Dünya Şiddet sarmalı!

Şiddet sarmalı!

03.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ile Hamas arasındaki insani aranın sona ermesinin ardından savaş tüm şiddetiyle geri göndü. Cuma sabahtan bu yana İsrail’in saldırıları sonucu ölenlerin sayısı 200’ü aşarken, görüşmelerin de tamamen kesildiği bildiriliyor.

Şiddet sarmalı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail ve Hamas arasında sağlanan insani aranın Cuma sabah saatlerinde son bulmasının ardından İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarına şiddetli bir şekilde geri döndü. Cuma sabahtan bu yana ölenlerin sayısı 200’ü aşarken, Katar’da süren müzakerelerin kesildiği haber veriliyor.

Haberin Devamı

Filistinli yerel kaynaklar, İsrail tarafından Cibaliye mülteci kampına dün yeni bir saldırı gerçekleştirildiğini ve en az 100 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan kamptaki bir binanın hedef alındığı belirtilen saldırıda, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu en az 100 Filistinlinin hayatını kaybettiği, enkazda kalanların kurtarılması için arama kurtarma çalışmalarının başladığı bildirildi. Filistin Sağlık Bakanlığı, insani aranın son ermesinden bu yana İsrail tarafından Gazze Şeridi’ne yönelik başlatılan saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının, çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 200’ü aştığı, yaralananların sayısının ise 650’den fazla olduğu aktarıldı.

Haberin Devamı

Bu arada Filistin Sivil Savunma Servisi, İsrail’in Şucaiyye mahallesine saldırı düzenlediğini ve çok sayıda Filistinlinin yaşadığı bazı evlerin yerle bir olduğunu açıkladı. Açıklamada, enkaz altından en az 300 kişi ölü ve yaralı çıkarıldığı bilgisi verildi.

400 hedef

İsrail ordusu da, Gazze’de 400’ün üzerinde hedefe saldırı gerçekleştirdiğini, Han Yunus’ta 50’den fazla noktanın vurulduğunu duyurdu. Ayrıca, savaş uçaklarının içinde operasyonel komuta merkezi olduğu iddia edilen bir camiyi de hedef aldığı aktarıldı. Han Yunus “savaş bölgesi” ilan edilmişti. İsrail ordusunun, bu nedenle, uçaklarla havadan bildiriler atarak, Han Yunus’un El-Karrara, Khuza, Bani Suheila ve Maan bölgelerin boşaltmasını istediği kaydediliyor.

Öte yandan İsrail, Hamas ile yapılan müzakerelerin “çıkmaza” girdiğini duyurarak, heyetini Katar’dan geri çektiğini bildirdi. Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Hamas’la Katar’da yürütülen dolaylı müzakerelerin “çıkmaza girmesi” nedeniyle İsrail Dış istihbarat Servisi Mossad Başkanı David Barnea’nın ülkesine geri dönmesi talimatı verdiği bildirildi. Açıklamada, varılan mutabakatta Hamas’ın elindeki İsrailli esir çocuk ve kadınların tamamının serbest bırakılması kısmını yerine getirmediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Şiddet sarmalı

‘Uluslararası insancıl hukuka uyulmalı’

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “X” hesabından İsrail’in Gazze’deki saldırılarının yeniden başlaması ve sivil kayıpların artmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “İsrail’in meşru müdafaa hakkını nasıl kullandığı önemli. İsrail’in uluslararası insancıl hukuka ve savaş hukukuna saygı duyması zorunludur. Bu sadece ahlaki bir yükümlülük değil, aynı zamanda hukuki bir yükümlülüktür” ifadesini kullandı. “İnsani ara”ların devam ettirilmesi gerektiğini belirten Borrell, “Aynı zamanda tüm Filistin toprakları için kapsamlı bir siyasi çözüme doğru çalışılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu. Batı Şeria’daki duruma da değinen Borrell, burada Filistinlilerin öldürülmesinden esef duyduğunu bildirdi.

Gazze’den göçe zorlama planı mı?

İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin, “Gazze’deki Filistin nüfusunun azaltılması ve bunun için deniz yolunun açılması” yönünde bir plan üzerinde çalıştığını öne sürdü. Independent Türkçe’nin aktardığına göre, İsrail “HaYom” gazetesinin kıdemli siyasi muhabiri Mati Tuchfeld imzasıyla yayımlanan haberde, Netanyahu’nun savaş kabinesindeki Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’den Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin Refah Sınır Kapısı’nın açılması ve hatta “deniz yollarının da açılmasıyla” tehcir edilmesi planları konusunda çalışmasını istediği belirtildi.

Haberin Devamı

Netanyahu’nun savaş kabinesine, “Filistinlilerin Avrupa ya da Afrika ülkelerine göç etmesi için deniz yolunu açmayı düşündüğü bir planı sunduğu” aktarıldı. Hükümette Netanyahu’nun partisi Likud ve aşırı sağcı isimlerin bu planı “gereklilik olarak gördüğü”, buna karşılık, eski savunma bakanı Benny Gantz ve genelkurmay eski başkanı Gadi Eisenkot’un içinde yer aldığı “merkez” kanadın, “ABD’nin itirazı ve uluslararası baskıyı” gerekçe göstererek buna karşı çıktığı kaydedildi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise, “ülkesinin hiç bir koşulda Filistinlilerin Gazze ya da Batı Şeria’dan zorla gönderilmesine, Gazze’nin kuşatma altında kalmasına ya da Gazze sınırlarının yeniden çizilmesine müsaade etmeyeceğini” söyledi. Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi ile yaptığı görüşmede konuşan Harris, barış çabalarının “sadece Filistin halkına yeniden canlandırılmış bir Filistin yönetimi liderliğinde kendi devletlerine doğru net bir bağlamla başarıya ulaşabileceğini” vurguladı. Kamala Harris, Hamas’ın Gazze’yi kontrol edemeyeceğini ve ABD’nin Gazze’deki tüm rehinelerin serbest bırakılması amacını “durmaksızın takip etmeye” bağlı olduğunu da vurguladı.