Dünya Son dakika... 'Buça Kasabı' Yarbay Azatbek Omurbekov!

Son dakika... 'Buça Kasabı' Yarbay Azatbek Omurbekov!

06.04.2022 - 11:40 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, dünyayı dehşete düşüren kaliam emrininin arkasındaki Rus komutanın tüm bilgileri internette yayınlandı. Yarbay Omurbekov'un Ukrayna işgaline katılmadan önce kilise tarafından kutsandığı ortaya çıktı. İngiliz The Times gazetesi, 'Ortodoks Kilisesi tarafından kutsanan Buça Kasabı'nın izi sürülüyor' başlığını kullandı.

40 günü geride bırakan Rusya'nın Ukrayna işgaline Buça (Bucha) ilçesinden gelen görüntüler damgasını vurdu, Moskova'yı hedef alan yeni yaptırımlar devreye giriyor.

Haberin Devamı

ABD ve Avrupa Birliği, aralarında Rusya lideri Vladimir Putin'in iki kızının da bulunduğu kişilere yeni yaptırımlar getiriyor. Beyaz Saray, Rusya'nın finans kuruluşlarını da kapsayan yaptırımların Buça'daki katliama yanıt olarak hayata geçirileceğini duyurdu.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, yaptırım paketinin Rus hükümeti yetkilileri, aile üyeleri ve Rusya'nın mali kurumlarıyla devlet kontrolundaki girişimleri hedef alacağını açıkladı. Sözcü Jen Psaki, amaçlarının Moskova'yı temerrüt ve geri kalan dolar rezervlerini tüketmek arasında bir tercihe zorlamak olduğunu belirtti.

Wall Street Journal gazetesi, Washington'ın Putin'in iki kızına da yaptırım düşündüğünü yazdı. Paketteki bir diğer önemli madde, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank.

Haberin Devamı

TOPLU MEZARDA 300 CESET OLABİLİR

Sokaklara saçılmış cesetlerle bütün dünyayı şoka sürükleyen Buça'da 320 sivilin Rus işgalciler tarafından vurularak öldürüldüğü bildiriliyor. Buça belediye başkanı Anatoly Fedoruk, bizzat kendisinin birçok kişinin yargısız şekilde infaz edilişine tanık olduğunu söyledi:

Son dakika... Buça Kasabı Yarbay Azatbek Omurbekov

"Birçok olay gördüm. Kiev'e doğru kaçmaya çalışan üç sivil araç vardı ve Rus birlikleri onları vahşice vurdu. Bir başka olayda hamile kadının kocası çığlıklar atarak eşini vurmamaları için yalvardı ancak Rus askerleri dinlemedi."

Anatoly Fedoruk ayrıca, başkent Kiev'in 37 kilometre kuzeybatısındaki ilçeyi bir ayı aşkın süre işgal eden Rus birliklerinin özellikle yerel siyasetçilerin peşine düştüğü bilgisini verdi.

Ukrayna insan hakları yetkilisi de, Buça'daki kilisenin bahçesinde ortaya çıkarılan toplu mezarda 150 ila 300 ceset olabileceğini aktardı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki olağanüstü toplantıda konuşan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise, Rus askerlerinin yalnızca zevk için Buça'daki sivillere işkence edip onları öldürdüğünü söyledi.

Son dakika... Buça Kasabı Yarbay Azatbek Omurbekov

'BUÇA KASABI' RUSYA'NIN DİĞER UCUNDAN

Buça'da birçoğu elleri arkasından bağlanmış sivilleri öldürme emrini kimin verdiği de belli oldu: Buça'daki Rus işgal birliklerine komuta eden Yarbay Azatbek Omurbekov.

The Times gazetesi, 64. Motorize Piyade Birliği'ne komuta eden Yarbay Omurbekov'un silahsız sivilleri 'tamamıyle zalimce' öldürme emri verdiğini yazdı. Rus Yarbay ayrıca kadınlara ve çocuklara tecavüz emri de verdi.

Haberin Devamı

Son dakika... Buça Kasabı Yarbay Azatbek Omurbekov

InformNapalm, kısa süre önce Ortodoks Kilisesi tarafından kutsanan Rus komutanın tüm kişisel bilgilerini ifşa etti. Yarbay Azatbek Omurbekov'un telefon numarası, ev adresi ve e-mail adresi internette yayınlandı.

Son dakika... Buça Kasabı Yarbay Azatbek Omurbekov

Aralık 2021'de kilisede kutsandığı fotoğrafları bulunan Yarbay Omurbekov, Ukrayna işgaline katılmak için Rusya'nın en doğusundaki Khabarovsk'dan yola çıktı. İşgale giderken de kilise tarafından kutsandı.

The Times haberini 'Ortodoks Kilisesi tarafından kutsanan Buça Kasabı'nın izi sürülüyor' başlığıyla verdi, Daily Mail ise doğrudan 'Buça Kasabı' dedi.

UKRAYNA'YA 100 MİLYON DOLARLIK JAVELIN DAHA

Son dakika... Buça Kasabı Yarbay Azatbek Omurbekov

24 Şubat'ta başlayan Rus işgaline karşı Ukrayna'ya silah gönderen ABD, 100 milyon dolarlık ek bir sevkiyat daha yapıyor. Pentagon sözcüsü John Kirby, Ukrayna ordusunun acil şekilde Javelin tanksavar füzelerine ihtiyaç duyduğunu aktardı. Omuzdan ateşlenen Javelin füzeleri, savaşın kaderini değiştiren silahlardan biri oldu.

Haberin Devamı

BBC, ABD'nin Ağustos 2021'den bu yana Ukrayna'ya altıncı kez askeri yardım gönderdiğini hatırlatıyor. İşgalin başladığı 24 Şubat'tan bu yana sevk edilen silahların tutarı ise 1,7 milyar dolar.

MILLER: DOĞU AVRUPA'YA KALICI ÜSLER KURULMALI

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ise, Ukrayna'ya saldıran Vladimir Putin'in önünü kesmek için Pentagon'un Doğu Avrupa'ya daha fazla asker göndermesi gerektiğini söyledi. Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda konuşan General Milley, "42 yıllık kariyerim boyunca Avrupa’da ve belki de dünyada barışa ve güvenliğe karşı en büyük tehditle karşı karşıyayız" dedi.

Son dakika... Buça Kasabı Yarbay Azatbek Omurbekov

"Putin’in işgalden caydırılması ABD Ukrayna’ya asker gönderme taahhüdünde bulunmadan mümkün olmazdı" ifadesini kullanan ABD Genelkurmay Başkanı, Rusya liderinin uzun yıllardır Ukrayna'yı hedeflediğini belirtti.

ABD’nin Doğu Avrupa’da daha fazla üs kurması gerektiğine dikkat çeken General Milley, bunun kalıcı mevzilenme yerine birliklerin rotasyonu esasına dayanması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Milley’e Rusya’nın bir sonraki hedefi olmaktan korkan NATO müttefiki doğu Avrupa ülkelerinde asker konuşlandırılması gerekliliği soruldu. ABD Genelkurmay Başkanı, "Benim tavsiyem kalıcı üsler kurulması ancak kalıcı birlikler konuşlandırılmaması. Baltık ülkeleri, Polonya ve Romanya gibi birçok Avrupalı müttefik ABD’nin ülkelerinde kalıcı askeri üsler oluşturması konusunda çok istekli. Üsleri bu ülkeler inşa edecek, masrafını kendileri karşılayacak" diye konuştu.