Dünya Son dakika: Azerbaycan'da zafer Aliyev'in! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tebrik telefonu

Son dakika: Azerbaycan'da zafer Aliyev'in! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tebrik telefonu

07.02.2024 - 20:36 | Son Güncellenme:

Azerbaycan'da, erken cumhurbaşkanı seçimleri için oy kullanma işlemi tamamlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Aliyev seçimde yüzde 90'ın üzerinde bir oy aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon ile görüştüğü Aliyev’i Cumhurbaşkanlığı seçiminde kazandığı zafer nedeniyle tebrik etti.

Azerbaycan'da yapılan cumhurbaşkanı seçimini kesin olmayan ilk sonuçlara göre, İlham Aliyev yüzde 92,1 oyla kazandı. CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, "Şu an her yerde kutlamalar var. 4 buçuk milyondan fazla kişi sandığa gitti oy verdi. Yüzde 90'ın üzerinde bir oy aldı Aliyev. İlerleyen saatlerde Aliyev'in bir konuşma yapması da bekleniyor." bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Son dakika: Azerbaycanda zafer Aliyevin Cumhurbaşkanı Erdoğandan tebrik telefonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tebrik telefonu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev’i Cumhurbaşkanlığı seçiminde kazandığı zafer nedeniyle tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Aliyev’in yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin Azerbaycan için hayırlı olması temennisini dile getirdi.

Kutlamalar başladı

Ankete göre, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa oyların yüzde 1,5’ini, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev oyların yüzde 1,2’sini, Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev oyların yüzde 0,9’unu, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev oyların yüzde 0,4’ünü ve bağımsız aday Fuat Aliyev ise oyların yüzde 0,3 oy aldı.

Haberin Devamı

Son dakika: Azerbaycanda zafer Aliyevin Cumhurbaşkanı Erdoğandan tebrik telefonu

Aliyev’in başkanlığını yaptığı Yeni Azerbaycan Partisi (YAP), galibiyet kutlamalarına başladı. Şehrin farklı noktalarında başlayan kutlamalar, Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nin önünde düzenlenen konserle devam etti.

Seçime katılım oranı yüzde 76,73

Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu (MSK) yerel saatle 8.00’de başlayan oy verme işleminin 19.00 itibarıyla resmen bitti ve sayım işleri başladığını duyurdu. MSK tarafından resmi olmayan ilk sonuçların açıklaması beklenilirken, seçimlere yüzde 76,73 katılım sağlandığı belirtildi. Oyları sayma işlemleri devam ederken, Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu 10 gün içerisinde sonuçları Anayasa Mahkemesi’ne ulaştıracak ve sonuçların onaylanmasının ardından resmen cumhurbaşkanı açıklanacak.

“Seçimi 90 bin 372 gözlemci takip etti"

Azerbaycan'da seçimleri, 70 ülke, 49 uluslararası örgütten 790’ı yabancı olmak üzere toplam 90 bin 372 gözlemci izledi. Ülke basını dışında 109 uluslararası medya kuruluşundan 216 yabancı gazeteci de seçimi yakından takip ediyor. Seçimlerde Milli Meclisten 4 milletvekili ve 3 meclis dışından 7 aday yarıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yeni Azerbaycan Partisi'nin adayı mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yanı sıra Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin adayı Kudret Hasanguliyev, Milli Cephe Partisi'nin adayı Razi Nurullayev, Büyük Azerbaycan Partisi’nin adayı Elşad Musayev, Büyük Kurtuluş Partisi’nin adayı Fazil Mustafayev, bağımsız adaylar Zahid Oruç ve Fuad Aliyev yarıştı.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Aliyev'e tebrik mesajı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Azerbaycan’da gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimini kazanarak yeniden Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçilen Sayın İlham Aliyev’i tebrik ediyor, görevinde üstün başarılar diliyorum. Seçim sonuçlarının, tek millet- iki devlet anlayışı ile ortak hedeflere birlikte yürüdüğümüz dost ve kardeş Azerbaycan halkı için hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan, Aliyev'e tebrik mesajı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, mesajında, "Can Azerbaycan'da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Azerbaycan halkının desteği ile tekrar Cumhurbaşkanı seçilen Sayın İlham Aliyev'i tebrik ediyor, yapılan seçimlerin kardeş Azerbaycan halkına ve bölgemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Türkiye ve Azerbaycan 'Tek millet, iki devlet' şiarıyla geleceğe daha güçlü, istikrarlı ve kararlı bir şekilde yürümeye devam edecektir" dedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kardeş Azerbaycan'a hayırlı olmasını diliyoruz

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kardeş Azerbaycan'a hayırlı olmasını diliyoruz. Seçimlerin, işgalden kurtarılmış topraklar da dahil olmak üzere, Azerbaycan'ın tamamında huzur içinde gerçekleştirilmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz. Azerbaycan halkının seçim sürecinde sergilediği sağduyuyu takdirle karşılıyoruz” ifadelerine yer verildi.