Dünya Şam ile destek pazarlığı

Şam ile destek pazarlığı

02.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin güneyindeki Dera ve Guta’nın alınması ile ülkenin büyük bölümünde kontrolü sağlayan rejim, İdlib’i almaya yönelik kapsamlı harekât için ordu ve milis güçlere “Hazır ol” talimatı verirken, gözler, Rusya’dan gelecek yanıta çevrildi. Ülkenin kuzeyini denetim altında tutan terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’nin de bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ise operasyona destek karşılığında, “özerklik” ya da kısmi federasyon için Şam ile pazarlık yapıyor.

Şam ile destek pazarlığı

Kürtlerle masaya oturan Esad yönetimi, ülkenin tamamında kontrolü ele geçirmek için muhalif güçlerin denetimindeki İdlib’e saldırı hazırlığı yapıyor. İdlib’e ulaşan stratejik yollar tutulurken, askeri birlikler bölgeyi kuşatmaya çalışıyor. Ordu ve milis güçlere, “Hazır olun!” talimatı verilirken, eksiklerin giderilmesi istendi. Suriye ordusunun bölgedeki hareketini yakından izleyen IMP News, harekâta, İran ve Hizbullah milisleri dışında, 4. Ordu, 35. Kolordu, askeri istihbarat Kalkan Güçleri, Kaplan Güçleri, Mukaveme Suriye ve Hama’daki irili ufaklı resmi olmayan güçlerin katılacağını duyurdu. Bölgede 7 bin Hizbullah milisi ve 15 bin Suriye askerinin mevzilendiği öğrenildi. Suriye ordusu ilk olarak Halep-Lazkiye otoyolunu güvenceye almayı planlıyor. Cisr el Ahmar bölgesinde konuşlanarak hakim tepeleri tutan birliklerse saldırıya hazırlanıyor. Bu kapsamda Hama bölgesinin kuzeybatısında yer alan Türkiye’ye 20 km mesafedeki Cisr eş Şuğur’a kuzeyden uzanan Gap Ovası da kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

Teminat istiyor

Türkiye, Rusya ve İran’ın 15 Eylül 2017’de Astana’da yaptığı toplantıda, İdlib’te çatışmaların azaltıldığı bölgeler oluşturulması konusunda anlaşmaya varmışlardı. Türkiye, bu kapsamda bölgede 12, Rusya ve İran ise 19 ayrı gözlem noktası kurmuştu. 26 cihatçı grubun yanı sıra ÖSO’nun farklı gruplarının faaliyet sürdürdüğü İdlib’de muhalif gruplar arasında zaman zaman iktidar çatışmaları yaşanıyor. İdlib sınırına Esad yönetiminin ağır silah desteğinde askeri sevkiyatı sürerken Rusya’dan harekât için onay bekleniyor. Rusya’nın ise kenti teslim etmeleri konusunda bazı muhalif gruplarla görüştüğü ve baskıyı artırdığı öne sürülüyor.

Bu arada Şam rejiminin, İdlib operasyonuna katılması için terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin omurgasını oluşturduğu DSG ile görüştüğü kaydedildi. Esad yönetiminin, İdlib’in alınabilmesi için kalabalık bir güç oluşturmaya çalıştığı, bu nedenle kuzeydeki Kürt gruplarını da savaşa katmak zorunda kalacağı belirtiliyor. DSG’nin operasyona destek karşılığı Şam’dan garanti talep ettiği, müzakerelerde Suriye’nin yeni anayasa sürecinin İdlib operasyonu öncesinde sonuçlanmasını istediği vurgulanıyor. Rejim ise, müzakereleri operasyon sonrasına bırakmayı planlıyor.