Dünya Savaşta 500 gün geride kaldı...

Savaşta 500 gün geride kaldı...

09.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta 500 gün geride kalırken, Rus işgali 500’ü çocuk olmak üzere, 9 binin üzerinde sivil kayba neden oldu.

Savaşta 500 gün geride kaldı...

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta 500 gün geride kaldı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), son yayınladığı Ukrayna raporunda, Rusya’nın işgalinin başladığı 24 Şubat 2022 ile 30 Haziran 2023 arasında toplamda 9 bin 177 sivilin hayatını kaybettiğini, 15 bin 993 sivilin ise yaralandığını duyurdu. Ölüm ve yaralanma dahil sivil kayıplarla ilgili hazırlanan detaylı raporda, cinsiyeti tespit edilen sivil kayıpların yüzde 61’inin erkek, yüzde 39’unun ise kadın olduğu belirtildi. Raporda 535 tespit edilmiş çocuk ölümü olduğu ifade edilirken, gerçekte bu sayıların çok daha yüksek olduğu uyarısı da yapıldı.

Haberin Devamı

Son dönemde sivillere yönelik gerçekleşen saldırılar da raporda yer alırken, Ukrayna’nın doğusundaki Kramatorsk şehrinde yer alan bir lokantaya 27 Haziran’da düzenlenen saldırıda, aralarında Ukraynalı yazar Victoria Amelina’nın ve 4 çocuğun da yer aldığı 13 sivilin yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. 6 Temmuz’da da Ukrayna’nın batısındaki Lviv’e yapılan füze saldırısında 10 sivilin hayatını kaybettiğine işaret edildi.

Çok daha yüksek

Raporda “Belirli yerlerde bireysel sivil kayıplara ilişkin birçok rapor hala doğrulanmayı beklediğinden, gerçek sivil kayıp sayısı önemli ölçüde daha yüksektir. Bu tip yerler arasında Mariupol, Lisiçansk, Popasna ve Severodonetsk yer almaktadır” denildi. OHCHR, Rusya topraklarında ise 58 kişinin yaşamını yitirdiği ve 229 kişinin ise yaralandığına dair bilgi aldıklarını belirtti.

Haberin Devamı

BM misyonunun direktörü Noel Calhoun, 7 Temmuz itibarıyla savaşın 500. gününe girildiğini belirterek, “Bugün, Ukraynalı sivillere korkunç bedeller ödetmeye devam eden savaşta bir dönüm noktasını daha geride bırakıyoruz” dedi.

Zelenskiy’den zafer mesajı!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın 500’üncü gününde çarpıcı ve duygusal bir video mesajı paylaştı.

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı direnişinin simgesi haline gelen Yılan Adası’na giden Zelenskiy, burada hayatını kaybeden askerler anısına çiçek bıraktı. Tarihi belli olmayan videoda Zelenskiy, “Tüm askerlerimize bu 500 gün için özellikle bu zafer noktasından teşekkür etmek istedim” ifadelerini kullandı.