Dünya Skandal saldırıya tepki

Skandal saldırıya tepki

04.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail ordusunun Gazze’de uluslararası yardım kuruluşu “World Center Kitchen”’ın (WCK) 7 çalışanının ölmesine neden olan hava saldırısına tepkiler sürüyor. Saldırı nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden da İsrail’e sert tepki gösterdi, “Gazze’de aralarında bir ABD’linin de bulunduğu World Central Kitchen’dan 7 insani yardım çalışanının ölümü karşısında öfkelendiğini ve kalbinin kırıldığını” söyledi.

Skandal saldırıya tepki

“Savaş ortasında aç kalan sivillere yiyecek ulaştırıyorlardı. Cesur ve özveriliydiler. Ölümleri trajedidir” diyen Biden, bunun tek bir olay olmadığını belirtti ve “İsrail, sivillere son derece ihtiyaç duyulan yardımı sağlamaya çalışan yardım çalışanlarını korumak için yeterince çaba göstermedi” dedi. BM Özel Raportörü Francesca Albanese ise, İsrail’in 7 yardım görevlisini “kasten öldürdüğüne” inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Özür dilediler

İsrail ordusu ise skandal saldırı sonrası tüm sorumluluğu üstlendi. Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, saldırı nedeniyle özür diledi ve bunun bir “yanlış kimlik tespiti”nin sonucu olduğunu belirtti. Halevi, “Bu, geceleri çok karmaşık şartlardaki bir savaş sırasında yanlış tanımlamanın ardından gelen bir hataydı. Böyle bir şeyin olmaması gerekirdi” dedi. Başbakan Binyamin Netanyahu ise, “savaşta böyle şeyler olabileceğini” savundu.

İsrail’in Haaretz gazetesi de, İsrail ordusundaki kaynakların, saldırıyı “sahadaki komutanların disiplin eksikliğine” bağladığını yazdı. Söz konusu kaynaklara göre, saldırı emrini veren komutanlar ‘emir ve talimatlara aykırı’ davrandı. İsrail ordusu, Deir el-Balah’taki depodan ayrılan 3 WCK aracını hedef almıştı.