Dünya Seattle’da hava kirliliği rekoru

Seattle’da hava kirliliği rekoru

22.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin Seattle şehri, bu hafta dünyadaki en kirli havaya sahip kent oldu. Seattle’da aşırı kuraklık, yüksek hava sıcaklığı ve orman yangınının havayı kirlettiği belirtildi.

Seattle’da hava kirliliği rekoru

ABD’nin Washington eyaletine bağlı Seattle kentinin bu hafta üst üste iki gün dünyadaki tüm şehirler arasında en kirli havaya sahip olduğu açıklandı. Seattle’ın Çin’in başkenti Pekin ve Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi gibi hava kirliliğiyle bilinen şehirleri bile geride bıraktığı belirtildi. Çarşamba günü Seattle’ın Hava Kalitesi Endeksi (AQI), İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAIR tarafından “çok sağlıksız” olarak nitelendirilen 240 seviyesini de aştı. Pekin’in AQI’sı ise aynı gün 167 olarak ölçüldü. Seattle’da hava kirliliği gözle görülür hale gelirken, sis, şehrin sokaklarını ve Rainier Dağı’nı kapladı, güneşi kapattı. Yetkililer, Seattle sakinlerine pencereleri kapatmayı, kapılarda hava temizleyicileri çalıştırmayı, dışarıda maske takmayı ve açık havada egzersiz yapmaktan kaçınmayı önerdi. Şehrin kötü havasının, yakındaki Cascade Dağları’ndaki orman yangınlarının, haftalarca süren yüksek derecedeki sıcak ve kuru havayla birleşmesinden kaynaklandığı belirtildi. Bugünden itibaren yağacak yağmurun Seattle’da havayı temizlemesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘En kirliler’ Asya’da

IQAir, 2018 ve 2021 arasında yıl boyunca en kirli havaya sahip şehirlerin Hindistan, Çin ve Pakistan dahil olmak üzere Asya ülkelerinde bulunduğunu açıkladı. IQAir’in havada bulunan partikül seviyelerine göre belirlediği, 2021’de dünyanın en kötü havasına sahip ilk 10 şehri şunlar: 1. Bhiwadi, Hindistan 2. Ghaziabad, Hindistan 3. Hotan, Çin 4. Yeni Delhi, Hindistan 5. Jaunpur, Hindistan 6. Faysalabat, Pakistan 7. Noida, Hindistan 8. Bahawalpur, Pakistan 9. Peşaver, Pakistan 10. Baghpat, Hindistan.