Dünya Seçilmiş kardeşlik

Seçilmiş kardeşlik

04.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Metehan Özdemir, henüz 3.5 aylık bir bebek. Ancak onun hikayesi diğer birçok bebeğin hikayesinden çok farklı. Çünkü Metehan, bu dünyaya 5 yaşındaki ağabeyi Kaan’ın hayatını kurtarmak için geldi.

Seçilmiş kardeşlik

Kaan Özdemir, 1.5 yıl önce karnında oluşan şişlik ve kusma şikayetiyle ailesi tarafından apar topar doktora götürüldü. Yapılan tetkiklerin sonunda minik Kaan’ın lösemi olduğu anlaşıldı. Doktorlar, tedavisine başladıkları Kaan için ilik naklinin şart olduğunu söyledi. Anne Nesrin ile baba Hakan Özdemir çifti, donör için çalmadık kapı bırakmadı ancak bir türlü Kaan’a uygun donör bulunamadı. Aile, hayattaki tek çocuklarını kaybetme korkusu ve son çare olarak gördükleri ilik nakli için Kaan’a kardeş yapmaya karar verdi. Ancak normal yollardan doğacak bebeğin, Kaan’a uygun doku taşımama riski bulunuyordu. Bu nedenle tüp bebek yöntemini tercih ettiler ve Bahçeci Tüp Bebek Merkezi’nden Prof. Dr. Mustafa Bahçeci ve Dr. Necati Fındıklı’ya başvurdular. Bu sayede Kaan’ın hayatını kurtarmak için dünyaya gelecek Metehan’ın doku tipi ağabeyine uyumlu olacaktı.
Araştırmalar sonunda istenilen doku uyumunu taşıyan embriyolar annenin rahmine yerleştirildi. Yöntem başarıyla gerçekleşirken; Metehan, ağabeyi Kaan’a kök hücre vericisi olacak şekilde 3.5 ay önce dünyaya geldi.

Haberin Devamı

Seçilmiş kardeşlik

‘Ağabeyine şifa olacak’

Hem minik Metehan’ın dünyaya gelmesine, hem de ağabeyine hayata verecek olmasına sevinen anne Nesrin Özdemir ise duygularını şöyle özetledi:

“Kaan’ın sağlık kontrolleri devam ediyor. Doktorlar ile son görüşmemizde Kaan’ın sağlık durumunun düzelmek üzere olduğunu, bu seyrin devam etmesi durumunda ilik nakline gerek kalmayacağını belirttiler. Zaten naklin olması için Metehan’ın en az 10 kilo ve 6 aylık süreyi geçmiş olması gerekiyor. Oğlumuzun ilaç tedavisi sürüyor. Kaan’ın lösemiden kurtulması için hastalığın 5 yıl boyunca tekrarlamaması veya ilik nakli olması gerekiyor. 5 yıl içinde hastalık tekrarlamazsa Kaan kurtulmuş olacak. Şu an hastalığın ikinci senesindeyiz. Olumsuz bir durumda, Metehan ağabeyine şifa olacak. İnsanlar donör olmayı ameliyat ortamında gerçekleştirilen bir operasyon gibi algılıyor. Sadece 3 tüp kan verip donör olabilirsiniz. İnsanlarımız boş yere ölmesinler.”

Haberin Devamı

‘6 embriyo uyumlu çıktı’

Dr. Necati Fındıklı (Bahçeci Sağlık Grubu Bilimsel Direktörü): “Ülke genelinde her yıl yaşları 1-15 arasında yaklaşık bin çocukta lösemi tespit ediliyor. Kaan’ın ilik nakli olması gerekmesine karşın, ailesi uygun donörü bulamadı. Tüp bebek uygulamalarında embriyoların genetik olarak doku uyumlu genlerine bakılabiliyor. İstenilen doku uyumunu taşıyan embriyolar anne rahmine naklediliyor. Kaan’a kök hücrelerini bağışlayacak kardeş için tedavi planlamasını Prof. Dr. Güvenç Karlıkaya ile gerçekleştirdik. Yaklaşık 10-12 günlük bir yumurta geliştirme aşamasından sonra da yeterli sayıda embriyo elde edildi. Tüp bebek tedavisi sonunda doku uyumu yönünden uygunluğu incelenen 20’nin üzerinde embriyodan sadece 6’sı Kaan ile uyumlu bulundu. Nesrin Hanım, sorunsuz gebelik sürecinden sonra Metehan’ı planlanan sürede kucağına aldı. Metehan gayet sağlıklı bir gelişim gösteriyor. Ağabeyi ile kardeş olmanın yanında bir de kök hücre kardeşi olmayı bekliyor. Kardeşler daha doğarken birbirlerinin hayatını değiştirebilirler.”