Dünya Sen de mi James Bond

Sen de mi James Bond

03.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir bilim insanı, James Bond film serisinin foyalarını ortaya döktü. Uzman, Bond’un bazı ünlü sahnelerinin “palavra” olduğunu belirledi.

Sen de mi James Bond

Pelin Aykın - İngiliz kimyager ve yazar Dr. Kathryn Harkup, “Süper Casus Bilimi: James Bond Dünyasında Bilim, Ölüm ve Teknoloji” adlı kitabında efsane film serisi James Bond’daki bazı sahnelerin bilimsel olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini inceledi. Harkup, 1962 yapımı ilk film “Dr. No”dan 2021’de vizyona giren son film “Ölmek İçin Zaman Yok”a kadar 25 James Bond filmini analiz etti. Kitaba göre, filmdeki en çılgın sahnelerden bazılarının bilimsel olarak gerçekleşme olasılığı yok.  

Haberin Devamı

■ ALTIN BOYADAN BOĞULMA 

1964 yapımı “Goldfinger”da (Altın Parmak) James Bond, Jill Masterson’ın altın boyayla kaplanmış cesedini buluyor. Bond, vücut tamamen boyanırsa insanların boğulacağını söylüyor. Dr. Harkup, vücudun oksijen kaynağının yalnızca yüzde 2’sinin cilt tarafından emildiğini belirterek tüm cildin boyayla bloke edilmesinin nefes almayı engellemeyeceğini söyledi. 

■ LAZERLE ÖLDÜRME 

Goldfinger’da filme adını veren kötü adam Auric Goldfinger, Bond’u kırmızı lazerle öldürmekle tehdit ediyor. Harkup’a göre, lazerlerin eti ve metali kesebildiği doğru olsa da, Goldfinger’ın lazer mekanizmasından gelen kırmızı ışık buna benzemiyor. İnsan gözünün göremediği kızılötesi ışığın vücudu kesme gibi bir gücü bulunuyor. 

Haberin Devamı

■ KURŞUN ADRES SORMAZ 

1999 yapımı “Dünya Yetmez”de kötü adam Renard, beynine bir kurşun saplanmasına rağmen hâlâ hayatta ve “turp” gibi! Dr. Harkup bunu Bond fantezi dünyasının yararına büyük bir “abartı” olarak nitelendiriyor. Merminin filmde gösterildiği gibi beyinde “düzgün küçük tüneller açmadığını” da belirten doktor, “Mermiyle hasar çok büyük olacak ve muhtemelen ağrı algısıyla ilgili bölgelerin yanı sıra diğer birçok önemli işlevi de devre dışı kalacaktır” dedi. 

■ NANOROBOTLAR 

“Ölmek İçin Zaman Yok”ta, “nanorobot” adlı kırmızı kan hücresi büyüklüğünde, çıplak gözle görülemeyen küçük programlanabilir cihazlar insanlara bulaşıyor. Ancak, Dr. Kathryn Harkup’a göre bu ölümcül küçük robotlar gerçek hayatta yok ve yakın zamanda da var olmaları pek olası değil. Nanobotların icat edilmesi durumundaysa deriden geçip birine bulaşamamasının yanı sıra, vücuda girdiklerinde fiziksel olarak bozulmaları da muhtemel. 

En ünlü ajan

James Bond, İngiliz romancı Ian Fleming tarafından 1953’te yaratılan kurgusal bir karakterdir. 007 kod adı altında MI6 için çalışan bir İngiliz gizli ajanı olan Bond için bugüne kadar 27 film çekildi. Bu filmlerde James Bond ünlü aktörler Sean Connery, David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan ve Daniel Craig tarafından canlandırıldı.