Dünya ABD bitsin istiyor, AB ülkelerinden yerleşimci baskısı

ABD bitsin istiyor, AB ülkelerinden yerleşimci baskısı

16.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Savaşın kısa süre içerisinde bitirilmesini isteyen ABD, İsrail ordusunun bundan sonra yoğun saldırılar yerine, daha ‘istihbarat odaklı operasyonlar’ yapmasını talep ediyor.

ABD bitsin istiyor, AB ülkelerinden yerleşimci baskısı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail’e yaptığı ziyarette oldukça önemli mesajlar verdi. Sullivan, harekatta sivillerin korunmasına yönelik daha çok nokta atışlar yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunurken, Beyaz Saray’ın, savaşın kısa sürede bitmesini istediğini de yineledi.  

Haberin Devamı

Sullivan, Tel Aviv ziyaretinde İsraillilerle Gazze’deki yüksek yoğunluklu askeri harekâtın daha düşük bir harekata geçirilmesi konusunu görüştü.

“New York Times”ta yer alan habere göre, Sullivan, bir takvim belirtmedi ancak 4 ABD’li yetkili, Başkan Joe Biden’ın İsrail’in yaklaşık üç hafta içinde daha kesin taktiklere geçmesini istediğini söyledi. Sullivan İsrail’in Kanal 12 televizyonuna verdiği demeçte de, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İsrail’in operasyonlarda daha hassas ve hedefe yönelik bir aşamaya geçmesi konusunda “yapıcı” görüşmelerde bulunduğunu söyledi. 

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby de gazetecilere Sullivan’ın “yakın gelecekte” daha düşük yoğunluklu operasyonlara olası bir geçişi tartıştığını söyledi. Bu İsrail’in harekatında önemli bir değişikliğe neden olacak. Zira İsrail ordusu özellikle Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yoğun saldırılar gerçekleştirmişti. ABD’nin strateji değişiminin yıl sonuna kadar gerçekleşmesini istediği ifade ediliyor. 

Haberin Devamı

Öte yandan ABD’li yetkililerin, İsrail, Filistin Yönetimi ve bölgedeki diğer ülkelerle Gazze’nin gelecekte nasıl yönetileceğine dair görüşmelerinin sürdüğü ifade ediliyor. Savaş sonrası Gazze’nin güvenlik kontrolünün Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas liderliğindeki yönetime devredilmesi seçeneği, son haftalarda sıklıkla gündeme geliyor. Ancak bu ihtimale İsrail ve Hamas’ın olumsuz baktığı biliniyor. Sullivan, dün Abbas ile bir araya gelirken, Abbas yaptığı açıklamada “Gazze Filistin devletinin ayrılmaz bir parçasıdır” ifadesini kullandı. Sullivan’ın ayrıca “İsrail’in uzun vadede Gazze’yi işgal etmesinin “adil” olmayacağını söylemesi de dikkat çekti. 

AB ÜLKELERİNDEN YERLEŞİMCİ BASKISI 

Avrupa Birliği (AB) ve 14 ülke, İsrail’e İşgal altındaki Batı Şeria’da devam eden yerleşimci şiddetine karşı acil ve somut adımlar atması için çağrıda bulundu. Yapılan ortak açıklamada, aşırılık yanlısı yerleşimcilerin Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik rekor sayıdaki saldırılarının endişe verici olduğu ifade edildi. Yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerinin kınandığı açıklamada, “İsrail’e uluslararası hukuktan, özellikle IV. Cenevre Sözleşmesi’nin 49. maddesinden doğan yükümlülüklerini hatırlatıyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Haberin Devamı

HAMAS LİDERLERİ İÇİN PARA ÖDÜLÜ 

Gazze Şeridi’nde Hamas liderlerini arayan İsrail ordusu, bu konuda bilgi veren kişilere para ödülü vaadinde bulundu. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’ne el ilanları atarak Hamas’ın üst düzey yetkilisi Yahya Sinwar ve diğer komutanların nerede olduğu hakkında bilgi almak için ödül vereceği öğrenildi. Buna göre Sinwar için 400 bin dolar, Muhammed Deif için ise 100 bin dolar ödül verilecek. 

AA MUHABİRİNİ YERDE TEKMELEDİLER

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te Cuma namazı öncesi gelişmeleri izleyen AA foto muhabiri Mustafa Haruf’a tüfeğin namlusuyla vurup, tekmeledi. Eski Şehir bölgesindeki Mescid-i Aksa ve çevresinde kılınacak Cuma namazı öncesi İsrail polisi, buradaki olayları izleyen gazetecilere saldırdı. Polisler Anadolu Ajansı foto muhabiri Haruf’a tüfeğin namlusuyla vurdu, yere düşürüp, defalarca tekmeledi. İsrail güçleri ayrıca, o anları kaydetmeye çalışan gazetecilere de fiziki müdahalede bulundu. AA’nın yaptığı açıklamada, Haruf’un yüzünde ve vücudunda yaralanmalar oluştuğu, Doğu Kudüs’teki Makasid Hastanesi’ne kaldırıldığı belirtildi.