından abluka altına aldığını açıkladı. Böylece ülkenin deniz ticaretini yapmasını engelledi.

Rusya, Azak Denizi’nde de benzer bir uygulama devreye koymuştu.

07.10 : Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerde taraflar bugün yeniden bir araya geliyor. Kiev ve Moskova'dan Pazar günü yapılan açıklamalarda olumlu sinyaller verilmişti.

Ancak, komşusunu işgal emri veren Rusya lideri Vladimir Putin'in pozisyonunda yalnızca küçük değişiklikler olduğu görülüyor. Putin, Ukrayna ordusundan silah bırakıp teslim olması, ülkenin silahlardan arındırılması ve Moskova yanlısı bir yönetimin işbaşına gelmesi gibi taleplerini daha önce gündeme getirmişti.

07.00 : Rusya'nın Ukrayna işgalinde tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.