Dünya Son dakika... ABD'liler bile inanamadı! 'Güdümsüz füze kullanıyorlar'

Son dakika... ABD'liler bile inanamadı! 'Güdümsüz füze kullanıyorlar'

15.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in, ABD’nin Gazze’deki harekatta sivillerin hayatına yönelik daha fazla önem göstermesi yönündeki çağrılarına rağmen, kullandığı mühimmatın neredeyse yarısının “güdümsüz” olduğu ifade ediliyor.

Son dakika... ABDliler bile inanamadı Güdümsüz füze kullanıyorlar

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - İsrail’in Gazze’de Hamas’a yönelik saldırıları sürerken, başta ABD olmak üzere pek çok müttefiki, sivillerin korunmasına özen gösterilmesi yönünde çağrılarda bulunmuştu. Ancak sivil ölümlerinin giderek artması, ABD’yi de rahatsız etmişti. Nitekim ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz günlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu sert biçimde eleştirmiş ve Washington’un Gazze’de olanlardan duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti. Biden, İsrail’in sivilleri ayırt etmeksizin Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar nedeniyle uluslararası toplumun desteğini kaybetmeye başladığını ifade etmişti. 

Haberin Devamı

ABD merkezli CNN de, İsrail’in Gazze’de kullandığı füze ve bombaların neredeyse yarısının güdümlü olmadığını ortaya çıkardı.

CNN’in ABD istihbaratına dayandırdığı habere göre, bu bombaların kullanımı, Gazze gibi nüfusun yoğun olduğu yerlerde siviller ölümlerinin artmasına yol açıyor. ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’nce derlenen ve 3 kaynak tarafından açıklanan rapora göre, İsrail’in kullandığı 29 bin havadan karaya mühimmatın yaklaşık yüzde 45’i güdümsüz füzeden oluşuyor. Geri kalan ise hassas güdümlü mühimmatlar. 

ABD’li yetkili, İsrail ordusunun güdümsüz bombaları savaş uçağında dik dalış yaparken kullandığını ve bunun atışı hassaslaştırdığını söylese de, İsrail’in yoğun nüfuslu bölgede mümkün olan en hassas silahı kullanması gerektiği ifade ediliyor. 

Haberin Devamı

‘SONUNA KADAR DEVAM’ 

Öte yandan hem İsrail hem de Hamas kanadından savaşın devamıyla ilgili açıklamalar geliyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası baskılara rağmen Gazze Şeridi’ndeki saldırıları sürdüreceklerini belirterek, “Sonuna kadar devam edeceğiz” dedi. Dışişleri Bakanı Eli Cohen de, ülkesinin Gazze’deki savaşa “uluslararası destek olsun ya da olmasın devam edeceğini” söyledi. Cohen, şu aşamada bir ateşkesin Hamas’a verilecek ‘bir hediye’ olacağını öne sürdü. 

Hamas lideri İsmail Haniye ise, Netanyahu’nun “Zafere ve Hamas’ın yok edilmesine kadar devam edeceğiz” sözlerine yanıt verdi. Haniye, savaşın ardından Hamas’sız bir Gazze olacağını söyleyenlerin hayal kurduğunu belirtti. 

Nitekim sahada çatışmalar yoğun biçimde devam ediyor. Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cenin’de ve güneyindeki Han Yunus’da hava saldırılarını sürdürdü. İsrail ordusunun güneydeki Refah kentine yönelik saldırılara ise insani nedenlerle ara verdiği açıklandı.

FİLİSTİN KIZILAYI EKİPLERİYLE BAĞLANTISINI KAYBETTİ

İsrail saldırıları nedeniyle beşinci kez Gazze Şeridi’nde telekomünikasyon hizmetlerinin çökmesinin ardından Filistin Kızılayı, tüm ekipleriyle bağlantısını kaybettiğini açıkladı. Kızılay tarafından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılar sırasında yaşanan beşinci telekomünikasyon kesintisi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki operasyon odası ve orada faaliyet gösteren tüm ekiplerimizle irtibatımız tamamen kesildi” denildi.

Haberin Devamı

BM'DEN TUZLU SU UYARISI

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Gazze'deki tünelleri tuzlu suyla doldurmasının sivillere ve çevreye ciddi zararları olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

GAZZE'DE TELEKOMÜNİKASYON HİZMETLERİ DURDU

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 69’uncu gününde devam ederken, Gazze Şeridi’ndeki telekomünikasyon hizmetleri bir kez daha kesildi. Filistin Telekomünikasyon (PALTEL) şirketi tarafından yapılan açıklamada, “Devam eden saldırı nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki tüm telekomünikasyon hizmetlerinin kesildiğini duyurmaktan üzüntü duyuyoruz. Gazze yeniden karanlığa gömüldü” denildi.