Dünya ABD ordusuna karşı 100 bin savaşçı! Arap basını İran'ın planını yazdı: Orta Doğu'dan atacaklar

ABD ordusuna karşı 100 bin savaşçı! Arap basını İran'ın planını yazdı: Orta Doğu'dan atacaklar

21.01.2024 - 16:05 | Son Güncellenme:

İran'ın ABD'yi Orta Doğu'dan atmak için hazırlıklara başladığını yazan Arap basını, 790 milyon dolarlık finansman ile 100 bin kişilik bir ordu kurulduğunu öne sürdü.

ABD ordusuna karşı 100 bin savaşçı Arap basını İranın planını yazdı: Orta Doğudan atacaklar

7 Ekim sabahı sabahı Hamas güçleri yerel saatle 06.00 civarında İsrail sınırından hem karadan hem de havadan sızmaya başladı. Kısa süre içerisinde binlerce kişi İsrail'in güneyini adeta işgal etti ve 5 bin füze fırlattı. Hamas'ın 7 Ekim baskınında İran'ın rol aldığı yönündeki haberleri bizzat dini lider Ali Hamaney tarafından yalanlandı ancak Hamaney saldırıyı yapanların ellerinden öptüğünü söylemekten de geri kalmadı. Geride kalan 107 günde İsrail-Hamas arasındaki savaşa İran destekli Husiler ve Hizbullah'ta dahil oldu. Savaşın yayılmasıyla birlikte Lübnan ve Suriye'de İran'ın Devrim Muhafızları komutanlarına peş peşe suikastlar düzenlendi. Bu saldırılardan sonuncusu ise dün yaşandı.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye’de’nin başkenti Şam’da beş üst düzey İranlı güvenlik yetkilisinin öldürüldüğü saldırının “karşılıksız” kalmayacağını söyledi. Mehr haber ajansı, saldırıda İran Devrim Muhafızları’nın Suriye’deki istihbarat şefinin öldürüldüğünü duyurdu. Öldürülen dört kişinin isimleri Hojatullah Omidhar, Ali Aghazadeh, Hossein Mohammadi ve Saeed Karimi olarak açıklandı, ancak askeri rütbeleri hakkında bilgi verilmedi.

ABD ordusuna karşı 100 bin savaşçı Arap basını İranın planını yazdı: Orta Doğudan atacaklar

100 BİN KİŞİLİK MİLİS GÜCÜ

MiddleEastEye (MEE) internet sitesinde yer alan analizde ise İran'ın ABD'yi Orta Doğu'dan tamamen atma planı ve Washington'un bu plana nasıl cevap vereceği yazıldı. Geçtiğimiz Eylül ayına kadar İran tarafından desteklenen Iraklı paramiliter güçlerin ABD'ye saldırıları durdurduğunu hatırlatan MEE, 7 Ekim sonrası bu grupların tekrar aktif hale geldiğini aktardı. İran destekli savaşçıların Irak'taki ABD ordusuna 70 farklı saldırı düzenlediğini belirten MEE, ABD ve İran'ın Orta Doğu'da geri adım atmamak için gerilimi daha da artıracağını belirtti.

Haberin Devamı

İran'ın asıl amacının ABD'yi tamamen Irak'tan atmak olduğunu belirten MEE, Gazze'deki savaşın İran'ın bu planı için bir fırsat olduğunu öne sürdü. Buna göre Irak'ta aktif olarak bulunan Haşdi Şabi savaşçılarına İran hükümeti yaklaşık 700 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı ayrıca sayılarını da 100 bine çıkarmak için harekete geçti.

ABD ordusuna karşı 100 bin savaşçı Arap basını İranın planını yazdı: Orta Doğudan atacaklar

"KAPANA KISILDILAR"

Analistlere göre ABD'nin Irak'tan tamamen atılmasını Irak hükümeti ve Hizbullah dahi istemiyor çünkü Washington ile finansa dayalı bir ilişkileri bulunuyor. Bu bağlamda İran'ın ABD'yi Orta Doğu'dan atmak yerine bir yük haline getirmesi gerektiğini belirten Atlantik Konseyi'nden bir yetkili, "ABD askerleri, İran'ın saldırıları nedeniyle, Irak'ta kapana kısılmış durumdalar. Şehre bile gidemiyorlar, bir süre sonra neden burada olduklarını sorulmaya başlanacak" dedi.