Dünya Şili'de orman yangınları felakete dönüştü! En az 112 kişi yaşamını yitirdi, 200 kayıp var

Şili'de orman yangınları felakete dönüştü! En az 112 kişi yaşamını yitirdi, 200 kayıp var

05.02.2024 - 11:57 | Son Güncellenme:

Şiddetli orman yangınlarında en az 112 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi ise hala kayıp. Yanı sıra yangınlardan en çok etkilenen şehirlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Şilide orman yangınları felakete dönüştü En az 112 kişi yaşamını yitirdi, 200 kayıp var

Derleyen: Ayşe Kısakürek İtfaiyeciler Cuma günü Şili'nin merkezinde çıkan şiddetli orman yangınlarıyla boğuşuyor. Yetkililer, yangınlardan en çok etkilenen şehirlerde sokağa çıkma yasağını uzattı ve ölü sayısının 112'ye yükseldiğini söyledi. Yangınlar, 1931 yılında kurulan botanik bahçesinin alevler nedeniyle yok olduğu Viña del Mar kenti çevresinde en yoğun şekilde sürüyor. Öte yandan, en az 1.600 kişi ise evsiz kaldı.

Haberin Devamı

Şehrin doğu ucundaki alevler ve duman bazı insanların evlerinde mahsur kalmasına yol açtı. Yetkililer, Viña del Mar ve çevresinde 200 kişinin kaybolduğunun bildirildiğini açıkladı. 300 bin nüfuslu şehir popüler bir sahil beldesi olarak biliniyor.

YAKLAŞIK 1.100 EV HARAP OLDU

Şilide orman yangınları felakete dönüştü En az 112 kişi yaşamını yitirdi, 200 kayıp var

Bölgede olağanüsü hal (OHAL) ilan eden Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, yangınların söndürülmesi için 'gerekli tüm kaynakları' seferber ettiğini aktardı. Afet bölgesini ziyaret eden Boric, OHAL sayesinde acil yardım ekiplerini bölgeye daha rahat ulaşabileceklerini belirtti. Yangınlar hızla yayılırken, arama kurtarma ekipleri afet bölgesine ulaşmakta zorlanıyor. 

Pazar günü geç saatlerde Şili'nin adli tıp servisi, teyit edilen ölü sayısını 112 kişi olarak güncelledi. Yaklaşık 1.100 evin zarar gördüğü de gelen bilgiler arasında.

Haberin Devamı
1/3

2/3

3/3

Yetkililer, etkilenen bölgelerdeki insanlardan evlerini olabildiğince çabuk şekilde tahliye etmelerini isterken, yangından uzakta olanlara ise itfaiye araçlarının ve ambulansların geçişini kolaylaştırmak için evlerinde kalmaları söylendi. Bölgede şu ana kadar binden fazla evin yandığı açıklandı. Hükümet halka, orman yangınlarından etkilenen bölgelere gidilmemesi uyarısı yaptı.

ÜLKE TARİHİNDE EN FAZLA CAN KAYBINA YOL AÇAN YANGIN

Şilide orman yangınları felakete dönüştü En az 112 kişi yaşamını yitirdi, 200 kayıp var

Henüz sebebi netleşmeyen orman yangınlarıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Ordunun da seferber edildiği yangın söndürme çalışmalarına yaklaşık 1400 itfaiye görevlisi katılıyor. Öte yandan Valparaíso Valisi Rodrigo Mundaca yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gabriel Boric'in de dile getirdiği teoriyi tekrarlayarak bazı yangınların 'kasıtlı olarak' çıkarılmış olabileceğine inandığını aktardı.

Valparaiso'daki afetin, Şili'nin tarihinde en fazla can kaybına yol açan orman yangınları olduğu sanılıyor. Yangınlardan etkilenenlerin çoğu, yaz tatili için ülkenin sahil şeridinde bulunanlar. Yaz aylarında birçok turistin ziyaret ettiği sahil kasabası Valparaiso, başkent Santiago'dan 116 kilometre uzakta. Şili Sağlık Bakanlığı daha önce bölgedekilere yönelik bir uyarı mesajı yayımlamıştı.

Haberin Devamı

Bakanlık ayrıca zorunlu olmayan ameliyatların ertelenmesini istemiş ve seyyar hastanelerin kurulacağını duyurmuştu. Üniversiteden mezun olmak üzere olan tıp fakültesi öğrencileri de sağlık çalışanlarına yardımcı olmak üzere afet bölgesinde görevlendirilecek.