Dünya Savaş suçu ‘serbest’!

Savaş suçu ‘serbest’!

17.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’da meclisten geçmesi beklenen yasayla savaş suçu işleyen askerler herhangi bir yargılamadan muaf tutulacak. Bunun tek şartı ise, bu suçların “Rusya’nın faydasına” olması...

Savaş suçu ‘serbest’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta, Rus ordusunun işlediği savaş suçları tüm dünyada tepki çekmeye devam ederken, Moskova’da yeni bir yasanın meclisten geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Duma’da oylanacak yasayla, Rus askerlerinin Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinde işledikleri savaş suçları, kanun tarafından suç olarak sayılmayacak. Bu durumun geçerli olması için işlenen suçta “Rusya’nın yararına olma” şartı aranacak. Bu suçların Rusya’nın faydasına olduğuyla ilgili kararın nasıl alınacağı ise açık değil.

İşgalin ilk günlerinden itibaren Rus ordusunun işlediği olduğu çok sayıda savaş suçu kanıtlanmıştı. İşkenceden tecavüze, yağmalamadan cinayet ve infaza kadar pek çok savaş suçu uluslararası kurumlarca incelenmekte. Ancak son yasa sayesinde bu suçların faillerinin Rusya’da ceza almayacağı öngörülüyor. Yasanın aynı zamanda halihazırda Ukrayna’da savaşta bulunan Rus askerlerinin tutumlarını etkileme olasılığı da endişe yaratıyor. Yargılanmayacaklarını bilen askerlerin daha korkunç hareketlerde bulunma ihtimali var.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kiev, Çernihiv ve Sumi bölgelerinde 441 sivilin infaz edildiğini kanıtladıklarını ancak bu sayının, muhtemelen çok daha yüksek olduğunu belirtmişti. Öldürülenler arasında 20 erkek ve 8 kız çocuğunun bulunduğu tespit edilmişti. Bu, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği katliamlara eklenmişti.

Yeni füze saldırıları

Bu arada sahada da Rus hava saldırıları devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, önceki gün Rusya’nın Herson’a yönelik saldırısı sırasında Kızılhaç tıbbi yardım merkezinin vurulduğunu ve 1 sağlık görevlisinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Rusya, Ukrayna genelinde füze saldırıları başlatırken, Krivyi Rih kentine yönelik saldırıda 2 kişinin hayatını kaybettiği ve 2’si çocuk 5 kişinin yaralandığını açıklandı.

Ukrayna Enerji Bakanı Herman Haluşçenko ise Rusya’nın gerçekleştirdiği füzeli saldırılarının ardından ülkenin doğusunda ve güneyindeki enerji tesislerinde hasar meydana geldiğini açıkladı. Saldırılar nedeniyle Harkov ve Poltava şehirleri de dahil olmak üzere Ukrayna’nın bazı bölgelerinde elektrikler kesildi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko da Rusya’nın Kiev’deki Desnianski, Dniprovski ve Holosiyivski bölgelerini vurduğunu açıkladı, halka sığınaklarda kalma çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Putin Belarus’a gidecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 19 Aralık’ta Belarus’un başkenti Minsk’e giderek mevkiidaşı Aleksandr Lukaşenko’yla görüşme yapacağı açıklandı. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Lukaşenko’nun daveti üzerine yapılacak Minsk ziyaretinde liderler, stratejik ortaklık ve müttefiklik ilişkilerinin yanı sıra uluslararası ve bölgesel gündemdeki güncel konuları istişare edecek.

FIFA’dan tepki çeken ret

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in, Pazar günü oynanacak Dünya Kupası finalinde maçın başlama vuruşundan önce mesaj paylaşma talebinin FIFA tarafından reddedildiği ifade ediliyor. CNN’e konuşan bir kaynak, Zelenskiy’in talebinin reddedilmesine şaşırdığını söyledi ve “FIFA’nın platformunu daha büyük bir iyilik için kullanmak istediğini sanıyorduk” dedi.

Bahara kadar saldıracaklar!

Ukrayna’da yetkililer, Rusya’nın son zamanlarda yaşadığı askeri başarısızlıklara rağmen yeni yılda büyük bir kara harekatına hazırlandığını söylüyor. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, askeri olarak arka arkaya bir dizi yenilgi alan Rusya’nın yeni ve kapsamlı bir kara harekatına hazırlandığına dair işaretlerin çoğaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, Rusya’nın yeni yılın başlarında büyük bir taarruz planlamasında olduğunu ifade ederken, orduya hazır olma talimatı verdi. Ordu yetkililerinin, saldırının Donbas, güney bölgeleri hatta doğrudan Kiev’e yönelik bile olabileceğini ifade ettiği belirtiliyor. Ukrayna Genel Kurmay Başkanı General Valeri Zalujniy ise, Rusya’nın 200 bin kişilik taze askeri güç hazırladığı ve Kiev’i almak için yeni bir deneme yapacağına hiç kuşku olmadığını söylüyor.