Dünya Sanal asistanlar yalnızlığı gideriyor

Sanal asistanlar yalnızlığı gideriyor

15.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yapay zekânın insan yerine geçme ihtimalinin tartışıldığı günlerde yapılan bir araştırma, sanal asistanla çalışan akıllı ev sistemlerinin tek başına yaşayan kişilerin yalnızlıkla mücadele etmesini sağladığı ortaya çıktı.

Sanal asistanlar yalnızlığı gideriyor

İngiltere’de medya okuryazarlığı otoritesi “Ofcom”ın yaptığı bir araştırma, Amazon’un “Alexa” veya Apple’ın “Siri” gibi sanal asistanlarının kendi başlarına yaşayan kişilerin daha az yalnız hissetmelerine yardımcı olduğunu, bazı engelli insanlara da daha güçlü bir bağımsızlık duygusu verdiğini ortaya koydu. Akıllı bir ev sistemini test eden 100 kişi ve bu sisteme sahip olmayan 15 kişiyle yapılan ankette, bazı insanlar cihazlarını bir arkadaş gibi tanımlarken, onunla konuşabilmeyi sevdiğini söyledi. Bazı engelli katılımcılar da söz konusu sistemlerin yaşamları üzerinde önemli bir etkisi olduğunu belirterek, onlara daha fazla bağımsızlık sağladığını, durumlarını ve yeteneklerini yönetmelerine, hatta iyileştirmelerine yardımcı olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Bir arkadaş gibi

Yayınlanan raporda ayrıca, çok sayıda insanın akıllı ev sistemleri için “kadın” veya “erkek” olduklarını belirten özneler kullandığına, bazı kişilerin ise cihazlara hitap ederken “lütfen” ve “teşekkür ederim” dediğine dikkat çekildi. Ofcom, sanal asistan Alexa tabanlı hoparlör şeklindeki akıllı ev asistanları olan Echo Dot veya Google Nest gibi ürünleri içeren teknolojinin “yalnızlıkla mücadelede” önemli bir rol oynadığını bildirdi. Raporda, akıllı ev sistemlerinin çocuklara eğlence sağladığı ve bir arkadaş gibi çalıştığı da vurgulandı.i