Dünya Saldırı sonrası Kremlin Sözcüsü Peskov açıkladı! 'Putin'in programı değişmedi'

Saldırı sonrası Kremlin Sözcüsü Peskov açıkladı! 'Putin'in programı değişmedi'

03.05.2023 - 18:46 | Son Güncellenme:

Kremlin Sarayı’na gece saatlerinde 2 İHA ile düzenlenen saldırının ardından konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in programının değişmediğini belirterek, Putin’in 9 Mayıs'ta Kızıl Meydan'da düzenlenecek olan Zafer Bayramı törenine katılacağını açıkladı. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Kremlin Sarayı’na düzenlenen İHA saldırısının arkasında Ukrayna’nın olduğu yönündeki iddialarını reddederek, “Putin'e veya Moskova'ya saldırmıyoruz. Bunun için yeterli silahımız yok" dedi.

Saldırı sonrası Kremlin Sözcüsü Peskov açıkladı Putinin programı değişmedi

Kremlin Sarayı’na gece saatlerinde 2 İHA ile düzenlenen saldırının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 9 Mayıs'ta Kızıl Meydan'da düzenlenecek olan Zafer Bayramı töreninin iptal edilip edilmeyeceğine dair soruya cevap veren Peskov, Putin’in 9 Mayıs'ta Kızıl Meydan'da düzenlenecek olan Zafer Bayramı törenine katılacağını belirterek, “Geçit töreni yapılacak. Programda herhangi bir değişiklik yok. Başkanın programında da bir değişiklik yok" dedi. Kremlin'e yapılan saldırının ardından Putin'in çalışmalarını Kremlin Sarayı'nda mı yoksa Novo Ogaryovo'daki konutunda mı sürdüreceğine dair gelen soruya Peskov, "Gününde size haber vereceğiz" karşılığını verdi. Putin'in şuan nerede olduğuna açıklık getiren Peskov, "Bugün Novo Ogaryovo'daki konutunda çalışıyor" ifadelerini kullandı. Peskov ayrıca, saldırı sırasında Putin'in Kremlin Sarayı'nda bulunmadığını yineledi.

Haberin Devamı

UKRAYNA, SALDIRIYI KENDİLERİNİN DÜZENLEDİKLERİ YÖNÜNDEKİ İDDİALARI REDDETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Sözcüsü Serhiy Nikiforov, "Kremlin'e gece gerçekleştirilen sözde saldırı hakkında bilgimiz yok. Başkan Zelenskiy'in defalarca söylediği gibi Ukrayna tüm güçlerini başkalarına saldırmak yerine kendi topraklarını özgürleştirmek için kullanıyor" ifadelerini kullanmış, "Bu, düşmanlarımızdan beklenecek bir numara” demişti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise, saldırıyı Ukrayna’nın gerçekleştirdiği bilgisinin doğru olmadığını belirtmiş, “Rusya açıkça büyük çaplı bir terör saldırısı hazırlıyor. Her şeyden önce Ukrayna, savunma savaşı yürütüyor ve Rusya topraklarındaki hedeflere saldırmıyor. Çünkü bu, hiçbir askeri sorunu çözmez ve hiç bir şekilde savaş alanında hiçbir şeyi değiştirmez. Bu, Rusya'nın Ukrayna’nın şehirlerine, sivillere ve altyapı tesislerine yönelik toplu saldırıları haklı çıkarmasına imkan tanır. Buna neden ihtiyacımız olsun ki? Mantık nedir?" ifadelerini kullanmıştı. Podolyak ayrıca, “Rusya, Ukrayna'nın cephede saldırı başlatmasından şüphesiz çok korkuyor ve kontrolü ele almaya, dikkat dağıtmaya çalışıyor. Dolayısıyla Rusya'nın bu tür açıklamaları, Ukrayna'da büyük çaplı bir terör saldırısına bahane bulma girişimi olarak değerlendirilmelidir” demişti.

Haberin Devamı

“SUİKAST GİRİŞİMİ”

Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, Kremlin Sarayı'na gece saatlerinde 2 İHA ile saldırı girişiminde bulunulduğu, İHA’ların etkisiz hale getirildiği duyurulmuştu. Saldırı "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik suikast girişimi" ve "planlı bir terör saldırısı" olarak nitelendirilmiş, Putin'in saldırı sırasında Kremlin’de olmadığı aktarılmıştı.

ZELENSKY: BUNUN İÇİN YETERLİ SİLAHIMIZ YOK

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Nordik-Ukrayna Zirvesi'nin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ve İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Zelenskiy yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kremlin Sarayı’na düzenlenen İHA saldırısının arkasında Ukrayna’nın olduğu yönündeki iddialarını reddederek, "Putin'e saldırmadık. Topraklarımızda savaşıyoruz, köylerimizi ve şehirlerimizi savunuyoruz. Putin'e veya Moskova'ya saldırmıyoruz. Bunun için yeterli silahımız yok" dedi.

