Dünya Bütün medeniyeti yok edecek plan! NATO'dan açıklama geldi, İran ve Çin sahneye çıktı

Bütün medeniyeti yok edecek plan! NATO'dan açıklama geldi, İran ve Çin sahneye çıktı

20.02.2024 - 10:07 | Son Güncellenme:

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı. İngiliz medyası ise İran ve Husilerin bütün dünyayı etkileyecek bir plan üzerinde çalıştıklarını yazdı.

Bütün medeniyeti yok edecek plan NATOdan açıklama geldi, İran ve Çin sahneye çıktı

Yemen'in geniş kesimlerini kontrol eden isyancı Husiler, Kasım ayından bu yana, Kızıldeniz ve Aden Körfezi çevresinde ticari gemilere saldırı düzenliyor. Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Hamas ile dayanışma için "İsrail'e yardım götüren gemileri hedef aldıklarını" söylüyor. Ancak fiiliyatta İsraille bağlantısı olmayan gemilerin de hedef alındığı görülüyor. Küresel deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 15'i, Süveyş Kanalı ile Avrupa'yı Asya'ya bağlayan Kızıldeniz üzerinden geçiyor. Saldırılardan dolayı petrol fiyatlarının artması ve tedarik zincirinin zarar görmesinden korkuluyor. Ticari gemilerin yüzde 20'si şu an Kızıldeniz yerine Afrika'nın güneyinden dolaşarak çok daha uzun bir yoldan taşımacılık yapıyor.

Haberin Devamı

BÜTÜN DÜNYA RİSK ALTINDA

Telegraph gazetesinde yer alan haberde ise Husilerin şimdi de bütün dünyayı birbirine bağlayan internet kablolarını hedef almaya hazırlandıkları belirtildi. Gazeteye göre Husiler, savaşı su altına taşıyarak Kızıldeniz'in altındaki internet kablolarını hedef almayı planlıyor. Bu bağlamda kritik bir konum olan Kızıldeniz'in Avrupa ve Asya'yı ve elbette ki ABD'yi birbirine bağlıyor.
Bu bağlamda uzmanlar Husilerin, deniz mayınlarıyla kabloları kullanılamaz hale getireceğini ve bu desteğin Yemen'deki savaşçılara İran'dan geleceğini belirtiyor. Telegraph'ın ulaştığı raporlarda ise konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor:

"Savaşı deniz altına çekecekler, İran bu konuda gerekli donanıma sahip ve desteğini esirgemeyecektir. Kızıldeniz'in sığ suları ilkel bir yöntemle kaosu yaşayacak"

Raporda ayrıca bu kabloların İngiltere için kritik öneme sahip olduğu aktarıldı. Birleşik Krallık'ın dış dünyayla dijital iletişiminin yüzde 99'unun bu kablolara bağlı olduğu ifade edildi ve "Sosyal, politik, askeri ve ekonomik bütün sistemler risk altında, bütün dünyayı etkileyebilir" denildi.

Haberin Devamı

NATO askeri komitesinin başkanı Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Lord Peach ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada " Husiler deniz ticaretini çoktan riske attılar. Bunun üzerine de çıkabileceklerine dair endişeler var, duyumlar alıyoruz" dedi ve söz konusu kablolarla ilgili "Bütün dünyanın ekonomisi çökebilir, modern toplumu etkileyecek en kritik aşamadayız" ifadesini kullandı.

Bütün medeniyeti yok edecek plan NATOdan açıklama geldi, İran ve Çin sahneye çıktı

DENİZ SAVAŞI DÖNEMİ

Telegraph, İran ve Çin'in elinde küresel bağlantıyı sağlayan kabloları kesebilecek aletler olduğunu da hatırlattı ve bu durumun gerçekleşmesi durumunda NATO'nun devreye girmesi gerektiğini kaydetti.

Birleşik Krallık Parlamentosu Üyesi Jeremy Quin ise söz konusu gelişmeyle ilgili verdiği demeçte "Avrupa ve Atlantik'te deniz savaşlarının dönemi geldi. Yakında başlayacak" değerlendirmesinde bulundu.