Dünya Savaştan sonra bir ilk! Görüntü Azerbaycan-Ermenistan sınırından, iki asker evine dönüyor

Savaştan sonra bir ilk! Görüntü Azerbaycan-Ermenistan sınırından, iki asker evine dönüyor

13.12.2023 - 15:27 | Son Güncellenme:

Sınır hattında gerçekleşen takas öncesinde silahlı askerlerin ağaçlar arasındaki bir yolda nöbet beklemesi dikkat çekti, aralarında yalnızca onlarca metre vardı.

Savaştan sonra bir ilk Görüntü Azerbaycan-Ermenistan sınırından, iki asker evine dönüyor

Azerbaycan, iki savaş sonunda Karabağ'da yenilgiyi kabul eden Ermenistan'la savaş esirlerinin takas edileceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Azerbaycan medyası, Bakü ve Erivan'ın karşılıklı savaş esirlerini serbest bıraktığı görüntüleri yayınladı.

Takas öncesinde çekilen fotoğraflarda ise Azerbaycan ve Ermenistan askerlerinin ağaçların arasındaki bir yolda ellerinde silahlarla beklediği ve aralarında yalnızca onlarca metre olduğu görüldü.

Savaştan sonra bir ilk Görüntü Azerbaycan-Ermenistan sınırından, iki asker evine dönüyor

Esir takası sırasında görüntü alan gazetecilerin söz konusu yolda olduğu göze çarptı.

AZERBAYCANLI ASKER: ÇOK MUTLUYUM

Savaş esirlerinin takası, Azerbaycan sınırındaki Gazah ile Ermenistan sınırındaki İcavah arasındaki bir bölgede gerçekleşti.

Savaştan sonra bir ilk Görüntü Azerbaycan-Ermenistan sınırından, iki asker evine dönüyor

Serbest kalan Azerbaycanlı asker Hüseyin Akundov, "Sağlığım iyi, Azerbaycan'a döndüğüm için çok mutluyum, her şey yolunda" dedi.

Azerbaycan, Eylül 2020'de başlayan İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda sadece 44 günde Ermenistan'a tarihi bir yenilgi tattırdı. Karabağ'da ayrılıkçı Ermenilerin işgali altındaki toprakların büyük bir bölümü kurtarıldı.

Haberin Devamı

2023 yılının sonbahar mevsimine gelindiğinde ise yeniden çatışma patlak verdi, bu kez Azerbaycan ordusu 24 saatte zafere ulaştı. Ermenistan'ın bile tanımadığı kağıt üstündeki işgalci yönetim teslim oldu, Karabağ'ın tümü Azerbaycan'a geçti.

Bakü ve Erivan, kalıcı barış anlaşması imzalamak için müzakere yürütüyordu. Taraflar, geçen hafta ilişkileri normalleştirme ve esir takası kararı aldıklarını duyurdu.

Varılan anlaşmayı 'uzun zamandır beklenen barış için tarihi bir şans' olarak gördüklerini belirten Azerbaycan ve Ermenistan, yıl sonuna kadar bir barış anlaşması imzalamayı umuyor.

Anlaşma kapsamında 'iyi niyet göstergesi' olarak Azerbaycan'ın 32 Ermeni askerini, Ermenistan'ın iki Azerbaycan askerini serbest bırakması kararlaştırılmıştı.