Moskova'nın neden Ukrayna’yı saldırıdan sorumlu tuttuğuna dair gelen soruya cevap veren Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’da zafer kazanamadığını, Putin’in artık halkı motive edemediğini ve ordusunu bir hiç uğruna ölüme gönderemediği cevabını verdi.

RUSYA'NIN FİNLANDİYA'DAKİ KONSOLOSLUĞUNA SES BOMBALI SALDIRI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya'nın Finlandiya'daki Mariehamn Konsolosluğuna ses bombası atıldığını duyurarak, saldırının ardından Finlandiya'ya nota verildiğini açıkladı.

Rusya'nın Finlandiya'daki Mariehamn Konsolosluğuna ses bombalı saldırı düzenlendi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada, saldırının 20 Nisan’ı 1 Mayıs'a bağlayan gece gerçekleştiğini belirterek, "30 Nisan'ı 1 Mayıs'a bağlayan gecede Finlandiya'ya bağlı Aland Adaları'nda bulunan Mariehamn'daki Rus konsolosluğuna vandalca bir eylem gerçekleştirilmiştir" dedi.

Haberin Devamı

Zaharova, "Bir grup tarafından Rus dış misyonu bahçesine ses bombası ve farklı nesneler fırlatıldı. konsolosluk binası maddi hasar gördü. Konsolosluk personelinin yaşamına ve sağlığına karşı bir tehdit oluşturuldu" ifadelerini kullandı.

Finlandiya makamlarına konsolosluk güvenliğinin alınması için nota verdiklerini de belirten Zaharova, "Helsinki'deki Rusya Büyükelçiliği tarafından Finlandiya Dışişleri Bakanlığı'na sorumluların adalete teslim edilmesi ve Aland Adaları'ndaki konsolosluk çalışanlarının güvenliğinin sağlanması ve mülklerinin korunması için gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını talep eden nota verildi" dedi.

ABD, RUSYA’NIN İHA SALDIRISINA YÖNELİK İDDİALARINI DOĞRULAYAMADI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Kremlin Sarayı’na düzenlenen İHA saldırısının arkasında Ukrayna’nın olduğu yönündeki iddialarını doğrulayamadıklarını ve şüpheyle yaklaştıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin başkenti Washington DC’de basın özgürlüğüyle ilgili katıldığı bir etkinlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya’nın Kremlin Sarayı’na düzenlenen İHA saldırısının arkasında Ukrayna’nın olduğu yönündeki iddialarını doğrulayamadıklarını aktaran Blinken, Rusya tarafından ileri sürülen herhangi bir iddiaya son derece şüpheyle yaklaştığını söyledi. Blinken, "Raporları gördüm. Onları doğrulayamıyorum, sadece bilmiyoruz." dedi.

RUSYA, UKRAYNA’YI SUÇLAMIŞTI

Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, "Kiev rejimi gece saatlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin Sarayı'ndaki konutuna insansız hava araçlarıyla saldırı girişiminde bulundu” ifadeleri kullanılmış, saldırının gece saatlerinde 2 İHA ile düzenlendiği ve İHA’ların etkisiz hale getirildiği duyurulmuştu. Açıklamada, saldırı "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik suikast girişimi" ve "planlı bir terör saldırısı" olarak nitelendirilmişti.

UKRAYNA, RUSYA’NIN İDDİALARINI REDDETMİŞTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Sözcüsü Serhiy Nikiforov, "Kremlin'e gece gerçekleştirilen sözde saldırı hakkında bilgimiz yok. Başkan Zelenskiy'in defalarca söylediği gibi Ukrayna tüm güçlerini başkalarına saldırmak yerine kendi topraklarını özgürleştirmek için kullanıyor" ifadelerini kullanmış, "Bu, düşmanlarımızdan beklenecek bir numara” demişti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise, saldırıyı Ukrayna’nın gerçekleştirdiği bilgisinin doğru olmadığını belirtmiş, “Rusya açıkça büyük çaplı bir terör saldırısı hazırlıyor. Her şeyden önce Ukrayna, savunma savaşı yürütüyor ve Rusya topraklarındaki hedeflere saldırmıyor. Rusya, Ukrayna'nın cephede saldırı başlatmasından şüphesiz çok korkuyor ve kontrolü ele almaya, dikkat dağıtmaya çalışıyor. Dolayısıyla Rusya'nın bu tür açıklamaları, Ukrayna'da büyük çaplı bir terör saldırısına bahane bulma girişimi olarak değerlendirilmelidir” ifadelerini kullanmıştı.