Dünya Son dakika... ABD lideri Biden Ukrayna'da

Son dakika... ABD lideri Biden Ukrayna'da

20.02.2023 - 12:58 | Son Güncellenme:

Rus işgalinin yıldönümünde Polonya'yı ziyaret edeceği açıklanan Joe Biden, dünyaya büyük bir sürpriz yaptı. ABD ve Ukrayna liderleri Kiev sokaklarında yürürken, hava sirenleri çalıyordu.

Son dakika... ABD lideri Biden Ukraynada

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığı 24 Şubat 2022'den bu yana başkent Kiev en önemli konuğunu ağırlıyor. ABD lideri Joe Biden, büyük bir sürpriz yaparak Kiev'e gitti. Başkan Biden'ın işgalin yıldönümünde Ukrayna'nın batı komşusu Polonya'yı ziyaret edeceği duyurulmuştu. Ancak hiç kimseye haber vermeden Kiev'e giden Biden'ın ziyaretini, uluslararası haber ajansları ve yayın kuruluşları 'son dakika' koduyla duyurdu.

Haberin Devamı

Rus işgaline karşı direnen Ukrayna'nın başkenti, daha önce Boris Johnson, Rishi Sunak, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz gibi Batılı liderleri ağırlamıştı. Ancak ABD Başkanı'nın Kiev'i ziyaret etmesi, savaşın başından bu yana bir ilk niteliği taşıyor. Kiev'den sosyal medyaya yansıyan ilk görüntülerde, ABD Başkanı Biden ve Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin St. Michael Manastırı'na doğru yürüdüğü anlarda hava sirenlerinin çaldığı duyuldu.

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

Amerikan New York Times gazetesi, Polonya'ya inen Joe Biden'ın uzun bir tren yolculuğunun ardından Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ulaştığını yazdı. New York Times, güvenlik endişeleri nedeniyle duyurulmayan ziyaretin başlangıcını ise şu ifadelerle aktardı:

"Biden, Cumartesi gecesi başkent Washington'da First Lady ile birlikte ender bir akşam yemeği yedi. Ardından Washington'dan Air Force One uçağına binerek ayrıldı. ABD liderinin Salı sabahı Polonya'nın başkenti Warşova'ya iki günlük bir ziyaret için ulaşması planlanıyordu. Yetkililer, Ukrayna'ya bir geziye dair başka planlar olduğunu defalarca yalanladı. Gerçekten de, Beyaz Saray Pazar akşamı Joe Biden'ın Pazartesi günü Washington'da olacağına dair program yayınladı."

BBC'nin Ukrayna muhabiri James Waterhouse, 'Kiev resmi ziyaretler yabancı değil ancak bu diğerlerinden farklı' yorumunu yapıyor:

Haberin Devamı

"ABD Başkanı Joe Biden Kiev'e sürpriz bir ziyaret yaptı. ABD liderinin Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile topyekun bir çatışmanın ortasında buluşması, sembolik ve önemli. İşgalin üstünden neredeyse bir yıl geçerken Moskova'ya açık bir mesaj gönderiyor: ABD ve Batı, Ukrayna'yı desteklemekten çekinmeyecek."

BBC'nin bir diğer muhabiri Alice Cuddy, Kiev'deki barikatların kaldırıldığını ve yolların yeniden açıldığını bildiriyor. Biden'ın Kiev'i ziyaret edeceği dedikodularının bütün sabah boyunca dillendirildiğini aktaran Cuddy, gazetecilerin şehir meydanında toplandığı dakikalarda her şeyin gizli tutulduğunu ancak bir şeylerin yaşandığının açık olduğu yorumunu yaptı.

Son dakika... ABD lideri Biden Ukraynada

Ukrayna lideri Zelenskiy, Telegram hesabından Joe Biden'la el sıkışırken çekilmiş bir fotoğrafı paylaşıp şu mesajı yazdı:

"Joseph Biden, Kiev'e hoşgeldin. Ziyaretiniz, bütün Ukraynalılar için olağanüstü bir destek işaretidir."

'PUTİN TAMAMEN YANILIYORDU'

Beyaz Saray'ın resmi sayfasında yer alan açıklamaya göre, ABD lideri Kiev'de Ukrayna'ya 'sarsılmaz' destek güvencesi verdi. ABD Başkanı, "Putin yaklaşık bir yıl önce Ukrayna'yı işgale giriştiğinde Ukrayna'nın zayıf olduğunu ve Batı'nın bölünmüş olduğunu düşündü. Ancak tamamen yanılıyordu" dedi.

Joe Biden, ayrıca Ukrayna'ya gönderilecek yeni silah paketine dair detaylar paylaşacağını, Rusya'yı hedef alan ek yaptırımlar açıklayacağını da belirtti.

ABD'nin başını çektiği Batılı ülkeler, 24 Şubat 2022'den itibaren itibaren Ukrayna'ya on milyarlarca dolarlık silah desteği sağladı. Ukrayna ordusuna Javelin tanksavarlarıyla başlayan ABD'nin silah yardımı, daha sonra uzun menzilli çoklu füze HIMARS'larla devam etti. 80 kilometre menzili bulunan HIMARS'lar savaşın kaderini değiştirdi, Rus işgalcilerin ilerleyişi durduruldu ve Ukrayna haftalar içinde karşı taarruza geçti. 2022'nin sonbaharında Rusya lideri Vladimir Putin'in taktik değişikliğe gidip Ukrayna şehirleri ve altyapı tesislerini füze yağmuruna tutması, Washington'ı işgalin başında kimsenin hayal edemeyeceği bir adım atmaya itti. ABD, Ukrayna'ya ünlü Patriot hava savunma sistemlerini sevk edeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

2023'ün ilk haftalarında ise Batılı ülkeler Ukrayna'nın aylardır talep ettiği diğer önemli silah tankları sahaya sürdü. Almanya Leopard tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi, ABD ise Abrams'ları Rus işgalcilere karşı cepheye sevk edeceğini duyurdu.

Geçtiğimiz aydan bu yana gündemdeki ana başlık ise, Ukrayna'ya savaş uçağı yollanıp yollanmayacağı. Kiev yönetimi, Batılı müttefiklerinden F-16 savaş uçakları istiyor.