Dünya Schengen bölgesi parçalanıyor

Schengen bölgesi parçalanıyor

14.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son günlerde artan terör riskleri ve kontrolden çıkan göç, Avrupa Birliği’nde (AB) üye devletler arasındaki pasaportsuz seyahat uygulamasını tehlikeye atarken, İngiliz “Daily Mail” gazetesinin yayımladığı analiz, Avrupa’nın çehresinin her geçen gün değiştiğini ortaya koydu. Söz konusu analizde, AB vatandaşlarının vizesiz seyahat ettiği 27 ülkeyi kapsayan Schengen bölgesinde 11 ülkenin, kimlik incelemesi, pasaport kontrolleri ve araç muayeneleri de dahil sınır kısıtlamalarını yeniden başlattığı bildirildi. 

Schengen bölgesi parçalanıyor

İtalya, bu ay komşusu Slovenya ile sınır kontrollerini artırırken Slovenya da, Macaristan ve Hırvatistan ile olan sınırlarını kontrol edeceğini duyurdu. Şu anda Almanya ile kara ve deniz sınırlarını denetleyen Danimarka, artan terör tehdidi nedeniyle yakında AB’nin başka yerlerinden gelen uçak yolcularını da kapsayacak şekilde kontrolleri genişletebileceğini açıkladı. İsveç, tüm AB sınırlarını kontrol etmeye başlarken, Norveç feribotla ülkeye gelen AB vatandaşlarının denetleneceğini bildirdi. 

Haberin Devamı

Almanya, artık Polonya, Çekya, İsviçre ve Avusturya sınırlarında kimlik kontrolü yapıyor. Fransa ise Belçika, Almanya, Lüksemburg, İsviçre, İtalya ve İspanya sınırlarında kontrole başladı. Avusturya da Macaristan, Slovenya, Slovakya ve Çekya sınırlarına denetleme getirdi. Polonya-Slovakya, Çekya-Slovakya, Macaristan-Slovakya sınırlarına da denetimli geçiş yapılmaya başlandı. Yeni kontrollere ilişkin AB raporuna göre ise birçok ülke sınır kontrollerinin göçmen kılığına giren Ortadoğulu militanların “sızmasını” ve sığınma kabul merkezlerinde oluşan yoğunluğun önüne geçmek için gerekli olduğuna inanıyor.