Dünya Şipşak ilhak!

Şipşak ilhak!

30.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kremlin, Ukrayna’da işgal ettiği ve referandum düzenlediği dört bölgeyi bugün ilhak edeceğini duyurdu. Ancak Rusya, ilhak edeceği bölgelerin önemli kısmını kontrol altında tutamıyor.

Şipşak ilhak

Rusya, Ukrayna’da işgal ettiği toprakları büyük bir hızla ilhak etme kararı aldı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, referandum yapılan Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rus topraklarına resmi katılımı için bugün Kremlin Sarayı’nda tören düzenleneceğini açıkladı. Tören, Kremlin’deki Aziz Georgievski Salonu’nda düzenlenecek. Rus çarlarının savaş seferlerini duyurduğu salon, 2014’te Kırım’ın ilhakı törenine de ev sahipliği yapmıştı.

Haberin Devamı

Rusya’nın aktardığına göre, Ukrayna’nın Donbas bölgesindeki Donetsk, Luhansk ile güneydeki Zaporijya ve Herson’da gerçekleşen tartışmalı referandumlarda, büyük oranda “Evet” oyu çıkmıştı. Bu bölgelerde Rusya’nın atadığı liderlerin ilhak için resmen başvurmasının ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün resmi belgeleri imzalayacak. Peskov, TSİ 15:00’te gerçekleşecek törende Putin’in detaylı bir konuşma yapacağını da duyurdu.

Moskova’daki Kızıl Meydan’a da tören için bir sahne kuruldu. Meydan çevresindeki panolara da dört bölgenin Rusya toprağı olduğuna ilişkin posterler asıldı. Peskov, dört bölgenin cuma gününden itibaren Rus toprağı sayılacağını söyledi.

Şipşak ilhak

Seferberlik çerçevesinde çağırılanlar birliklere katılmaya devam ederken, çoğunun hayli yaşlı ve formsuz olduğu dikkat çekiyor. Rusya lideri Putin, seferberlikte yapılan hataların düzeltilmesi talimatı vererek, çok sayıda çocuğu olan babalar, kronik hastalar veya askerlik yapamayacak durumda olan kişilerin evlerine gönderilmelerini istedi.

Haberin Devamı

Kontrol bile etmiyor

İşgal altındaki bölgelerde gerçekleştirilen referandumlar, Rusya dışında tanınmamış, Batı dünyası ve Ukrayna yönetimi oylamaların “düzmece” olduğunu, sonuçların tanınmayacağını açıkça belirtti. ABD ve Avrupa Birliği ise referandumlar nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Bununla birlikte Rusya, referandum gerçekleştirdiği topraklarda bile kontrolü sağlamış durumda değil. Rusya bu 4 bölgeden yalnızca Luhansk’ı büyük oranda kontrolünde tutuyor. Donetsk’te yüzde 60 kontrol Rusya’da ancak Ukrayna’nın ilerleyişi sürüyor. Zaporijya ise kent merkezi dahil olmak üzere büyük oranda Ukrayna kontrolünde. Herson’da kent merkezi Rus kontrolünde ancak son dönemde Ukrayna ordusu ilerleme kaydetti. Putin, ilhak edilen bölgelere saldırılması durumunda nükleer silaha başvurabileceğini söylemişti.

Finlandiya yolu da kapandı

Rusya’da seferberlik ilan edilmesinin ardından çok sayıda Rus ülkeyi terk ederken, sınırlarını Ruslara tamamen kapatan ülkelerin arasına Finlandiya da katıldı. Finlandiya, 30 Eylül itibariyle sınırlarını Rus turistlere kapatacağını duyurdu. Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Rusların ülkeye girişinin artık Finlandiya’nın uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığını belirtti. Geçtiğimiz pazartesi günü Finlandiya Sınır Muhafızları, seferberlikten kaçan Rusların ülkeye girişini engellemek için sınıra çit inşa edilmesini istemişti. Finlandiya sınırı Rus vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine karadan giriş yapabilmesi için açık kalan tek geçiş noktasıydı.

Haberin Devamı

Kuzey Akım’da bir sızıntı daha

Şipşak ilhak

Rusya gazını Avrupa Birliği sınırlarına taşıyan Kuzey Akım boru hatlarında bir sızıntı daha tespit edilirken, toplam sayı 4’e çıktı. İsveç, son sızıntının Kuzey Akım 2 boru hattında tespit edildiğini duyurdu. İsveç Sahil Güvenlik Sözcüsü Jenny Larsson, “Bu 4. sızıntı. Bu 4 sızıntıdan ikisi İsveç’in, diğer ikisi Danimarka’nın münhasır ekonomik bölgesinde bulunuyor” ifadelerini kullandı. Yetkililer ağır sabotaj şüphesiyle soruşturma başlattı. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de, sabotaj şüphesini görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni Cuma günü toplantıya çağırdığını duyurdu.

Haberin Devamı

Yaşananlar sonrası sabotaj ihtimali değerlendirilirken, gözler Rusya’ya çevrilmişti. Avrupa basınında yer alan haberlerde, sızıntıdan önceki günlerde Rus denizaltılarının bölgede tespit edildiği ifade ediliyor. AB, ABD ve NATO, hasarın kasten verildiğine yönelik açıklamalar yaparken, henüz doğrudan Moskova’yı suçlamadı.

Rusya’dan ABD iddiası

Rusya ise iddiaları reddederken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Böyle bir terör eyleminin bir devletin katılımı olmadan gerçekleştirildiğini düşünmek çok zor” diye vurguladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, olayların ABD istihbaratı tarafından kontrol edilen bölgelerde yaşandığını öne sürdü.

Sızıntıların ardından, Avrupa’da altyapı tesislerine yönelik koruma önlemleri artırılırken, şu anda Avrupa’nın en büyük doğalgaz tedarikçisi haline gelen Norveç, önemli altyapı tesislerini korumak için orduyu görevlendireceğini duyurdu.