Dünya Saldırı iddiası tartışma çıkardı!

Saldırı iddiası tartışma çıkardı!

05.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın, Kremlin’e suikast için İHA ile saldırı düzenlendiğine ilişkin iddiası tartışma yarattı. Rusya, saldırının arkasında ABD olduğunu öne sürerken, Avrupa Birliği, Moskova’ya “bahane yapmayın” uyarısında bulundu.

Saldırı iddiası tartışma çıkardı

Önceki gün Rusya’nın ortaya attığı “Ukrayna, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın Kremlin’deki konutuna insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminde bulundu” yönündeki iddiası, tartışmaları da beraberinde getirdi. Moskova, bu kez saldırıyla ilgili olarak ABD’yi suçlarken, Washington saldırıyı inandırıcı bulmadığını açıkladı. Avrupa Birliği ise “taarruz için saldırıyı bahane etme” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, düzenlenen İHA saldırısının arkasında ABD’nin olduğuna işaret ederek, “Böyle saldırılara ilişkin kararlar Kiev’de değil, Washington’da alınıyor. Kiev sadece kendisine söyleneni yapıyor” dedi. ABD ve Ukraynalı bazı yetkililerin, saldırıların “düzmece” olabileceğini ilişkin ifadelerine de değinen Peskov, “Kiev ve Washington’un bu saldırıyı reddetmesi saçmalık” ifadesini kullandı. Kiev’in, saldırılarda, ABD’den gelen istihbarat verilerine göre hareket ettiğini savunan Peskov, “Moskova, saldırı hedeflerinin Kiev tarafından değil de Washington tarafından belirlendiğini biliyor. Bunun gayet farkındayız. ABD, saldırı noktasını belirliyor, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri saldırıyı yapıyor... Washington bunu bildiğimizi açıkça anlamalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

AB’den sert çıkış

Peskov, Rusya’nın saldırıya vereceği yanıtla ilgili farklı seçenekleri değerlendirdiğini kaydederek, “Herhangi bir ayrıntı veremem. Her halükarda ülkemizin çıkarları doğrultusunda düşünülmüş atılacak uygun adımlardan bahsedebiliriz” dedi. Ukrayna Hava Kuvvetleri ise, Moskova’nın Kiev’i Kremlin’e insansız hava aracı saldırısı yapmakla suçlamasından bir gün sonra Ukrayna’ya bir gecede 24 kadar İHA gönderdiğini ve bunların 18’inin düşürüldüğünü açıkladı. Ukrayna ordusu, Rusya’nın Kiev ve Odessa kentlerine İran yapımı kamikaze İHA’larla saldırı düzenlediğini savundu.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Şefi Josep Borrell, Moskova’yı, İHA saldırısı düzenlendiği iddialarını Ukrayna’da savaşı şiddetlendirmek amacıyla kullanmaması yönünde uyardı. Bu iddianın savaşın şiddetini artırmak için bir bahane olarak kullanılamayacağının altını çizen Borrell, “Bu bizi endişelendiriyor. Zira bu iddia, seferberlik ilan edilmesi, Ukrayna’ya daha fazla asker yollanması ve saldırılar düzenlenmesini savunmak amacıyla kullanılabilir” diye konuştu. Borrell, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin bu saldırıyla ilgilerinin olmadığına ilişkin açıklamasını hatırlatarak, “Onlar ülkelerini savunmaya çalışıyor. Ancak bunun için kendi topraklarında savaşıyorlar, Rusya topraklarına saldırı düzenlemiyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD şüpheyle yaklaşıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’nın Kremlin’e insansız hava aracı saldırısı düzenlediğine dair Rusya’nın ortaya attığı iddialara şüpheyle yaklaştığını söyledi. “Washington Post” gazetesinin düzenlediği Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde köşe yazarı David Ignatius’un sorularını yanıtlayan Blinken, iddialardan haberdar olduğunu ancak doğrulamayacağını söyledi. Blinken, “Kremlin’den gelen her şeye büyük bir şüpheyle yaklaşırım. Gerçeklerin ne olduğunu bilmeden yorum yapmak ya da tahminde bulunmak fazlasıyla zor” dedi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de “Peskov yalan söylüyor” diyerek Rusya’nın iddialarını ‘gülünç’ olarak nitelendirdi. Kirby “Ukrayna’ya yürüttükleri operasyonları kesinlikle dikte etmiyoruz” diye konuştu.

Saldırı iddiası tartışma çıkardı

Medvedev: Zelenskiy ortadan kaldırılmalı!

Rusya’nın eski Devlet Başkanı ve şimdilerin Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Dmitriy Medvedev, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik suikast girişiminin ardından Ukrayna Lideri Volodimir Zelenskiy’nin “fiziksel olarak ortadan kaldırılması” gerektiğini öne sürdü. Putin’in yakın dostu ve Ukrayna savaşının savunucuları arasında yer alan Medvedev, “Son terör saldırısının ardından Zelenskiy ve gizli komitesinin fiziki olarak ortadan kaldırılmasının dışında bir seçenek kalmadı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Medvedev, AB Dış Politika Şefi Josep Borrell’in “Moskova’nın saldırıyı savaşı şiddetlendirmek için kullanmaması” yönündeki çağrılarına da Twitter üzerinden İngilizce cevap verdi. Medvedev, söz konusu saldırının tam da bunu sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini öne sürdü. Medvedev, “Bu, tam da Washington ve Brüksel’deki pek çok mankafanın  istediği şey”  diye yazdı.