Dünya Şi’den Tayvan tehdidi

Şi’den Tayvan tehdidi

17.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20’inci Ulusal Kongresi, dün başkent Pekin’de başlarken, Devlet Başkanı Şi Cinping, “Tayvan’da askeri güç kullanmama sözü vermeyeceğiz” ifadesini kullandı.

Şi’den Tayvan tehdidi

Ülkenin gelecek 5 yılki siyasi yönünü ve yönetim kadrolarını belirleyecek kongrenin açılış töreni ve ilk oturumu dün yapılırken, Şi Cinping, yaklaşık 1 saat 45 dakika süren bir açılış konuşması yaptı. Çin’in, Hong Kong üzerinde kapsamlı bir kontrol sağlayarak bu bölgeyi “kaostan yönetime dönüştürdüğünü” savunan Şi, Tayvan’la ilgili yaptığı değerlendirmede de, “Barışçıl bir yeniden birleşme perspektifi için samimiyetle büyük bir çaba göstermeye devam ediyoruz. Bununla birlikte, güç kullanımından vazgeçme sözümüz yok ve gerekli tüm tedbirleri alma seçeneğini saklı tutuyoruz” tehdidinde bulundu.

Haberin Devamı

Tayvan’ın ana kara ile yeniden birleşmesini tamamlama sözü de veren Şi, ayrılıkçı hareketlere karşı “güç kullanma seçeneğini dışlamadıkları”nın altını çizdi.

‘Pekin savaşa hazır!’

Çin ulusunun gençleşmesi için askeri ve teknolojik gelişmenin hızlandırılması çağrısında bulunan Şi Cinping, askeri teori, personel ve silah modernizasyon için daha hızlı çalışacaklarını, ordunun stratejik yeteneklerini geliştireceklerini de kaydetti. Halk Kurtuluş Ordusu’nun, Çin’in onurunu ve temel çıkarlarını koruması gerektiğini belirten Şi, toprak bütünlüğüyle ilgili olarak da “Pekin’in savaşa girmeye hazır olduğu” mesajını verdi.

Şi, Merkez Komite Çalışma Raporu’nu kongreye sunduğu konuşmasında, “yeni dönem” olarak adlandırdığı kendi iktidarında en önemli başarının yoksullukla mücadele olduğunu öne sürdü. Şi, “yüzyıl hedeflerinden” ilki olarak tanımladığı, ÇKP’nin 2021’deki 100. kuruluş yıl dönümüne kadar ülkede mutlak yoksulluğu sona erdirme hedefine ulaşıldığını, “her yönüyle ortalama refaha sahip bir toplum” yaratıldığını belirtti. Şi Cinping, ülkesini canlandırmak ve “Çinli özelliklere sahip sosyalizmi genişletmek” için halkı, partisinin liderliğini takip etmeye davet etti, gelecek 5 yılın önemli belirleyici olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Modern Çin’in ve ÇKP’nin kurucusu Mao Zedong’dan bu yana ülkenin en uzun süre görevde kalan başkanı olma unvanını bulunduran 69 yaşındaki Şi Cinping’in, bir hafta sürmesi planlanan görüşmelerin ardından, Merkez Komitesi’nin genel kurulunda üçüncü 5 yıllık dönem için seçilmesi bekleniyor.